Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 156 (7157)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Aurul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ținem aurul acasă sau la Londra? Răspunsul cel mai la îndemână ar fi „ce-i al nostru să revină în țară”. L-ar motiva în primul rând trista experiență cu tezaurul României înhățat fără rușine de ruși. Italia, Belgia, Germania, Elveția ș.a. n-au avut astfel de triste experiențe cu rușii, dar se pare că intenționează să-și repatrieze rezerva de aur. Bundesbank și-a readus din Franța o primă tranșă de 374 de tone, cu motivația„să sporim încrederea pe plan intern” și cu un surplus de explicații: „rezervele nu au fost niciodată verificate pentru autenticitate și greutate.“ Față de cele 3.378 de tone ale nemților, ceea ce deținem noi la Londra e-o glumiță, mai mare daraua cu scandalul decât ocaua. 1/3 din aurul Elveției se află depus în Anglia și Belgia; în țara cantoanelor se strâng acum semnături pentru convocarea unui referendum ce ar duce la interzicerea depozitării în străinătate. În pofida opoziției analiștilor financiari, în Italia și-n alte țări europene este invocată eventualitatea repatrierii rezervelor de metal prețios. Așa stau lucrurile, problema, deci, există.

Noi îi dăm conotații politice imediate și, regretabil, o utilizăm în disputele interne. Poate că este justificată sensibilitatea deosebită a românilor: de-a lungul veacurilor, începând cu romanii, aurul mioritic a făcut repede picioare și s-a tot scurs în toate direcțiile, noi rămânând ca-n zicala slavă, doar cu „zvon ot moned”. Totalizarea cronicei hemoragii de aur este pur și simplu uluitoare. A cercetat-o, cu câțiva ani în urmă, profesorul  prahovean Eugen Stănescu; între timp, au apărut cifre și date noi. Realitatea pur și simplu înfioară!

Birurile plătite la Înalta Poartă însumează 341 de tone de aur între 1415-1877! Vremea înnegurată a veacurilor XV-XVIII îngăduia spolierea pe față a celui neajutorat de către cel puternic, dar ceea ce a fost a fost, nu se mai îndreaptă în veci, și-n vreme ce, atunci, se construiau în tihnă Palatul Schönbrunn (1700), castelele Belvedere (1716, 1723), minunăţiile Parisului şi multe alte splendori ale Apusului, din spațiul românesc bogățiile se scurgeau nemilos afară. Birul reprezenta hoția oficializată, dar erau și multe alte „șperacluri” de spoliere și nu știu dacă toate au fost luate în calcul. Aș adăuga aici barem practica extrem de bănoasă a mazilirii domnitorilor, ce a permis și produs adevărată hemoragie de aur românesc.

Doar în Moldova, Ştefan Răzvan a fost mazilit după nici 12 luni, Const. Movilă n-a cârmuit nici un an, Al. Mihnea şi Moisei Movilă „n-au domnit decât o vară”. Urmează şase domni maziliţi unul după celălalt (anul şi debarcarea – adică, alte multe care de bănet trimise la Istanbul pentru noua domnie…): Gh. Duca, Iliaş Rareş, din nou Duca, Şt. Petriceicu, D. Cantacuzino, Antonie Ruset. Mazilit a fost şi tatăl lui Dimitrie Cantemir, urmat de alte cinci maziliri-fulger. Un total: până la 1821, au fost maziliţi 42 de domnitori ai Moldovei! Iar toate cele trei imperii au acaparat din teritoriile locuite de români 1.263 de tone de aur!

Urmează o realitate care s-ar cuveni să dea mult de gândit: între 1945 și 1989, românii au reușit să acumuleze un capital egal cu avuția de care au fost deposedați de străini în toate secolele anterioare. Unde s-a mistuit? 1.900 de miliarde de euro reprezintă profiturile încasate de companiile străine și autohtone din retrocedări cu cântec și privatizări păguboase. În 2017, PIB-ul României a totalizat circa 180 de miliarde de euro. Jumătate, adică 90 de miliarde, echivalentul de 2.600 de tone de aur, au migrat, fiind cât se poate de legal scoase din țară. (Se pare că 10-12% din enormele sume extrase în ultimele două decenii ar fi intrat de mult în buzunarele „băieților deștepți”, și hemoragia s-a putut produce prin respingerea variantei Cojocaru și acceptarea variantei Brucan –  Legea 15 din 1990).

N-am căderea să iau în discuție chestiuni de megapolitică economică pentru a accepta realitatea absolută a calculelor, având în vedere că sunt contabilizate și despăgubirile de război, și totalul profiturilor, din care un procent deloc neglijabil rămâne sub semnul legalității. Numai că enormitatea sumelor pur și simplu năucește: cu cele 90 de miliarde „extrase” din România doar în 2017 s-ar putea construi 9.000 km de autostradă! Revenirea în țară a aurului românesc nu-i aducătoare decât de un oarecare profit moral și de un mizilic financiar – nu mai plătim chiria pentru depozitare, oricum anulată de cheltuielile pentru asigurarea repatrierii. Reîntronizatul Isărescu are argumentele lui, deloc neglijabile. Toată disputa s-ar cuveni însă dezbrăcată de conotațiile luptei politice imediate. Întrebarea rămânând: cum o fi mai bine? Nu cumva mai degrabă s-ar cuveni să luăm aminte la spusele lui Alecu Russo: „Avuțiile de aur sunt pieritoare, hărnicia e o bogăție ce nu se răpește, munca e o bogăție veșnică”?

Asta de am putea s-o readucem grabnic acasă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aurul.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Aurul5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei