Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 mai 2014 - Anul XIX, nr. 103 (5612)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Ca să să ştie (V)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nea Ilie a tăcut cât a tăcut; şi-a dat drumul la gură doar când a simţit că-i chemat în ceruri. Iată ce am aflat: în 1989, toamna târziu, nea Ilie era paznic la CAP Heleşteni. În tinereţe, făcuse niscaiva şcoli de partid (doar era, atunci, secretar OB la CAP). Acum, la bătrâneţe, se mulţumea cu amărâta funcţie de paznic – care-i permitea, normal, să mai ciupească una-alta din avutul cooperativei. În alte vremuri, Heleştenii, pe malul Siretului, erau un fel de nod al drumeagurilor Moldovei, acolo încrucişându-se şleahul dinspre Suceava cu cele către Iaşi, Roman, Dolheşti, Hârlău.

Se pare că ungerea lui Ştefan cel Mare ca domn acolo s-a petrecut (cercetări ale istoricilor ar aşeza “Câmpia Direptăţii” lângă Heleşteni şi nu prin preajma Sucevei...) Cică acolo s-ar fi înfăptuit joncţiunea cu Teoctist (mitropolitul venea de la Suceava, Ştefan, de la Dolheşti) graba ungerii asemănându-se, pe undeva, cu precipitata depunere a jurământului, în avion, de către noul preşedinte Johnson.

Mai nou, Heleştenii urmau să intre decis în atenţia generală, datorită proiectului ce aşeza în lunca Siretului viitoarea Centrală nucleară românească. După ce Nea Nicu a vizitat Paşcanii, cele două elicoptere au pornit spre Iaşi. Ceauşescu a decis o neaşteptată ieşire din program, aterizând în zona viitoarei centrale, să vadă amplasamentul cu ochii lui. Acolo, nea Ilie, ajutat de fecioru-său, se afla în exerciţiul funcţiunii de paznic – adică, fura cartofi. De fapt, fura şi nu fura: cartofii fuseseră recoltaţi mecanic şi, cum se-ntâmplă, rămâneau destui în urma maşinii. Oricum, era avut obştesc, drept pentru care feciorul a tulit-o în viteza a patra, pierzându-se prin păpuşoaie. Nea Ilie, bătrân şi încovoiat de reumatisme, n-a apucat decât să ascundă sacul sub nişte brusturi; când s-o ia sănătoasa, i-a tăiat calea eroul între eroi. Între timp, din elicopter a fost scoasă o pătură, savanta s-a descălţat, cei doi câini alergau după fluturi, cântau mierlele, ziua era frumoasă, văzduhul, limpede, Ceauşescu, bine dispus. L-a luat la întrebări pe nea Ilie: cum e cu viaţa? Bătrânul paznic, hârşiit şi înţelepţit, dădea răspunsuri ca la carte.

Până când un aghiotant a zgâriat conturul unui metru pătrat (măsurat la milimetru) în tarlaua de porumb şi altul alături, în cea cu sfeclă. S-au numărat ştiuleţii, s-au numărat sfeclele – nici vorbă să corespundă cu cifrele entuziasmante raportate de judeţ. Drept pentru care a fost chemat la muştruluială ministrul agriculturii. Când şmotrul era în toi, au apărut, înotând prin glodul moldav, maşinile autorităţilor judeţene, profund alarmate de dispariţia elicopterelor. Nea Ilie a fost extras imediat din pâlcul prezidenţial, dus în nişte tufe de boz şi interogat cu enormă îngrijorare: ce (şi cum) a vorbit cu şeful? Răspunsul bietului Ilie (îl trecuseră, de mult, toate sudorile) i-a deconcertat: ”iaca, am discutat şi noi una-alta, ca-ntre ţărani”.

În fine, pleacă elicopterele, pleacă maşinile, dar povestea nu se sfârşeşte aici. Peste două săptămâni, la o Plenară judeţeană, primarul din Heleşteni, ca să se umfle în pene, anunţă că, întru nemurirea evenimentului, pe locul aterizării lui Ceauşescu, sătenii au săpat, din proprie inţiativă şi cu toată dragostea pentru cel mai iubit fiu al poporului, o fântână memorială (verificata soluţie ştefaniană – ctitorirea unei biserici – era inaplicabilă). Aplauze.

Mai trec două săptămâni şi soseşte vestea că, la Heleşteni, va veni însuşi instructorul CC al PCR, să stabilească locul amplasării plăcii de marmură cu textul “Aici, cel mai iubit fiu al poporului”... etc. Bine înţeles că nu fusese săpată nici o fântână, aşa că, în toiul nopţii, la lumina farurilor de tractor, s-a adâncit o groapă cu tritoni, s-au turnat ghizdurile şi, spre dimineaţă, totul era în perfectă regulă. Dar istoria, grăbită, (venise decembrie 1989) n-a mai îngăduit instalarea plăcii - cică, s-ar afla pe undeva, prin podul Primăriei.

Şi totuşi, o placă de marmură s-ar cuveni aşezată la Heleşteni – desigur, dacă istoricii cad de acord asupra localizării. Şi cu alt text: ” Aici s-a aflat Câmpia Direptăţii, pe care Ştefan cel Mare...”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ca să să ştie (V).
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Ca să să ştie (V)5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 9 mai 2014, 06:42:18
Bine ca nu l-au prins cu cartofii in traista, ca pe vremea aceea erau pline tribunalele cu tarani care erau prinși cu doi cartofi si trei stiuleti pe care ii doseau zilnic prin sân ca sa ajungă cu ei acasa la copii, din fostele CAP uri unde munceau aproape pe gratis pe propriile foste pamanturi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei