A fost emisă, în sfârşit, Hotărârea Comisiei Superioare de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor privind acuza de malpraxis în cazul decesului scriitorului Cezar Ivănescu. Moartea bizară a poetului s-a produs cu exact patru ani în urmă, după ce suferise, la o clinică particulară din Bacău, o uşoară şi banală operaţie (hemoroizi). De ce au trebuit să treacă patru ani, greu de spus. Între timp, a murit şi unul dintre petenţi, fratele poetului, istoricul Dumitru Ivănescu; încă puţin şi uitarea poate acoperi cu totul un episod de-a dreptul jenant pentru medicina românească a veacului XXI.
Nu ne aşteptam ca, în virtutea binecunoscutei solidarităţi a slujitorilor lui Esculap, să avem parte de o Hotărâre nepartizană. Puteam cel mult să credem că, pritocită timp de patru ani, decizia ultimă a Colegiului Medicilor va fi suficient de abil întocmită – barem pentru a adormi suspiciunile, dacă nu a convinge până la capăt. N-a fost să fie nici măcar aşa: Hotărârea este ornată cu eschive, contraziceri şi abdicări de la logică, asezonate cu pure invenţii de calibrul „Cezar Ivănescu obez” (abia ieşise din greva foamei!). În esenţă, întrebarea esenţială a rămas fără răspuns: a fost anestezia generală indicată în cazul respectivei intervenţii, a constituit ea cauza hotărâtoare a decesului?
Iată raportul patologilor de la IML privind starea decedatului: „cardiopatie şi cardiomegalie marcată globală (hipertrofică şi dilatativă), miocardioscleroză difuză disecantă, cicatrice întinsă de infarct miocardic la peretele anterior al ventriculului stâng, tuberculoză pulmonară fibronodulară, stază pulmonară cronică, ateromatoză şi ateroscleroză sistemică, focare de pielo-nefrită cronică, pancreatită cronică incipientă, colită cronică.”
Dacă investigaţiile preliminare ar fi fost făcute cât de cât corect, s-ar fi impus de la sine abandonarea anesteziei generale în favoarea celei zonale. Și aici apare fractura logică majoră: medicii afirmă că poetul era destul de sănătos pentru anesteziere generală, tot medicii susţin că era suficient de bolnav ca să moară cu grăbire „din cauze naturale”! Colegiul Medicilor îl scoate total din cauză pe dr. Dahnovici, care, cităm, „nu a avut nici o implicare în administrarea anesteziei acestui pacient.” Corect: medicul în cauză l-a preluat pe Cezar după aducerea lui la Spitalul Judeţean de la clinica particulară. Dar despre anestezistul cu adevărat implicat, cel din clinica privată, nu se pomeneşte nicăieri un cuvinţel! Încă din faza primei anchete, unul dintre referenţi, Eugen Tincu, medic primar ATI, a concluzionat, cu delicateţe colegială în formulare, că „faţă de morbidităţile evidente evidenţiate la examenul necroptic, anestezia regională ar fi prezentat un prognostic de risc mai mic.”
Acelaşi punct de vedere, încă şi mai răspicat formulat, apare şi în ancheta finală. De această dată îi aparţine chirurgului-expert consultat oficial (nu i se dă numele), care contestă „alegerea anesteziei generale ca modalitate de anestezie la un pacient vârstnic, fumător cronic, cu multiple comorbidităţi neevaluate corect postoperator.” (Dar preoperator vor fi fost? - n.n.) Opinia expertului este imediat eliminată de Comisia Colegiului Medicilor: „Punctul de vedere al expertului chirurg apreciază critic aspecte care nu sunt de competenţa sa, ci privesc elemente de resort anestezic.” Care va să zică, un chirurg (expert!) n-are de unde să ştie că anestezia generală nu se recomandă celor cu „morbidităţi multiple”!
Tot asta a susţinut şi dr. Tincu, care-i chiar anestezist! Ambele puncte de vedere (de ce s-or mai fi cerut?) sunt înlăturate dintr-un condei, spre a face loc concluziilor expertului ATI (tot fără nume): „Standardul examinărilor preanestezice a fost respectat”. Constatându-se, deci, că pacientul este suficient... de sănătos (ca să moară a doua zi). Alt expert, cardiologul, constată: este vorba de un pacient tarat, cu multiple suferinţe de organ, dar ignorate”. Bolnavul, zicem noi, poate să le ignore, medicina, nu. De altfel, întreaga poveste întinsă pe patru pagini, doldora de amănunte şi detalii, nu face altceva decât să susţină că halul în care se afla organismul lui Cezar ar fi dus inevitabil la exitus. Anestezia, însă, o putea suporta! „Este greu de spus în ce măsură intervenţia chirurgicală a precipitat decesul” – scrie în Hotărâre.
Și dacă-i aşa de greu...