A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. L-am cunoscut personal în urmă cu 44 de ani. Aşa a fost să fie: în 1972 mă aflam
Am ajuns
Încă 44 de ani după această grăbită şi superficială întâlnire protocolară, Fidel avea să deţină prim-planul vieţii politice în Cuba, înfruntând cu antiamericanismul său visceral 10 preşedinţi americani, băgând lumea în boale cu criza rachetelor lui Hruşciov şi terorizându-şi poporul obligat să reziste „revoluţionar” cruntei blocade... Reacţiile la moartea lui Fidel sunt pe cât de contradictorii, pe atât de îngrijorătoare prin aceea că fiecare pare a avea, în felul său, ceva dreptate. Trump îl consideră „un dictator brutal care şi-a oprimat propriul popor”. Juncker, preşedintele Comisiei Europene, crede că prin moartea lui Castro „lumea pierde un erou”. Îl susţine responsabila CE cu politica externă, Mogherini: „a fost un bărbat hotărât şi o personalitate istorică”. Poate explicabil de ce Gorbaciov îl declară erou, dar mai greu de înţeles entuziasmul lui Trudeau, premierul Canadei: „A fost un lider extraordinar, care şi-a slujit poporul”.
N-avem spaţiu pentru a deschide mai larg evantaiul reacţiilor, spectaculos de diverse şi de... ireconciliabile. Notez, însă, câteva repere mai puţin cunoscute, pentru conturarea unui destin, fără îndoială, de excepţie. Copil din flori (al unui moşier cu servitoarea) a cucerit Cuba în 1959, la început urmat doar de cei 84 de camarazi îmbarcaţi pe „Granma”. Se ştie că ar fi avut (uneori concomitent!) cinci prezumtive soţii: una oarecum oficială (Marta Diaz), alta cu statut de amantă literar-artistică (Revuelta), o amantă spioană (Lorenz) şi o alta semioficială (Dalia Sato), cu care a adus pe lume cinci copii. I se atribuie alte 35.000 (!) de cuceriri pasagere: cu o vitalitate mesianică, „servea” o femeie la prânz şi alta seara, cu un apetit amintind de Mao, Tito, Beria, Carol II, Mussolini, Gaddafi (numai bietul Ceauşescu s-a dedulcit doar din graţiile coanei Leana!). Nici o amantă proletară: toate din „lumea bună”, blonde, stilate, vorbitoare de engleză.
Se zice că ar fi fost informat din vreme despre asasinarea lui Kennedy, a susţinut mereu că Bin Laden este agent CIA, a acuzat Clubul Bilderberg că, din umbră, conduce lumea, a avut luciditatea să recunoască faptul că „modelul cubanez nu mai funcţionează nici pentru noi!”, a combătut antisemitismul şi a avertizat că, în cele din urmă, Iranul îşi va avea arma nucleară. L-au detestat majoritatea cubanezilor şi l-au preţuit spirite alese. Columbianul Garcia Marquez îi trimitea cărţile în manuscris şi ţinea cont de sugestiile lui Fidel, „un cititor vorace, iubitor şi foarte serios cunoscător al literaturii bune din toate timpurile”. Merită de amintit că lui Castro îi aparţine, de fapt, salutul-îndemn „Să trăiţi bine!” copiat de Băsescu (şi soldat cam cu acelaşi succes...).
P.S.
Am... cântărit o carte: are peste 1.100 de file şi „trage” către 2 kg! Se intitulează „Deceniul limpezirii, 1906-