Unde se află România pe harta lumii în anul de graţie 2017, începând cu cea geografică şi terminând cu harta intereselor politice? Mai nimeni de la noi nu pare cu adevărat interesat de marile probleme ale ţării, cele ce ţin de stadiu, destin, devenire: ne-am încâlcit într-un hăţiş de hămăieli mărunte, opoziţia se simte datoare să combată, programatic, absolut tot ce vine de la majoritate (primitivism politic!), puterea rezultată din vot adoptă postura lui Vlad Ţepeş şi trage-n ţeapă aiurea, vinovat, nevinovat, iar şeful de
Drept pentru care, dacă vrei să ai parte de un comentariu aşezat, logic, informat şi imparţial, pare mai sănătos să apelezi la opiniile celor din afara ţării. Nu la românii din diaspora, că-s la fel de rigid împărţiţi în simpatii şi antipatii, ci la străinii care, cunoscându-ne cu adevărat, îşi pot îngădui analiza profundă şi imparţială ce lipseşte flagrant românilor şi României.
În mare, el consideră „surprinzător de bună” situaţia în care se află acum ţara noastră, „deşi a pornit cu întârziere, comparativ cu alte state”. „Valorile noastre politice sunt sănătoase şi putem juca important rol pozitiv în gestionarea provocărilor cu care ne vom confrunta”. Mai mult decât încurajator – de altfel, autorul consideră că „România se află la apogeu” şi a beneficiat, atenţie, de două mari atuuri: primul – nefiind în spaţiul Schengen, nu s-a procopsit cu cohortele de refugiaţi; al doilea – nefiind în zona euro, n-a avut parte de o criză financiară gravă precum a fost aceea traversată de Grecia. Aşadar, două motive pentru care ne-am considerat fie persecutaţii Europei (Schengen), fie mult rămaşi în urma evoluţiilor continentului (euro), s-au constituit de fapt în motoare ale stabilităţii şi factori de progres!
Numai că (observaţie justă!) „românilor le place să se plângă”. Nu-i rău că se plâng de corupţie – ar fi un „semn pozitiv, optimist, nu ceva negativ”. Conduita viitoare: „ţara Dvs. va trebui să penduleze între puteri” (ceea ce, de fapt, românii au făcut de când se ştiu). „Orice fel de alianţă cu Turcia este foarte normală şi trebuie făcută” – când scria Kaplan asta, nici Erdogan, nici Trump nu ţâşniseră decisiv pe firmament, aşa că, până la lansarea din martie, ediţia română ar putea avea parte de amendări şi completări. Evoluţiile din sfârşitul lui 2016 implică şi alte câteva revizuiri, tot în acea zonă, care rămân valabile pentru ceea ce a fost, dar nu mai pot fi formulate la timpul prezent – ”Turcia este unul dintre aliaţii noştri împotriva Rusiei” (?). Alte câteva idei, mai mult sau mai puţin disparate: „A vorbi serios despre reunificarea României cu Republica Moldova n-ar fi înţelept”, „UE continuă să se fractureze; prezic o slăbire a UE, nu sfârşitul ei”, „Cu toate evenimentele îngrozitoare care au avut loc în trecutul său, cred că acum, în sec. XXI, România este în cel mai bun moment al său.” Aşa o fi.
P.S.