Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 222 (7834)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Să mai și zâmbim!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prea-s încrâncenate și posomorâte articolele noastre! Hai să mai și zâmbim, amintindu-ne de șotiile înaintașilor (culese din revistele vremii). Așadar, d-ale junimiștilor:

TITU MAIORESCU

Profesorul ieșean C. Meissner, fost junimist, a povestit, cu prilejul unui banchet, o întâmplare cu Maiorescu. Sunt cunoscute relațiile încordate ce au existat între mentorul „Junimii” și criticul Dobrogeanu-Gherea. Cu toate acestea, atras de faima bucătăriei restaurantului pe care Gherea îl ținea în gara Ploiești, Maiorescu (era ministru) s-a oprit odată să ia masa acolo. De pe listă a ales faimoasele sărmăluțe moldovenești. La sfârșitul mesei, Gherea a ținut să afle părerea ilustrului client:

- Cum v-au plăcut sărmăluțele noastre, excelență?

Maiorescu l-a privit lung pe autorul volumului de Studii critice, după care i-a răspuns:

- Mai presus de orice... critice!

A.D. XENOPOL  

A.D. Xenopol a primit odată, în locuința sa din Iași, vizita unui tânăr universitar bucureștean venit să-i prezinte omagiile. Între altele, musafirul i-a cerut părerea despre pe atunci tânărul istoric Nicolae Iorga. Firește, savantul n-a avut decât cuvinte bune despre fostul său student.

- Din păcate – a insinuat interlocutorul – domnul Iorga n-are aceleași păreri despre dumneavoastră.

- Mde, dragul meu, s-ar putea ca amândoi să ne înșelăm.

NECULAI LEON

Profesorul Neculai Leon, unul dintre întemeietorii școlii ieșene de științe naturale, autor a două volume de memorii apărute la editura „Viața Românească”, pe când studia la Paris l-a cunoscut pe Oscar Wilde, de la care a preluat moda florii veșnic proaspete la butonieră. În 1929, vrând să studieze efectele unui alcaloid extras din hyoselamus (măselariță) asupra organismului uman, n-a avut altceva mai bun de făcut decât să încerce experiența pe propria-i persoană. A exagerat doza și a căzut în letargie, fiind socotit mort ca toți morții. Când și-a revenit în fire, profesorul a declarat amicilor care-l vegheaseră toată noaptea că a auzit tot ce s-a discutat în preajma lui, dar n-a putut reacționa în nici un fel. (De altfel, asupra acestei  experiențe a făcut o comunicare științifică la Universitate). Paul Bujor s-a îngrozit:

- Dracul te-a pus, măi Neculai, să auzi tot ce am discutat noi la capul tău? Ți-ai pierdut toți prietenii, nefericitule!

NICOLAE IORGA

Oswald Teodoreanu (tatăl scriitorilor Al.O. și Ionel Teodoreanu) își amintește de fostul său coleg de liceu Nicolae Iorga: „Îl scoate la lecție profesorul de istorie Al. Brandia:

- Ai putea să-mi spui ceva despre începuturile timpurilor moderne?

Elevul Iorga a vorbit o oră. A sunat. Nimeni n-a mișcat. A intrat profesorul de chimie Urziceanu și a rămas și el în ascultare.

- Domnule Iorga, pentru dumneata n-am notă – a recunoscut Brandia.”

PETRE ANDREI

Profesorul Petre Andrei era asaltat cu propuneri ademenitoare de către conducătorul Primei Societăți de Economie din Iași, întreprindere bancară cunoscută pentru profiturile pe care le smulgeau cei din Consiliul Director.

- Domnule profesor, dumneavoastră, ca sociolog, trebuie să fiți alături de noi, mai ales că vă dați cum nu se poate mai bine seama ce mare rol social îndeplinește Banca noastră, adevărată mamă care-și alăptează pruncii (adică, acționarii).

- Tocmai de asta nu pot fi alături de dumneavoastră – îl refuză întristat profesorul – de la mama cea adevărată sug copiii, pe când la Prima Societate suge mama de la copii...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să mai și zâmbim!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Să mai și zâmbim!5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei