Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 29 mai 2012 - Anul XVII, nr. 122 (5027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Interesul general

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caut pe internet, pentru a ilustra un articol, fotografii ale profesorului ieşean stabilit în SUA Constantin Corduneanu. Am succes: sunt postate câteva sute! Numai că, surpriză, personajele care populează majoritatea imaginilor poartă pe spate inscripţia „Poliţia”: scene de la arestări, maşini cu „piu-piu”, cătuşe, judecători încruntaţi. Trec pe web şi aflu mai întâi că unul dintre fraţii Corduneanu s-a predat autorităţilor. Apoi, că 17 dintre cei 21 de membri ai clanului au ajuns după gratii. Din 80.600 de rezultate, doar câteva sunt consacrate matematicianului; în rest, isprăvi ale interlopilor. Mai apare şi  ciudatul (ca să nu-i spun altfel) ce postează un clip în care susţine că profesorul Corduneanu n-are nici o  valoare, după care încep să se perinde informaţii despre Constantin Corduneanu, posesor al unei colecţii de 10.000 de exemplare de fluturi din judeţul Botoşani, pentru a se reveni repede la „cestiune”: „Constantin Corduneanu va ajunge în arestul poliţiei ieşene”, „Constantin Corduneanu, eliberat de judecătorii clujeni”.

99,99% din ce oferă internetul se referă la alţi Corduneni decât, spunem noi, s-ar cuveni. Dar, cu siguranţă, nu încape nici un reproş, câtă  vreme selectarea şi stocarea datelor în servere o face maşina şi nu omul. Aparatele, oricât de sofisticate, n-au de unde să ştie şi, mai ales, cum să aprecieze amănunte biografice şi CV-uri profesionale. Le trec pe răboj dacă ajung în atenţia presei – fie şi a presei de scandal. Pentru maşinăria electronică n-are nici o relevanţă faptul că elevul pornit din şcoliţa unui sătuc de pe Jijia,  Potângeni, Constantin Corduneanu, lua premiul I în 1947 la concursul organizat de „Gazeta matematică”, spre a ajunge rector universitar, membru corespondent al Academiei, primul matematician român ale cărui cărţi au fost publicate în străinătate şi profesor emerit la Universitatea din Texas. În cel mai democratic şi nediscriminatoriu mod cu putinţă, internetul acordă, s-ar zice, egală atenţie şi interlopului, şi academicianului. Dar n-avem cum pretinde aparaturii judecăţi de valoare, ori ierarhizări în funcţie de eclatanţa unei cariere ştiinţifice.

Numai că şi societatea, în ansamblul ei, are tendinţa să procedeze aidoma, cu precădere în cazul matematicienilor, al căror domeniu de activitate e-atât de special şi greu abordabil muritorilor de rând (o scrie cu deplină sinceritate elevul cu media 1 la matematică în liceul sucevean...), încât rămân şi neatinşi, şi cvasi-anonimi în lumea lumilor lor, populată de formule şi ecuaţii de ei inventate, spre a fi tot de ei rezolvate. Ştie naţia ce-s alea „ecuaţii integro-diferenţiale”, cărora le-a venit de hac Corduneanu? Dar „topologia algebrică” în care excelează academicianul Radu Miron? Dar despre „teoria operatorilor neliniari şi m-creativi”, ori „ecuaţiile stochastice pentru mediile poroase”, în care s-a specializat alt academician ieşean, Viorel Barbu?

N-am auzit vreodată, la tv, vorbindu-se despre performanţele acestor cercetători de mare excepţie, care au şcolit mii şi mii de studenţi, au îndrumat doctorate din SUA şi până-n Singapore, au publicat sumedenie de tratate în străinătate şi au colindat, în calitate de „visiting professor”, tot mapamondul. Radu Miron a izbutit să dezlege probleme de sute de ani nerezolvate – ceea ce, pe scara interesului general nu contează nici pe departe cât ştirea că mandatul Cordunenilor a fost prelungit cu 29 de zile, ori cât talk-show-ul pe tema „Cum a acţionat caracatiţa Corduneanu”. Dacă vreunul din reputaţii matematicieni ar sparge geamul rectoratului cu capul, s-ar zbârli toată presa română şi l-ar lua în colimator toate televiziunile; dacă  a spart cutare ecuaţie de secole zăvorâtă, pe cine să intereseze?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Interesul general.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Interesul general5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei