42% dintre români cred că soarele se învârte în jurul pământului. 99% ar fi analfabeţi ştiinţific (câţi or fi analfabeţi funcţional?). 32% sunt siguri că există oameni posedaţi de diavol – iată câteva dintre rezultatele unui sondaj STISOC pe un eşantion de 1.161 de persoane cu vârsta de peste 18 ani. Nu mai înşir alte constatări ale cercetării sociologice, fiindcă ori te îngrozeşti, ori exclami precum ardeleanul la vederea girafei: „aşa ceva nu există!” Toate investigaţiile similare întreprinse în plan european ne situează în coada listei, cu un IQ mai mult decât modest, iar puţinele motive de fală intelectuală sunt îndoielnice.
La Olimpiadele internaţionale, de pildă, regula este ca jumătate dintre participanţi să ia o medalie; când am obţinut argintul la Biologie (în 2010), concurentul român se afla, de fapt, pe locul 70... Oare românii s-au tâmpit peste noapte? „Analfabeţii ştiinţific” au inventat stiloul (brăileanul Petrache Poienaru este deţinător al brevetului francez din 1827). Vaccinarea antiholerică a aplicat-o în premieră, încă din 1913, microbiologul român Ioan Cantacuzino. Ana Aslan a descoperit Gerovitalul; în clinica ei au fost trataţi Josip Broz Tito, de Gaulle, Pinochet, Charles Chaplin, Claudia Cardinale şi multe alte cunoscute personalităţi. Avionul cu reacţie l-a inventat Coandă în 1910, cu trei decenii înainte de Heinkel, Campiani şi Whittle. Paulescu a descoperit insulina în 1921, pentru ca Premiul Nobel să-l primească trei tineri canadieni ce aflaseră despre performanţele profesorului român din revistele de specialitate.
Primul automobil cu aburi din lume l-a construit, în 1880, ieşeanul Dumitru Văsescu, iar cel dintâi motor cu reacţie l-a imaginat şi testat în 1886 Nicolae Ciurcu. Sibianul Kornad Haas a conceput în că în 1555 (!) racheta cu trei trepte şi aripa Delta. Frédéric şi Irène Curie au recunoscut într-un interviu publicat de „Neues Wienner Journal” că adevărata descoperitoare a radioactivităţii artificiale a fost cercetătoarea româncă Ştefania Mărăcineanu, care a lucrat cândva în laboratoarele părinţilor nobelizaţilor. Al. Popescu, din Oradea, a reuşit, în1997, prima teleportare a unei particule (în laboratoarele Hewlett Packard). Justin Capră a inventat primul „rucsac zburător” şi i-a demonstrat performanţele în 1958 taman în curtea Ambasadei SUA la Bucureşti. Aparatul avea să fie brevetat în 1962, desigur, în SUA, de Wendell Moore.
Racoviţă a fondat biospeologia. Traian Vuia izbuteşte prima decolare doar cu mijloacele de la bord (1901), Lazăr Erdeleanu este autorul primului (şi actualului) procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxid de sulf (1908). Gogu Constantinescu întemeiază Sonicitatea. Ştefan Procopiu descoperă magnetonul. Şeful echipei de matematicieni care au calculat traiectoriile în programul Apollo a fost Gheorghe Botezatu. Scaunul ejectabil de aviaţie, care a salvat atâtea vieţi, l-a inventat românul Anastase Dragomir (1925). La Microsoft, a doua limbă vorbită este româna, iar la NASA lucrează câteva zeci de specialişti români.
Halal analfabetism ştiinţific românesc! Ori ne-am prostit peste noapte, ori a devenit de bon ton să susţii că românii sunt idioţii Europei, cu un IQ mai mic decât al cimpanzeilor, fiind incapabili să ofere omenirii alte creaţii originale decât mititeii şi sarmalele. La noi, cel ce cutează să spună că românii nu-s nici mai deştepţi, nici mai proşti ca alte popoare, că-şi au şi geniile, şi cretinii în procentaje similare, este imediat taxat de naţionalist retrograd şi antieuropean. Şi cum acuzaţia de a fi „proştii continentului” se sprijină pe unicul argument al rezultatului unui misterios sondaj european vechi de peste zece ani (care, unde, cine, când, cum?), realul motiv de îngrijorare mă tem că s-ar cuveni să fie altul.
În aceşti ultimi zece ani s-a produs un exod al creierelor taxat cinic cu formula discutabilă „deştepţii pleacă, proştii rămân”. S-ar putea ca o nouă cercetare să se soldeze cu rezultate şi mai negre. Totul rezidă în alegere: una afli dacă îi chestionezi pe proştii satului, alta pe românii de la NASA (pe care nu-i mai întreabă nimeni nimic, fiindcă sondajele nu operează decât în interiorul graniţelor ţării, ca şi cum cei aflaţi la Microsoft n-ar fi tot români şi n-ar conta în calcularea IQ-ului naţiei). Pot fi aflate ceva desluşiri în cartea recent apărută „Proştii Europei – cum se sinucid civilizaţiile” de Traian Ungureanu. Nu împărtăşesc până la capăt opiniile politice ale autorului, dar este vorba de un condei lucid şi inteligent, apt să investigheze cu autoritate într-un domeniu în care încă se operează cu aproximaţii şi preconcepţii. Recomand cartea: se citeşte cu real folos.