Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 iun 2014 - Anul XIX, nr. 127 (5636)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Ca să se știe (VII)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

1988. În studiourile Televiziunii de la Chișinău, particip la o emisiune transmisă în direct. Întreb gazdele cam ce cred că va trebui să spun, în funcție de tematica emisiunii. Mi se răspunde complet neașteptat, prin comparație cu obișnuitele rigori ale Televiziunii române: „Ce credeți Dvs. de cuviință”.

Încerc să aflu și cât timp mi se acordă. „Cât o să considerați că aveți nevoie.” Fabulos! Dar – mai întreb – emisiunea cât o să dureze? „Până s-o termina.” Deprins cu cele două ceasuri ale Televiziunii noastre, mi se păreau vorbe de pe altă lume! Cum de mult intrase în obișnuința Televiziunii de la Chișinău (pe care ieșenii o urmăreau... de voie-nevoie, după cum cei din sud se uitau la bulgari, bănățenii, la sârbi, maghiarii transilvani la Budapesta...), în studio sunt amplasate telefoane directe, cu număr vizibil afișat, deservite de operatoare ce notează întrebările venite de la telespectatori și le înmânează direct moderatorului – în cazul nostru, Valeriu Frumusachi. Care, citind un bilețel ca oricare altele, se înnegurează. Încearcă să-l pună de-o parte și, profitând de întoarcerea camerelor către un grup folcloric, se strecoară în spatele meu și-mi șoptește: „A venit, prin telefon, o întrebare pentru Dumneavoastră”. Foarte bine, îi răspund, dă-i drumul. „Da – se codește Valeriu – numai că telefonul e... de la Iași.” Nu degeaba ezita moderatorul: știa că, după legea românească, n-aveam voie să acordăm interviuri în străinătate (ce mai „străinătate”!!) decât cu aprobarea prealabilă a Ambasadei. Iar să răspunzi direct de la Chișinău unei întrebări telefonate de la Iași, ce dovadă mai elocventă că telespectatorii din județele estice ale României urmăreau cu totul alte emisiuni decât acelea închinate aproape în întregime „eroului între eroi”? Apărea evidența unei alte polarizări a interesului telespectatorului: natura având oroare de vid, golul de informații se cerea umplut în conformitate cu legile firii. Iar moldoveanul de la Huși, Suceava, Galați, Iași, să se adreseze direct Studioului de la Chișinău, în loc să se culce odată cu găinile, după ce s-a dedulcit din „bucuria” celor două ore în care telejurnalul începe, obligatoriu, cu una din frazele „Astăzi, tovarășul N.C. a...” sau „În prezența tovarășului N.C., astăzi a...” ? Imposibil!

Moderatorul așteaptă nehotărât, cu bilețelul în mână. Dă-i drumul – îi spun. Ceea ce și face, adăugând un supliment de informații numai bun să bage imprudentul ce a telefonat în belea: numele familiei ieșene, precum și numărul de telefon. Ca să nu fie dubii! Moment dificil: trebuia rotunjit un răspuns care să nu deranjeze nici gazdele, nici „partea română” și nici familia ieșeană care a telefonat cu bună-credință, dar și cu intenția ascunsă de a verifica dacă jucăria asta cu democrația la televiziune... chiar funcționează. A funcționat – și astfel s-a înfiripat întâiul „telemost” Chișinău-Iași („Telemost” era – este și acum – un cunoscut serial tv sovietic în care dialoghează în direct reprezentanți ai unor mari orașe din diferite țări).

Și din emisiunea cu pricina, și din dialogurile directe, am constatat că fiecare dintre confrații basarabeni (care, începând cu 1988, au putut fi, în sfârșit, invitați la Iași) cunoșteau istoria și valorile fostei capitale moldave chiar mai bine decât noi! Le spuneam: asta-i biserica Sfântul Nicolae Domnesc, zidită de Ștefan. „Da – completau oaspeții, după bătălia cu cazacii, de la Grumăzești. Aici erau unși cu mir Domnii Moldovei”. Cimpoi, Vieru, Dabija, Strâmbeanu, Josanu, Suceveanu, Matei, Lari, Josu, așteptau doar precizarea inițială, spre a urma ei cu explicațiile. Iată Trei Ierarhii – le spuneam, iar ei făceau invitația „Să aprindem o lumânare la mormântul lui Cuza, al lui Cantemir”...

Oaspeții vizitaseră, cu suflet românesc, în bibliotecă, un Iași al lor și căutau să potrivească cele două înfățișări; o făceau cu emoție reținută și cu urma lacrimii. Întrebau: „Asta-i Hala? Unde-i biserica Sf. Vineri?” Unde să fie, se demolase încă în veacul trecut... Sumedenie de întâmplări purtătoare de profunde semnificații s-au petrecut cu prilejul acestor prime întâlniri ale scriitorilor basarabeni cu Iașiul; dacă se va găsi răgaz și spațiu, le voi istorisi, dimpreună cu cele petrecute cu prilejul călătoriilor noastre dintâi în spațiul basarabean. Cum ar fi formidabilul concert al Sofiei Vicoveanca la Chișinău, gestul neașteptat al lui Nichita Stănescu la coborârea în gara de pe Bâc, turneul Naționalului ieșean (1988) după zeci de ani în care nici un teatru românesc nu trecuse Prutul... și câte altele. Ca să se știe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ca să se știe (VII).
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Ca să se știe (VII)5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei