Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 aug 2014 - Anul XIX, nr. 195 (5704)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi și să nu crezi!

Ei, ba nu!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Totdeauna mă indispune întrebarea „ce mai scrii?” Drept pentru care, unui amic i-am oferit răspunsul-capcană: „scriu o piesă despre ilegaliști”. A rămas interzis: „Ceee? Ai luat-o razna?” Iată-ne, care va să zică, în fața unei teme dacă nu chiar interzisă, oricum, de ocolit. Adică, dacă a compromis-o Voitin & comp., așa să încremenească în veci! Alt adică: s-ar putea scrie o piesă despre Hitler ori Zelea Codreanu, dar despre Pătrășcanu, nu! N-are rost să pornim de la esența chestiunii ilegalismului, exprimată sintetic și definitiv prin fraza “puțini am fost, mulți am rămas”, dar unele nuanțări s-ar cuveni încercate. De pildă: prezintă ori nu interes literar și merită un dram de înțelegere umană teribilul destin tragic al ilegaliștilor romantici, care au crezut sincer, naiv, extatic, în marxism și-n stalinism, urmând să-i împuște tocmai... Stalin? Dar o comedie cu ilegaliști de carton, instalați pe dosare umflate cu pompa și dându-și recomandări unul altuia până se închide cercul? Este de-a dreptul bizar să apară, în poticnitul nostru drum către democrația adevărată, astfel de stavile scriitoricești tematice izvorâte din interdicții… întoarse pe dos!

                                                      *

O realitate românească: marea masă a pensionarilor împușcă francul, în vreme ce alții își umflă conturile în străinătate și-și clădesc vile cât gara Râmnicul Sărat din lefuri de bugetar (!) ba la munte, ba la mare, ba peste țări și mări. Nu-i întreabă nimeni ce și, mai ales, cum, fiindcă, în astfel de cazuri, prezumția de inocență a eradicat complet prezumția de vinovăție. Fiecare e liber să aibă, dar, și mai abitir, să n-aibă. În lipsa convingătoarei reacții oficiale, cutărică își vede liniștit de-ale lui, deși a furat fabrici, a tăiat mișelește păduri, a escrocat, a privatizat scandalos și a falsificat din greu. Egalitatea între cetățeni, ca și egalitatea șanselor, tinde să se preschimbe în opusul ei – și aceasta pentru simplul motiv c-am ajuns să nu ne mai uimească nimic. „Ce nu se poate, când totul se poate? Pe malul unui iaz, un pescar bătrân ce învăța râmele să înoate mi s-a confesat: „Dom’le, într-un fel, l-am apucat și pe Antonescu: l-a băgat pe taică-meu o lună în lagăr fiindcă a vândut, la Brăila, bragă și covrigi cu suprapreț. Nu l-am iubit pe mareșal, dar l-aș vrea, fie și numai pentru o săptămână, înapoi”. Ia uite unde am ajuns! Mor oameni în revoluție ca să scape de dictatură, au parte de un regim cvasi-dictatorial, și regretă… o dictatură și mai și!

                                                      *

Mi-e dor de Pruteanu! Știm în grija și-n gospodărirea cui se află apele, pădurile țării, căile ferate, handicapații, revoluționarii, vânătorii, clerul, legile, industria, delfinii – până și aerul patriei are un “șef” pământean ce aplică amenzi zdravene în caz de împuțire vinovată. Doar limba românească nu-i în răspunderea nimănui și n-o grijește nimeni, fiindcă eficiența normărilor academice a ajuns de-a dreptul iluzorie… Propunerile colericului senator Pruteanu, adept al unor soluții punitive radicale, au fost tratate cu bășcălie și sictir balcanic. A interesat mai puțin faptul că, în mare, observațiile lui Pruteanu erau întemeiate și semnate nu de vreun Becali-de-la-stână, ci de un știutor de carte în adevăratul înțeles al cuvântului. Pruteanu arăta cu degetul anomalia și era pus la punct cu aluzii la zacusca din debarale, ori la “traseismul” politic... Sunt convins că, formulată mai blajin și (aici e aici!) provenită dintr-o altă zonă a spectrului politic, Legea Pruteanu, rămasă în coadă de pește, nu ni s-ar mai fi părut atât de inutilă și de contondentă. Teza abandonării oricărei intervenții (culte) în evoluția ades incultă a limbii și negarea utilității actului reparator în virtutea faptul că “limba este un organism viu, care se autoreglează” (dar și omul – am mai spus-o! – este organism viu și tot are nevoie barem de câte-o aspirină...) lasă biata limbă română la discreția Academiei Sintești. Pariez că, peste un sfert de veac, dezacordul va fi normă și nu eroare!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ei, ba nu!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Ei, ba nu!5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei