Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 202 (7814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Odată, ca niciodată...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săptămâna trecută s-a sărbătorit împlinirea celor 30 de ani de la declararea independenței Republicii Moldova. Președintele Iohannis a onorat festivitățile de la Chișinău; semnificativ, au fost prezenți președinții Poloniei și Ucrainei. Împreună cu poetul Ion Alexandru (trimis de Partidul Țărănist) m-am aflat în acea zi întrutotul memorabilă (27 august 1991) în sala Parlamentului. Am scris în detaliu, cu diverse prilejuri, despre încordarea de-a dreptul dramatică ce domnea atunci, după eșuarea puciului lui Ianaev, printre deputații basarabeni și, în general, sunt cunoscute determinările politice și tribulațiile ce au marcat adoptarea istoricei hotărâri. Mai puține se știu despre cum se trăia în Basarabia atunci, iar cele trei decenii scurse blurează sever un tablou pe care moldovenii ar prefera să-l uite. Consider că merită reamintit, vorba cronicarului, „să să știe”, drept pentru care iau la răsfoit carnetele de însemnări.

Iată: În comerț se găsesc, la un preț modic, coperți din piele pentru păstrarea carnetelor de partid. Ne mai având căutare, meșterii croitori le-au cumpărat en-gros, au șters inscripția PCUS și au confecționat scurte denumite „vestoane din pielea partidului comunist.” * Peisaj cotidian citadin: rafturi goale, vânzătoare cu foarfeci atârnate la gât (pentru decuparea „cupoanelor” din cartele), cozi nesfârșite (la ce? la orice!), magazine de ceasuri care îți oferă doar curele de ceas. * Triplarea prețurilor: jumătate de litru de coniac costă 53 de ruble. Leafa medie: 150 de ruble. * Ceartă bilingvă la magazinul central de legume: „s-a băgat” ceapă verde. Se pare că s-a strecurat cineva în față, ceea ce ar constitui un real atentat la instituția socialistă a cozii. * La punctul vamal Leușeni se așteaptă, de regulă, două-trei zile și nopți. * Se dau publicității cifre privind risipirea românilor în URSS: 2.794.700 în Republica Moldova, 415.000 în Ucraina, 105.000 în RSFSR, 4.000 în Peninsula Kola (!), 11.000 în regiunea Vorkuta (rămași din vremea lagărelor staliniste), 20.000 la frontiera cu China, 30.000 la Vladivostok, 30.000 în Kazahstan (pământurile desțelenite), 10.000 în republicile baltice, Transcaucazia și Asia centrală.

* Așa-zisul Soviet suprem al Republicii nistrene adoptă „măsurile urgente referitoare la stabilirea originii poporului moldovenesc, a limbii și culturii sale”. Se interzice predarea în școală a istoriei României, înlocuită cu istoria URSS, limbii române îi ia locul „limba moldovenească” în grafie chirilică. * Continuă dezertările soldaților moldoveni din armata sovietică. 600 au fost prinși. Se adăposteau în bordeie, prin codrii Chișinăului, ca-n vremea haiduciei. * „Se dau” cărucioare pentru copii, din import (poloneze), la magazinul „Lumea copiilor”. Coadă lungă, cumpără pe ruptelea și cei fără copii, ca să găsească o întrebuințare rublelor sovietice devenite tot mai șubrede.

* Indicele longevității în Moldova este cu până la 12 ani mai mic decât în statele Europei. Numărul copiilor cu deficiențe mentale sau fizice este superior procentelor respective din Armenia, Georgia și Tadjikistan luate la un loc. * Gaură enormă în deficitul bugetar al republicii: 500 milioane de ruble. Din care, 400 milioane reprezintă vărsăminte neefectuate de unitățile din Transnistria. * Armata sovietică, încă încuibată în Moldova, continuă să nenorocească pădurile: la Donici, Căpriana, Buțeni, Șoldănești, codri de pe sute de hectare au fost doborâți pentru a face loc unor șantiere militare.

* „S-a dat” pastă de dinți la Chișinău. N-au putut cumpăra decât deputații în Parlament cazați la Hotelul „Codru”. Povestea lui Ilf și Petrov cu „vindem bere pentru sindicaliști” pare glumiță. * Iluzii. Prim-ministrul Mircea Druc precizează date: „să ne rugăm ca unirea să se producă la anul (adică 1992, n.m.), între 1 iulie și 1 august.” Sic! * De necrezut cât pot căra zilnic „turiști” români sosiți „să viziteze” Chișinăul! Persoane mai mult sau mai puțin brunete, mereu grăbite și asudate, tăbârcesc sacoșe enorme, special confecționate, clădind pe peronul gării munți de bagaje. Ce or fi cărând bișnițarii noștri, că aici nu se găsește nimic? Se vede că știu ei ce știu. * La gara Chișinău, toate anunțurile sunt făcute în limba rusă. Poșta trimite avize în limba rusă care te invită să te abonezi la presa... română. * Dispută în Parlament: agrarienii majoritari nu acceptă ca denumirea monedei moldovenești să fie „leu”. Propunerea lor: „ducat” sau „zlot”. După ce, surprinzător, doamna Elena Bonner (văduva lui Andrei Saharov) a cerut imediata recunoaștere a republicii nistrene, îi țin isonul cosmonautul Sevastianov, mitropolitul Pitirim, renumitul chirurg Fiodorov ș.a. * În Codul Penal al Republicii Moldova (art. 22) se reintroduce pedeapsa cu moartea. * Prezicătorul Globa: „liderul Republicii Moldova va fi o femeie” (la vremea predicției, Maia Sandu avea 22 de ani).

Toate, și câte altele, se întâmplau acum 30 de ani...

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Odată, ca niciodată....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Odată, ca niciodată...5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei