Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 aug 2014 - Anul XIX, nr. 197 (5706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Bădia Nică la ONU

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Râzi? Te întristezi? Şi una, şi alta. Actele ce le descoperi cercetând, în pragul unui eveniment aniversar, arhiva Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor, revelează un „a fost odată” aflat ades în preajma incredibilului.

Organizaţia de breaslă a scriitorilor din Moldova s-a înfiinţat la Iaşi în 1949, odată cu Uniunea-mamă, la Bucureşti. Dosarele conţin, înainte de toate, diverse acte contabile: chitanţe de mână de la birjarii ce efectuau curse la tipografie, de la G. Dubalariu, invalid de război, care a tăiat cele 2000 kg. de lemne necesare iernii ce va să vină, de la Cooperativa Coşarilor, care a desfundat coşul scriitoricesc, la „144 de lei pentru executarea de lozinci”, ori la copii ale unor solicitări diverse (se cere „cantitatea de 15 pâini zilnic, la liber, pentru scriitori”, dar şi „depozitului din Păcurari să pună la dispoziţia delegatului nostru una bucată butoi cu petrol lampant” – 7 dec. 1949). Fişa completată de fiecare membru conţinea întrebarea „sunt suficiente raţiile pe cartele?” Doar şeful Filialei răspunde „da”, restul membrilor lasă punctul necompletat, în vreme ce sonetisul Mihai Codreanu nu se sfieşte să declare: „nu am decât ½ de pâine pe zi şi raţii reduse de zahăr, paste făinoase etc.” Pentru obţinerea cotei de lemne la sediu, se cere precizarea „specialitatea de producţie a solicitantului”. Ce produceţi voi adică, de cereţi lemne? Răspuns: Filiala produce „scrieri literare şi critice”.

De la Bucureşti încep să curgă felurite sarcini. 26 oct. 1949: „Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea tov. Stalin, U.S. a hotărât să-şi manifeste sentimentul de admiraţie şi gratitudine faţă de marele prieten al ţării noastre oferindu-i un cadou”. Filiala este somată „ca urgent şi cu precădere să propună ce cadou aţi putea oferi”. Şi cum cei care primeau, pe cartelă, ½ pâine pe zi, n-au izbutit să imagineze un cadou pe măsura aurei sărbătoritului, Uniunea revine (15 nov.) cu o telegramă: „Răspundeţi urgent şi cu precădere asupra măsurilor luate.” Semnează, Zaharia Stancu. Nu ştim ce s-a hotărât până la urmă, dar în categoria darurilor s-ar putea include şi declaraţia publică a lui George Lesnea: „Găsind poezia sovietică actuală cu totul superioară, voi căuta pe viitor să scriu după acest model poezii originale”. Permanent, Uniunea cerea vigilenţă: „... în felul acesta sperăm că nu se vor putea strecura printre creatorii de artă cinstiţi, care, cu generozitate şi dragoste faţă de clasa muncitoare, s-au angajat în lupta pentru construirea socialismului, făcând din scrisul lor – sub îndrumarea Partidului – o armă puternică, ascuţită, îndreptată hotărât şi neşovăielnic împotriva inamicilor poporului, împotriva rămăşiţelor burghezo-moşiereşti, împotriva duşmanilor dinlăuntrul şi dinafara ţării”. De altfel, venit la Iaşi, M. Novicov pune punctul pe i: „Trebuie nu numai să-i învăţăm, ci şi să-i dezvăţăm pe scriitorii care au scris pentru burghezie”. Drept pentru care, cererile de primire în Uniunea Scriitorilor (trec peste rând cele ale „muncitorilor cu preocupări literare”) erau avizate sau respinse de Filială după cum urmează: „din punct de vedere politic, relaţiile primite de la UTM sunt bune” (în cazul lui Ion Ghelu Destelnica), ori „nesatisfăcătoare” (în cazul lui Al. Ivan Ghilia).

Devenit Secretar al Filialei, prozatorul Ion Istrati semnează nu numai adrese „de cadre”, ori solicitări pentru cartele (scriitorii cazaţi la Casele de creaţie trebuiau să depună bonurile de carne şi pâine aferente respectivei perioade), ci, după cum înfăţişează arhiva, se adresa fără pic de timorare celor mai importante foruri internaţionale.

La 22 august 1950, Bădia Nică trimite o vehementă telegramă către Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Lake Succes, SUA: „Cerem imediata încetare a barbarelor bombardamente şi retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul Coreii!” Nu am aflat, în arhivă, rezultatul acestui curajos demers.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bădia Nică la ONU.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Bădia Nică la ONU5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei