Săptămâna trecută s-au acordat,
Am mai scris, tot în acest colţ de pagină, despre ediţii precedente; premiile Ig Nobel se acordă încă din 1998, când a fost încununată contribuţia canadianului J. Barn, autor al studiului revoluţionar ce demonstra relaţia strânsă dintre dimensiunile penisului şi lungimea picioarelor individului (lucrarea, de acut interes ştiinţific, avea să fie publicată în „Annals of Sex Research” 3/2003). În anii următori, ştiinţa lumii s-a îmbogăţit cu cercetări de calibrul „Calcularea execuţiei unei găuri de scurgere într-un ceainic înfundat” (Van Broek, Anglia), „Spray-ul ce poate detecta infidelitatea soţului/soţiei” (prof. Makino, Osaka), „Alarmă antiefracţie dotată cu aruncător de flăcări” (doi savanţi din Africa de Sud). Mai spicuim din palmaresul ultimilor ani, menţionând doar tema cercetării: vacile cărora stăpânii le-au pus un nume dau mai mult lapte decât suratele lor anonime, sutienul care, în caz de urgenţă, poate fi preschimbat în două măşti antigaz, calcularea procentului în care înjurătura ameliorează durerea, microbii se agaţă cu precădere de oamenii de ştiinţă bărboşi, concentraţia ideală de hrean pentru a trezi somnoroşii în caz de incendiu ş.a.
Savanţi care se joacă şi atât? Nu numai – câtă vreme s-au acordat şi premii cu iz politic: preşedintele Belarusului, Lukaşenko, a fost distins cu Ig Nobel pentru „arestarea unui bărbat cu un singur braţ, care a aplaudat când nu trebuie”, iar prim-miniştrilor din Pakistan şi India li s-a decernat Premiul pentru Pace după „exploziile agresiv-paşnice ale bombelor atomice”. Motivaţia: „Ig Nobel Prizes acordă premii pentru cercetări care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze”. Din păcate, anul acesta, ceremonia de
Din recolta anului 2015, mai aproape de ţelul competiţiei aş zice că se situează performanţa germană încununată cu Premiul pentru Medicină („O mâncărime pe partea stângă a corpului poate fi calmată prin scărpinare pe partea dreaptă în timp ce ne uităm în oglindă”) sau contribuţia meticulos demonstrată grafic „lucrurile arată diferit atunci când te apleci şi le vizualizezi printre picioare” (cercetători japonezi). Ceva mai acid - Premiul pentru Chimie acordat companiei Volkswagen pentru „reducerea emisiilor excesive auto atunci când maşinile sunt testate”, dar cam la spartul târgului şi cu haz strepezit. Deh, cei mai serioşi cetăţeni ai planetei se amuză şi ei cum pot, câtă vreme n-au parte de acaparatoarele tele-nuvele judiciare româneşti…