Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 oct 2014 - Anul XIX, nr. 253 (5762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Papa şi Darwin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Papa Francisc șochează: „Evoluția în natură nu este incompatibilă cu noțiunea de creație.” De fapt, nu-i noutate, fiindcă și predecesorul, Papa Benedict al XVI-lea, s-a plasat pe o poziție asemănătoare: „Cele două teorii prezentate ca alternative (n.n.: darwinismul și creaționismul divin) nu se exclud una pe alta (...), există multe dovezi științifice în favoarea evoluționismului, care apar ca o realitate pe care trebuie să o vedem și care ne îmbogățește înțelegerea vieții.” La noi, teoria lui Darwin a fost scoasă (2006) din programa și manualele școlare de intelectualul Mihail Hardău, ministrul de atunci al Educației. Tot Hardău a hotărât să nu mai fie studiați, în programa de filosofie, Voltaire, Camus, Nietzsche. Motivul: punctul lor de vedere critic asupra religiei (Nietzsche chiar a afirmat că „Dumnezeu este mort”). Extremismul mărginit al lui Hardău se explica oarecum în perioada respectivă, când venise la modă condamnarea comunismului (și nu a regimurilor comuniste!), iar darwinismul era prezentat de unii ca parte constitutivă, responsabilă... de ororile marxismului (deși, se știe, Manifestul Partidului Comunist a apărut cu un deceniu înaintea „Originii speciilor”). Hardău era în onorantă companie: și Rusia lui Stalin și Hrușciov interzisese darwinismul, considerat a fi „pseudo-știință reacționară”...

Cei doi papi, mai atenți la mișcarea ideilor și la progresul științelor, luând act de avântul neo-darwinismului (o sinteză a teoriei selecției naturale cu genetica și biologia moleculară), au emis noua ipoteză, care, admițând evoluționismul, vrea să consilieze religia cu darwinismul: „Dumnezeu nu se teme de lucruri noi” – a afirmat Papa Francisc.

La noi, de pe vremea lui Hardău, religia se predă încă din clasa I și darwinismul, mai deloc, ori „implicit”, astfel România devenind singura ţară din Uniunea Europeană în care evoluționismul a fost scos din programa şcolară! Să mai amintim faptul că o Rezoluţie a Consiliului Europei, adoptată în 2007, recomandă statelor UE să promoveze predarea în şcoli a „teoriei evoluţioniste ca principală teorie ştiinţifică” (O teorie secundară ştiinţifică nici nu prea ştim să fie...)? Deci, Papa, da, UE, da, Hardău, nu! Într-un adevărat hârdău de ignoranţă s-a înecat, după tipicul românilor, care scot carul dintr-un şanţ, spre a-l prăvăli în celălalt, teoria lui Darwin! Un singur ministru al unei ţări europene, cel de la Belgrad, a mai avut o iniţiativă similară şi a trebuit imediat să demisioneze datorită protestului... Bisericii: Patriarhul ortodox al Serbiei s-a pronunţat hotărât pentru predarea evoluţionismului în şcoală.

Trăim, totuşi, într-un veac şi-ntr-o orânduire în care libertatea de gândire se numără printre principalele drepturi ale omului. Cine vrea să creadă că se trage din maimuţă, treaba lui. Cine-i convins că lumea-i creaţie divină, e la fel de îndreptăţit la opinie. Cine acceptă teoria ambelor posibilități, n-are decât s-o facă. Darwin s-a născut acum două veacuri, cartea lui fundamentală, „Originea speciilor”, a apărut în urmă cu peste un secol şi jumătate. Savantul englez n-a avut cum să aibă acces la cuceririle performante ulterioare ale ştiinţei; a emis o ipoteză, cu argumentele la îndemâna cercetătorului de atunci. Intelectualul Hardău s-ar fi cuvenit să ştie că meritele lui Darwin nu stau doar în construirea teoriei cu maimuţa-strămoaşă şi că, în urma cercetărilor sale, s-a demonstrat rolul evoluţiei în variabilitatea speciilor, s-au identificat şi alte cauze ale variaţiunii organismelor, s-a întemeiat tehnica selecţiei artificiale în crearea de noi rase şi soiuri, el influenţând hotărâtor dezvoltarea paleontologiei, embriologiei, fiziologiei, anatomiei, sistematicii etc. Dacă predarea religiei în şcoală este considerată o necesitate, la fel de necesară este şi prezentarea ipotezei darwiniste, tratată explicit, nu implicit, cu număr egal de ore și cu egală considerație curriculară. Argumentul că 73% dintre elevi cred că omul a fost creat de Dumnezeu şi, în consecinţă, predarea evoluţionismului nu se justifică nu rezistă: poate tocmai de aceea cred astfel, fiindcă li se interzice informarea alternativă...

În 1925, la Dayton, a fost judecat profesorul suplinitor John Scopes, cel care a predat (după manual!) un curs de evoluţia speciilor – astfel intrând în istorie mult mediatizatul „proces al maimuţelor” (vă mai amintiţi filmul regizorului Kramer, cu Spencer Tracy în rolul principal?). Sentinţa a subliniat ridicolul situaţiei, câtă vreme procurorul... s-a oferit să plătească din buzunarul lui cei 100 de dolari cu cât a fost amendat Scopes. Numai că se întâmpla în 1925, nu în veacul XXI! Hardău nu mai există în politica românească, dar darwinismul rămâne în continuare tratat ca o rubedenie săracă, tolerată și suspectă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Papa şi Darwin.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Papa şi Darwin5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei