Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 22 (5229)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

La Râșca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

N-o fi Râșca polul creativității moldave, dar câte ceva puțin obișnuit pare a se petrece pe-acolo – altfel, numele comunei ar rămâne legat doar de acela al mănăstirii ctitorite de Rareș. De ziua Unirii, revista „Cronica veche” a invitat corul „Flori de măr” din Râșca să susțină, la sediul redacției din clădirea Galeriilor „Dana”, un concert asezonat cu poezie. Aveam de ales între invitația de a mă afla la tribuna oficială din Piața Unirii și aceea la evenimentul de la „Cronica veche”. S-or supăra autoritățile, nu s-or supăra, dar am ales nefestivitatea matineului de muzică și poezie. N-am regretat: am avut parte de o întâlnire cu Bucovina profundă, departe, foarte departe de zbuciumul politicianist al ultimilor ani. „Noi suntem cei chemați să apărăm / Munții noștri cei frumoși”, cântau bucovinenii, și dincolo de această concisă profesiune de credință, nimic nu poate rezona mai profund și mai românesc.

Formația n-are cum avea subtilitățile de orfevrărie ale „Madrigalului”, cum „Madrigalul” nu va avea niciodată „vâna” și vânjoșenia copleșitoare a corului din Râșca... Așadar, într-o comună suceveană, Râșca, funcționează un cor bărbătesc care, până acum, a susținut zeci și zeci de spectacole în țară și-n străinătate, a recoltat sumedenie de premii, iar brandul „Flori de măr” a căpătat prestigiu și căutare. Ceea ce nu m-ar mira, dacă n-aș ști că-n Bucovina există zeci de sate precum Râșca, unele mai potente financiar și așezate în zone cu incomparabil dever turistic. Și acolo s-or găsi bărbați care iubesc cântul, etnografia tuturor zonelor oferă costume poate chiar mai spectaculoase decât sumanele celor din Râșca – numai că puțini au fost dăruiți cu puterea de a însufleți, organiza și instrui concetățenii până a-i aduce în pragul actului artistic de ținută și răsunet. Și nimic nu e dacă nu-i omul care să sfințească locul!

Probabil s-ar cuveni să luăm în considerare și faptul că râșcanii sunt cumva mai aproape de biserică. Aici, gestul enoriașului poartă în subtext militantismul apartenenței de rit (și nu numai): pe raza comunei ființează și Mitropolia de Stil Vechi, precum și alte culte. Nu-i vorba de o conviețuire trudnică și conflictuală, dimpotrivă, dar, oricum, fiecare punct marcat în favoarea unuia dintre culte trece în pasivul celorlalte. Ceea ce completează explicația existenței, în aceeași comună, a vestitului cor bărbătesc „Flori de măr” profilat pe cântece de extracție folclorică și pe vechi piese corale românești, alături de corul „Râșcuța”, la rându-i cu prezență constantă la manifestări din țară și străinătate, de astă dată religioase.

Oricum, trebuie să ne întoarcem la proverbul „omul sfințește locul”. Un cămin cultural există și la Râșca, cum pretutindeni se zice că funcționează, numai că aici nu-i destinat doar pentru a găzdui nunți și cumetrii. I-a fost director Nicolae Rusu, cel care avea să devină primarul comunei și căruia i se datorează în bună măsură menținerea tonusului cultural mult peste obișnuitul ruralului românesc. Sufletul întâmplărilor de suflet este firava Mihaela Grădinariu, căreia toată lumea îi spune „Șefa”. Ea dirijează corul „Flori de măr”, ea a inițiat acțiunile ce au dus la redescoperirea cântecelor uitate, ei i se datorează lungile investigații prin podurile caselor și prin lăzile de zestre, spre a afla vechi piese ale costumului popular tradițional în zonă. „Șefa” a absolvit Facultatea de Teologie, apoi pe cea de Filologie (unde are și un master) și nu-i numai profesoara de română a școlii din comună, ci și dascălul bisericii!

În corul „Flori de măr” prestează subordonat trudă de corist preotul satului, dirijat... de dascăl! Care-i este și soață! Întreg activismul cultural de excepție prestat de Mihaela Grădinariu are și un mobil, să-i spune „adiacent”, de mare și generoasă frumusețe: „Am văzut în turneele noastre multe țări unde nu mai există nici un fel de tradiție. La ei a dispărut de mult cărarea de la vecin la vecin. De asta avem noi aici corul, ca să nu se piardă cărarea asta.” „Șefa” susține rubrica de cronică literară în revista ieșeană „Cronica veche” și a publicat de curând cartea de debut în poezie intitulată „Biserica din Cuvinte”. Iată o strofă: „Cuvinte vulnerabile probez / Ca rochii de mireasă demodate / Inel în deget răsucesc un crez / Și-ncerc dantela verbului <se poate>”.Cum se vede, s-a putut. Și se poate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Râșca.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
La Râșca5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(30 ian 2013, 16:41:04
Alo ! Boroaia . Domnilor din fruntea comunei ce parere aveti?Va tot laudati cu trecutul, cu generalii care nu au facut nimic pentru comuna,cu o echipa de fotbal care e vai de capul ei si cam atat.Ati renovat caminul cultural pentru a se face nunti si adunari cu membrii si simpatizantii PSD-ului.A ramas com.Boroaia, renumita candva prin corul si ansamblul de dansuri,in urma com.Rasca. Lipsa de interes.Daca din activitati culturale nu iese nimic,pentru ce sa va mai bateti capul?Pacat!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei