Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 apr 2018 - Anul XXIII, nr. 78 (6788)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

De la brânză de burduf la „Arta războiului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înlocuiesc un computer: trec anii, totu-n jur se-nvecheşte şi îmbătrâneşte, aparatele ajung şi ele la ceasul pensionării. Păstrez de pomană o cutie cu dischete; nu de alta, dar habar n-am ce-i înregistrat pe ele, dac-o fi de preţ? Numai că nici un computer nu mai are fanta care să primească discheta, te uiţi la ea ca la fructul oprit şi nu te-nduri s-o azvârli: poate, cine ştie, la nevoie s-o găsi vreo sculă care să citească mesaje de acum 30 de ani. Iluzie: am umblat tot Iaşiul cu o străveche bobină de film pe 16 mm căutând o masă de montaj sau un aparat de proiecţie. Eşec total: nicăieri nu s-a mai păstrat aşa ceva, drept pentru care probabil că nimeni n-o să mai vadă imaginile unicat tezaurizate în metrii de peliculă rămaşi de la montajele tv ale celuilalt veac. Asta e: plita strămoşească n-o poţi potrivi la cuptorul cu microunde, nici elicea la supersonice.

Revin la computer: l-am ochit pe ăl mai scump (în cazul meu, alt criteriu de unde?), arătând către cel mai impunător din raft, şi când începuseră să-mi facă formele de garanţie, observ cu uimire pe cutie inscripţia „carcasă de computer”. Cum vine asta? Comand brânză de burduf şi primesc numai burduful? Când mai constat că-i şi „made in China”, cer răspicat să mi se arate scula pe dinăuntru. Şi mi se înfăţişează ditamai cutia... goală, un hău în care poţi creşte porumbei! Oricât de electronico-inocent aş fi, tot constat că lipsesc subansamble esenţiale: dom’le, am cerut un computer şi-mi daţi un dulap de tablă cu rafturi goale! N-are nici măcar hard-disk! „Păi – mi se explică – nu-i trebuie, că are CCD” - şi mi se arată o cutiuţă măruntă, cât o cutie de chibrituri. Cică aia face treaba hard-disk-ului, fără să se-nvârtă nimic, în taină, linişte şi pace. Dar unde-i placa de bază? „N-are, că funcţia i-a preluat-o procesorul”. Nu văd nici placa video... nici placa de reţea... etc., etc. „N-aveţi ce vedea, fiindcă nu-i mai trebuie, respectivele funcţii au fost preluate de...” (urmează ireproductibile detalii tehnice).

Se pare că ăsta-i trendul general, urmaşii noştri urmând a se delecta cu îmbucături din burduful ce va prelua şi însuşirile brânzei. Mai încerc o desluşire: de ce s-a ascuns o mână de piese într-o cutie cât o maşină de spălat rufe?” Mi se răspunde tot cu o întrebare: „Dumneavoastră, de ce aţi ales tocmai computerul ăsta? Păi, vedeţi? Lumea n-are încredere în scule mici.” Rezon! Am dus carcasa acasă (nu mai încăpea sub măsuţa fostului PC, a trebuit s-o tai şi s-o modific); culmea culmilor şi minunea-minunilor: fără mai nimic într-însa, goală şi transparentă ca un garid, funcţionează!

*

Nimic nou sub soare! Se zice că învăţămintele chinezului Sun Tzu (544-496 î.Hr.), părintele ştiinţei militare, ar fi fost destinate emulilor săi în arta războiului. Numai că par a avea foarte târziu, tocmai în veacul nostru, viguroasă utilitate şi aplicabilitate în viaţa politică a întregii omeniri. Nu-s numaidecât obligatorii şi necesare trimiterile către tiparul politic românesc, dar nici de evitat atunci când strategia de război a lui Sun Tzu îşi confirmă evident prezenţa în vreme de pace şi onor mioritic. Rămâne doar de precizat cine-i amicul şi cine-i inamicul pe veşnicul „câmp tactic” al disputelor partizane. Sun Tzu sfătuieşte: „Discreditaţi tot ce merge bine în ţara inamicului. Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ale ţării în afaceri dubioase. Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor cetăţeni. Utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte. Răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţărilor ostile. Întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor. Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor. Discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă (...) Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii. Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se găsesc în rândurile inamice...”

Cum se vede, bătrânul Sun Tzu n-a luat în seamă şi posibilitatea ca o ţară să fie în acelaşi timp şi propriul ei inamic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De la brânză de burduf la „Arta războiului”.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
De la brânză de burduf la „Arta războiului”5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei