Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iun 2015 - Anul XX, nr. 144 (5956)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Monica, despre viaţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Monica Iacob Ridzi a izbutit să evadeze – prin poezie, „emoţie şi gând”: „E frig afară, e frig în celulă / Port haine groase, dar şi căciulă / Mâna e rece pe pixul îngheţat / Scriu greu, nu mă pot opri din tremurat”. Cu poemul publicat pe blog, Monica a izbutit să obţină Premiul al II-lea la Concursul „Poezie de puşcărie” (preşedintele juriului, Dan Mircea Cipariu), fiind pe cale să se procopsească şi cu un al doilea dosar, de astă dată benign – dosarul de primire în Uniunea Scriitorilor. Mai cităm, fiind vorba despre o creaţie originală, pornind încă de la titlu („Poezie despre viaţă”), de reală sinceritate: „Comisia Europeană ne cere mai mulţi condamnaţi / Şi critică instanţele dacă sânt inculpaţii achitaţi / Justiţia independentă a decis: aplicăm doar pedepse cu executare / Să nu-i supărăm pe cei de la monitorizare. / Aşa se face că oameni nevinovaţi / Au ajuns să fie condamnaţi. / Să sufere, să se chinuie, / Să stea departe de familie (…) / Caut răspunsuri la întrebări nescrise / Şi-mi spun că-n viaţă / Sânt şi momente triste”. Critica literară va decela, fără îndoială, sonuri din Beldiman („Ce necaz, ce osândire, vai mie ce foc amar / Ce trăznit şi ce lovire, ce otrăvitor pahar! / Cine-au socotit vreodată, cine-au putut pune gând / Jalnica ţării stricare s-o vadă aşa curând? / În ce stare, amar mie! Te cutremuri când priveşti / A lacrimelor năvală chip nu este s-o opreşti!”), dar, desigur, şi din Alecu Văcărescu („Dă lacrimi vărs pâraie / Cu groaznică văpaie / Şi sufletul îmi iese / De ohtături adese”), poate şi din Vasile Fabian Bob („S-a întors maşina lumii, s-a întors cu capu-n gios / Şi merg toate dimpotrivă, anapoda şi pe dos” – cer scuze onorabililor înaintaşi că-i întorc din uitare: la urma urmei, din stihuirile lor răzbat şi sonuri de poezie autentică).

Monica Iacob Ridzi scrie abrupt, decis, fără fandoseli feminine, cu vocaţie contestatară şi evidentă ştiinţă a rimei: „Trăiesc acum un astfel de moment / În mod profund nedrept / Nu a contat că sunt un om drept / Un om modest, cinstit, cu mult respect. / Nu a contat că sânt un om drept / Că nici un leu nu am luat, / Că nimeni nimic nu mi-a dat, / Că atribuţiile mi le-am respectat, / Că toate competenţele pe care am putut le-am delegat / Că nimic nu am semnat, că de funcţie nu am abuzat.” Şi aici este evidentă benefica influenţă a literaturii clasice: „Dar eu om de-naltă fire / Decât e mai cu simţire / Cum poate să-mi fie bine? / Oh, amar şi vai de mine” (Ienăchiţă Văcărescu) ori „Căzut şi eu în cursa urzirii prea spurcate / Ce ia însuşi vederea, ca orb am naintat” (Eliade). Cu astfel de temeiuri sigure în creaţia înaintaşilor, Monica încearcă să menţină poezia română aproape de izvoare, chiar dacă, pe alocuri, poemul aduce a Contestaţie în anulare („Tot ce-a contat pentru cei care m-au condamnat / A fost ordinul dat”).

Şi încă o virtute a „Poeziei despre viaţă”: oglindeşte limpede nivelul cultural al miniştrilor României… S-a dat publicităţii şi un facsimil al unei scrisori a lui Becali (şi el autor de… cărţi!) către şeful puşcăriei. Cu toată bănuita intervenţie a avocaţilor, ortografia de repetent în clasa a II-a primară rămâne de tot… farmecul. Copos, la rându-i, este cercetat pentru plagiat (avantaj Monica: versurile îi aparţin fără îndoială, imposibil să le fi „ciupit” de pe undeva). Cât priveşte aşa-zisele cărţi scrise în puşcărie… Bietul Fanfan (sau cum l-o fi chemat) venea cu limbajul frust al pârnăii, oferind cititorului voluptatea fructului dacă nu oprit, măcar inedit. Tot era ceva! Ultimele evoluţii ale literaturii de puşcărie arată că o condamnare individuală poate fi redusă prin… trudă colectivă. Cu ceva parale, violatorul Bâzdâgă poate găsi oricând un „negru” care să-i furnizeze un manuscris despre filosofia lui Kirkegaard.

Şi rămâne de discutat, chiar cu oarece urgenţă, completarea prevederilor legale, fiindcă a „scrie cărţi” pur şi simplu, fără a se ţine seama de capacitatea reală a condamnatului de acces la prestaţia intelectuală a scriitorului jigneşte însăşi… noţiunea de carte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Monica, despre viaţă.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Monica, despre viaţă5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Dulceață din plante de leac (rețetă de Sânziene) Nu sunt mulți cei care știu că primul „tratat de sulcețuri” a fost scris de Nostradamus. Nostradamus - profetul, Nostradamus - alchimistul, Nostradamus - expertul în poțiuni otrăvitoare ca și în leacuri pentru toate bolile.... Citeşte