Un netot (altfel, cum să-i spun?) ori, poate, mai mulți netoți au dat publicității o hartă a regionalizării fistichie și chiar hazlie, de n-ar respira atâta incultură și suficiență politică. Nu pot să cred că autorul acestei propuneri aberante ar fi Sorin Frunzăverde, fiindcă, barem până acum, l-am crezut om cu capul pe umeri și cu mintea în regulă. Dacă (iertați-mi termenul) s-a țăcănit și el, înseamnă că nu mai avem mult până când anormalitatea va deveni regulă, dacă nu chiar condiție de accedere în clasa politică. Încerc mai degrabă să cred că aberantul proiect aparține în totalitate directorilor ADR, interesați să-și prezerve oricum feuda. Cinic, dar are logică: logica nesimțitului care pune propriul interes mărunt mai presus de interesul național.
Potrivit acestui proiect, capitala regiunii Nord-Est ar urma să devină... orașul Piatra Neamț! De ce? Care-s argumentele? Mister! Așa vor mușchii lor și pace! Dacă se propuneau Pașcanii capitală, mai treacă-meargă: funcționa motivația plasării geografice a târgului în centrul noii regiuni. Din acest punct de vedere, Piatra Neamț este net defavorizată: una că-i așezată excentric, la extremitatea regiunii (apropo: de ce numaidecât o regiune Nord-Est? – dar asta-i altă întrebare), și alta că nu dispune de înzestrările necesare unui centru cu astfel de dever administrativ. Alte trei orașe din zonă, infinit mai îndreptățite (Iași, Bacău, Suceava) au aeroporturi. Piatra Neamț n-are. Iașiul și Bacăul au la dispoziție un drum expres până-n Capitală. Piatra Neamț n-are. La Bacău sosesc zilnic opt trenuri inter-city și inter-regio, la Suceava, 14, la Iași, 17, la Piatra Neamț... două! Cine propune, practic, mutarea capitalei Moldovei de la Iași la... Piatra Neamț n-are sentimentul istoriei și viețuiește doar pentru a-și apăra interesul imediat și a-și număra firfiricii din pungă. Or fi având respectivii habar că-i orașul marilor uniri, al marilor personalități, al unor prime mari înfăptuiri românești, că Iașiul produce de secole, fără întrerupere, cultură și știință de vârf, că aici studiază 75.000 de tineri, că are clinicile medicale cele mai performante din zonă, că-i cel mai populat municipiu din Moldova?
În urmă cu aproape doi ani am fost nevoit să răspund public unei inflamate doamne din Piatra Neamț care a găsit de cuviință să afirme că, din punct de vedere cultural, orașul de sub Pietricica „a luat-o mult înaintea Iașiului” (!!). Am invitat-o să parcurgă barem agenda culturală cotidiană publicată în gazete și să compare atât numărul, cât și calitatea (prezumată) evenimentelor din cele două urbe. La Iași funcționează cea mai veche universitate românească, alături de alte şase universități, o Filială a Academiei cu 13 institute, centre, laboratoare și secții de cercetare, dimpreună cu cel mai vechi teatru românesc, o operă, o filarmonică, un teatru pentru copii și tineret, alte instituții de spectacole, de o bibliotecă universitară cu peste 3.000.000 de volume, alături de alte câteva prestigioase biblioteci, peste 100 de edituri, între care „Polirom”, cu prestigiu național consolidat, o mulțime de reviste, zece muzee, 12 case memoriale, centre culturale german, britanic, elen, al Americii Latine și Caraibilor, filiale ale Uniunii Scriitorilor, Uniunii Muzicienilor, Uniunii Artiștilor Plastici ș.m.a.
La recensământul din 2002, Iașiul a fost declarat cel de al doilea oraș al țării după numărul de locuitori. Orice comparație, din orice punct de vedere, pune Piatra Neamț într-o inferioritate absolut jenantă. (Adevărat, are gondolă...) Până și edilul nemțean, pitorescul Ștefan-Pinalti, a apreciat mai lucid situația decât directorii ADR: „... nu văd cum Piatra Neamț ar putea fi capitală. Oricum ar fi, Iașiul trebuie să fie capitala pentru că este cel mai îndreptățit să fie.” Într-adevăr, ține de evidență, orice plus de susținere nu-și are rostul – cu atât mai mult cu cât Timișoarei, care n-a fost niciodată capitală statală, i se oferă rangul jinduit, în vreme ce Iașiul este trimis... să-și facă temele la Piatra Neamț! (Paranteză: în ochii străinătății ar fi șubrezit și art. 1 din Constituție dacă flancăm „Ținutul secuiesc” cu „Regiunea Neamț” – că așa o să i se spună.) Mă-ntreb dacă, până la urmă, nu-i vorba despre o mișcare menită doar să agite apele și să stârnească aprige controverse, după care să se pogoare înțelepciunea Guvernului, spre revenirea în făgașul firesc. Pe de altă parte, nu-i de neglijat primejdia ca pietroiul rostogolit la vale de niște prostănaci să nu-l mai oprească nici ditamai soborul înțelepților...