Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 26 iul 2024 - Anul XXIX, nr. 174 (8703)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Păi, nu?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revin în pagină după o lungă pauză nevoită, spre a povesti despre un prieten de care începe să-mi fie pur și simplu frică: îmi dă senzația că i se îngăduie acces în spații tăinuite interzise, aflate dincolo de orizontul cunoașterii unanim îngăduite. Dacă-l lași să-ți deschidă mobilul (d-apoi computerul!) afli imediat că habar n-ai ce scule miraculoase tezaurizezi în geantă! Cotrobăie dezinvolt printre tenebrele inteligenței artificiale (nici nu știai că posezi în geantă astfel de minunății!), spre a-ți aduce la vedere alte lumi, alte temeiuri, alte perspective, și, mai ales, alt început de viață umană, mai ales când afli înlemnit de uimire că, într-un deceniu două, nu numai că n-o să mai moară nimeni pe mapamond, dar va fi capabilă readucerea printre noi a răposaților decedați peste veac! Toate prin grația inteligenței artificiale, despre care, s-o spunem pe adevăratelea, multe vorbim și prea puține pricepem.

O luăm ca printr-o șotie tehnică oarecare, cum atâtea au mai fost, și-n fapt este vorba despre aducerea bătrânei noastre omeniri într-un cu totul și cu totul alt univers. Să vezi mai merge, dar să și crezi? Amicul meșter în IA mi-a dus ca argument irefutabil (altă rimă n-am avut) un text al binecunoscutului Ray Kurzweil, vizionarul inovator și inventator american, despre care Wikipedia spune că-i mai întâi ateu și mai apoi „scriitor de literatură fantastică, om de știință, futurist, cercetător al inteligenței artificiale, filozof” etc. O fi, că altfel o lume întreagă n-ar povesti. Kurzweil a făcut numeroase preziceri, unele s-au împlinit, altele mai așteaptă, nu-i loc în pagina gazetei să le luăm pe rând, dar se cuvine înainte de toate cercetată convingerea potrivit căreia, prin grația  IA,  morții noștri vor reveni la viață: „la început sub forma unor simulări care reproduc o persoană, apoi fizic”.

Deocamdată, Kurzweil se preocupă de revenirea printre cei vii a tatălui său: „Până la sfârșitul anului 2020 (n.m.: a cam trecut, or fi ceva semne?) a creat un replicant al tatălui său prin alimentarea unui sistem de inteligență artificială cu scrisorile, eseurile și compozițiile lui muzicale. Este sigur că, până în anii 2040, va fi posibil să se facă o astfel de copie a unei persoane”, evident, cu toate atributele fizice și psihice aferente. „În acest deceniu, tehnologiile noastre de înregistrare, stocare și organizare a acestor informații vor avansa foarte rapid (...) În cele din urmă, replicanții ar putea chiar fi adăpostiți în corpuri biologice augmentate cibernetic, crescute din ADN-ul persoanei originale”. Îndrăznețul cercetător crede că „oamenii se vor muta în corpuri artificiale mai avansate mai repede decât permite biologia”. Am putea deci vedea (ce-ar spune Darwin?) un om-babuizat IA la volanul unei mașini! „În loc ca IA să fie un concurent, ea va deveni o extensie a noastră”, toate având să se petreacă începând cu 2030, așa că din respectivul an fatidic, oamenii încep să devină nemuritori”.

Deși n-aș fi crezut, Daily Mail confirmă: „Eliberate de îngrădirea creierelor noastre și procesate de un substrat de milioane de ori mai rapid decât țesutul  biologic, mințile noastre vor fi împuternicite să crească existențial, extinzând în cele din urmă inteligența noastră de milioane de ori, spre cunoaștere, dar și spre divertisment”. Și dacă așa va fi să fie? Ce ar mai rămâne din om și omenire? Tot ceea ce s-a construit trudnic de-a lungul mileniilor devine caduc, tot ceea ce am crezut devine inutil, zero barat, inteligența artificială preluând suveran umanității atributul geniului uman.

Se pare că și amicul meu IA-itist a avut ceva îndoieli, așa că a cerut opinia cui cedeți? Taman Inteligenței Artificiale! Iată partea esențială din răspunsuri: „Predicțiile lui Ray Kurzweil sunt ambițioase și provocatoare, dar realizarea lor depinde de rezolvarea unor probleme tehnologice, energetice și etice complexe. Deși unele aspecte ale viziunii sale ar putea deveni realitate, este important să abordăm aceste schimbări cu precauție și să evaluăm impactul lor asupra societății și mediului”.

Păi, nu?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Păi, nu?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Păi, nu?4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei