Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 27 mar 2012 - Anul XVII, nr. 72 (4977)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Este ceva putred...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu o dată, conduita Institutului Cultural Român lasă impresia erorii de parcurs, fiind direcționată invers de cum s-ar cuveni orientată activitatea acestei prestigioase (și costisitoare) instituții. Citez din Legea de funcționare: „...are ca misiune promovarea culturii și civilizației naționale în țară și în afara ei”. Precizarea „națională” pune sub semnul întrebării câteva dintre ințiativele recente ale Filialei ICR din Chișinău, păstorită, desigur, de ICR București. Să consemnăm, mai întâi, o știre pe care presa română a ignorat-o cu seninătate: Institutul German pentru Studii Avansate, Wissenschaftskolleg zu Berlin, unde dl Patapievici a beneficiat de o bursă postdoctorală, a decis să retragă și bursa, și titlul de doctor pe care directorul ICR l-a obținut prin fraudă.

Povestea Sorin Antohi (și el exclus de nemți) – Patapievici fiind cunoscută, nu mai insistăm acum și aici. În ciuda retragerii titlului de doctor, pe site-ul Universității de Vest Timișoara continuă să figureze „profesorul universitar H.R. Patapievici”! Dar să revenim la Chișinău. Cum de asemenea se știe, o comisie numită oficial „Șleahtițchi” și, neoficial, „Comisia rușinii”, a hotărât prin vot eliminarea istoriei românilor din școlile basarabene. Hotărârea s-a adoptat la limita unui singur vot. Au votat decisiv pentru excluderea istoriei românilor doi cercetători bursieri ai... ICR: Igor Cașu și Virgil Pâslariuc. (Între altele, datorită acestui vot se duce pe apa sâmbetei și tot efortul editorial al ICR, care a tipărit special pentru elevii basarabeni Istoria Românilor.)

Nouă prestigioși istorici de peste Prut, Gh. Cojocaru, directorul Institutului de Istorie, Stat și Drept al Academiei Moldovei, Al. Moșanu, membru de onoare al Academiei Române, alți academicieni și membri corespondenți basarabeni, alături de cercetători de specialitate din învățământul superior, au votat pentru menținerea obiectului  de studiu „Istoria Românilor”. Datorită votului contra al celor doi... răsplătiți cu burse ICR (Cașu este și membru în board-ul Soros), trista decizie a fost, până la urmă, adoptată. Bursa, totalizând 7.000 de dolari, ca și nou-înființatul (tot de ICR) „Institut de Studii Avansate” au fost botezate cu numele lui Alexandru Sturdza. Nimeni altul decât cel care, în momentul răpirii Basarabiei, era „consilier de taină” al Țarului Nicolae I, și apoi, vreme de 22 de ani, atașat al Ministerului de Interne al Imperiului țarist. Basarabenii încă nu și-au revenit din uimire: adică, nu s-a putut găsi alt nume (și ei propun: Const. Stere, Onisifor Ghibu, Ion Pelivan, Pan Halippa etc.), care să nu amintească atât de direct și de dureros de răpirea unei jumătăți de Moldovă? Igor Cașu le dă o replică total în afara obiectului: „La mijloc este o neînțelegere în legătură cu scopul acestei instituții, și anume a fost concepută pe modelul altor instituții similare din Europa și, în particular, al Colegiului Noua Europă din București, condus de Andrei Pleșu.”

Nu ne îndoim că așa-i, dar unde-i explicația cu denumirea? O găsim la alți istorici: „Deși s-a aflat în serviciul Țarului, la Sankt Petersburg, Sturdza concepea Europa ca un întreg.” Un întreg dominat de Rusia, evident... O altă ciudată ispravă a ICR Chișinău: din banii contribuabilului român (și nu puțini: 2.000.000 de euro!) se va repara clădirea fostului sediu al „Zemstvei Guberniale Basarabene” – imobil în care ICR va avea dreptul să concesioneze o parte din clădire vreme de 25 de ani. Care-i latura culturală a afacerii? Mister. Federația Rusă poate oricând să ceară retrocedarea imobilului – desigur, după terminarea reparațiilor. Același ICR a refuzat să cumpere (cu o sumă mult mai mică) casa Școlii Confesionale Ortodoxe a românilor de la Jula, veche de 180 de ani, în care se intenționa înființarea unui Muzeu al comunității române. De altfel, scriptic, casa fusese achiziționată de români încă din 1879, așa că, probabil, o acțiune în justiție ar fi readus-o în posesia statului nostru. Nici asta nu s-a făcut. Nu de mult, autoritățile maghiare au demolat-o! Tot pe banii ICR (adică, ai noștri), la Budapesta a fost organizat un Colocviu (cu Tökes vedetă) ce a concluzionat că evenimentele triste de la Tg. Mureș(martie 1990) au fost puse la cale de SRI-ul român!

Nu vi se pare că este ceva putred?...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Este ceva putred....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Este ceva putred...4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei