„Am năvodul care prinde toţi peştii./ Bucuria umflă pieptul calm al pescăriţei/ gâfâind sub povara de argint./ Pe umeri iau toată avuţia pământului./ Vă port, vă duc către un bazin ca din basme./ Pe marginea lui, e un pescar cu o undiţă de aur./ Sunt undeva nişte zei îndărătul codrilor celor mai deşi;/ noi, copiii rătăciţi, vrem să-ajungem numai acolo,/ Să căutăm soarele arzător al viitorului, dincolo de codri”.
(Traducere de Veronica Porumbacu)
„Noi toţi/cei aplaudaţi/ cei visaţi/ cu evlavie/ cu satâre/ în mâini/ în chip/ de stindarde/ urmărim fiara/ intangibili/ în tufişurile/ in primele noastre/ izbânzi/ înscriindu-ne/ pe orbita/ ce se sprijină/ de muşchii/ vegetali/ ai pădurii/ din alt veac/ cu solul/ şi subsolul/ arat/ de apele/ gravitând/ în lăuntrul/ spiralei”.
1. Prozator, dramaturg şi scenarist de filme, născut (1930) la Oradea, mort la Tulcea, într-un trist accident de automobil (1994). Ca romancier a debutat cu romanul Străinul (1955), care-l impune în rândul celor mai viguroşi prozatori ai epocii. Setea (1958, Premiul de Stat) este un roman superior Străinului şi se voieşte o replică la proza rurală a lui Liviu Rebreanu, în special la romanul Ion. Setea este o adevărată frescă a vieţii rurale ardelene în momentul de răscruce istorică a primilor ani postbelici. Înzestrat cu o excepţională forţă epică, cu ştiinţa construcţiei romaneşti, cu stil sobru şi dens, scriitorul a acordat mult timp şi multă trudă scenariului cinematografic. Postum, în anul 2000 îi apare volumul Râul visării: aparente povestiri de pescuit şi vânătoare:
a) Titus Popovici;
b) Alecu Popovici;
c) Dumitru Popovici
2. Muzician român care a compus marşul intitulat Vânătorii de munte:
a) Vasile Spătărelu;
b) Liviu Todan,
c) Constantin Silvestri
3. Peşte de apă dulce, cu bot lung şi ascuţit, care are o serie de discuri solzoase caracteristice, dispuse pe spate şi pe laturi. Poate fi găsit în toţi afluenţii Mării Negre, ai Mării Azov şi ai Mării Caspice. Are faima de a fi cel mai rafinat dintre sturioni. Se hrăneşte cu răcuşori, scoicuţe, larve de efemere, ţânţari şi alte insecte. Are o carne delicioasă, fără prea multă grăsime, foarte mult apreciată de iubitorii de peşte. Mărimea sa rar depăşeşte un metru pentru o greutate de 16 kg şi trăieşte cam 20 de ani:
a) păstruga;
b) cleanul;
c) cega
4. Scriitoarea Elizabeth Stuart Phelps Ward s-a născut în statul american Massachusetts. În 1851 a publicat Faţa însorită sau Soţia preotului de ţară, o povestire morală cât se poate de stângace. În romanul Porţile întredeschise (1868) evocă urmările războiului civil, iar romanul Îngrădită (1870) dezvăluie ipocrizia convenţiilor sociale faţă de femei. În 1887 scrie Jack pescarul, o povestire de un realism aspru, despre viaţa unui sat de pe coasta Noii Anglii. Care este capitala statului în care s-a născut scriitoarea?
a) Concord;
b) Boston;
c) Charleston
5. Poet şi prozator (1914-1991) născut la Hârşova, care a debutat cu volumul de poezii Vitralii (1936). În 1972 publică Un alai la pescuit:
a) Lucian Raicu;
b) Eugene Raica;
c) Alexandru Raicu
Test propus de MIHAI BURDUJA
„Atâtea iluzii/ se vând la capătul străzii,/ în timp ce eu stau la pândă;//vreau să agăţ pădurea de cer,/ vânătorul de păsări/ îşi sfâşie puşca cu dinţii;/ luna,/ pe jumătate adormită,/ îşi face culcuş/ printre crengile amorţite;// cine se-ncumetă/ să împartă pâinea câte-o fărmâmă/ la fiecare pasăre,/ la fiecare om?”
„Vântul trase cămaşa albă a Lunii –/ Da, dinadins făcuse să-i rotunjească sânii.// Pământul o simţise zbătându-se pe-aproape – // Vai, Luna disperată se aruncă-n ape. // Pe mal, pescarul tânăr-adolescent visând/ Afundă plasa-n linişti şi-o trage-n sus, arzând.// Bărbat părea băiatul când se-ntorcea acasă/ Cu Luna diafană topindu-se în plasă”.
1. a; 2. b ; 3. c ; 4. b ; 5. c .