Donald Trump l-a invitat din Anglia pe artizanul Brexit-ului să-l susţină în campania electorală. Farage n-a ezitat, a trecut oceanul şi, la adunarea din Jackson, Mississippi, şi-a declarat „sprijinul imens pentru Trump”. În repetate rânduri, Hillary Clinton a dezvăluit faptul că Farage este plătit din banii Moscovei. Cât se poate de negri adică. Avem, deci, denunţătorul, avem şi delictul (?), urmează ca Trump să fie pus sub control judiciar, astfel fiind scos pe tuşă în campania prezidenţială. Aştept cu încredere decizia energică a procurorilor americani.
*
România ocupă ultimul loc în Europa la capitolul „bani investiţi pentru achiziţia de carte” (în schimb, stăm bine la consumul de bere: ne aflăm în primii zece…). Ceva nu-i în regulă cu interpretarea cifrelor, pornind chiar de la funcţionarea mecanismului cerere-ofertă, câtă vreme în ţara noastră se publică acelaşi număr total de titluri ca-n Anglia la fiecare miliard de euro inclus în produsul intern brut. Şi de patru ori mai multe decât se editează în Germania: la noi, 113 titluri pe miliard, la nemţi, numai 38! Numai că afară-i vopsit gardul şi înăuntru miorlăie o mâţă leşinată: producţia românească de carte, atât de făloasă şi de făţoasă, este clădită pe temelii de nisip: tiraje de-a dreptul confidenţiale, difuzare suferindă şi claustrată zonal, ambele păgubos conjugate cu puterea firavă de cumpărare a cetăţeanului de rând. În toată lumea civilizată, destinul cărţii îl certifică şi-l determină tirajul, cu precizarea „tiraj vândut”. Iar la noi…
*
Tradiţia cere, la noi, ca dregătoria să se însoţească negreşit cu mita, abuzul şi hoţia. De la nevinovatul plocon „cu iaurt, cu gogoşele”, până la curcanul lui Bârzoi şi afacerea Skoda, în România s-a tot furat, când brutal, când cu eleganţă – de fiecare dată cu mâna până-n cot. În 1947, Adrian Holman, ambasadorul Marii Britanii
*
Pur şi simplu mi-e dragă fătuca numită Simona Halep, iar isprava în faţa maşinii-robot de tenis Williams îmi aminteşte istoria cu David şi Goliath. Cât pe ce pietricica să nimerească ţinta! Bravo, Simona!