Vine, vine primăvara! Se apropie momentul inaugurării Complexului Palas, cea mai mare investiție de acest gen din zona Moldovei, dacă nu și din întreaga țară. 88% dintre ieșeni susțin acum proiectul (conform sondajului IRES din oct. 2011) și, cu siguranță, procentajul se va apropia de 100% atunci când vizitatorul se va putea convinge cu ochii lui că, deși părea de-a dreptul utopie, Palas a fost finalizat în strictă conformitate cu promisiunile de pe planșele arhitecților. Sigur că, mai ales la început, n-au lipsit contestările. Coborând pe „firul presei”, afli că s-au opus oarecum logic (!?) cei ce au propus fără succes proiecte asemănătoare (dar mult mai modeste) în aceeași zonă. Lor li s-au adăugat ieșeni pe cât de alarmați, pe atât de neinformați (la urma urmei, și parizienii au protestat când Haussman a trasat bulevardele moderne ale Parisului...); toate ca toate, vine și ceasul dumiririi – dar ce te faci cu protestatarii de profesie, care s-au simțit datori să se amestece în dispută fără a avea nici o contingență cu zona, cu orașul, cu ieșenii? Au inițiat acțiuni de protest „Propact” (un sindicat... agricol), Asociația „Valea Soarelui” din... Tg. Mureș, Asociația „Gânditorul în acțiune” din... Cernavodă. Lor li s-au adăugat personalități de talia fostului ministru al Culturii, Paleologu, care, în iunie 2009, considera proiectul „scandalos”, pentru ca în iulie... să dea complet înapoi, susținând contrariul (fie-ne îngăduit să cităm barem finalul maximei lui La Rochefoucauld despre spiritele care „condamnent d’ordinaire tout ce qui passe leur portée”...)!
Și fiindcă nimeni nu-i profet în țara lui, protestele s-au domolit abia după ce, la cel mai mare concurs internațional de profil (Cannes, 2007), Palas a fost declarat „cel mai bun proiect de retail”, clasându-se pe locul I, înaintea unor proiecte prezentate de case celebre de arhitectură din Marea Britanie, Austria și SUA. Acum, în prag de primăvară, totul este la față de cortină. Efortul constructiv și investițional se arată impresionant, izbutind să confere Iașiului o nouă și modernă dimensiune urbană, atât de necesară vechii capitale moldave.
Câteva cifre: pentru edificarea turnurilor „Petronas” de la Kuala Lumpur (cele mai înalte turnuri gemene din lume, 88 de etaje, 452 de metri înălțime) a fost utilizată o cantitate de 160.000 de metri cubi de beton. Pe șantierul Palas s-a turnat mai mult: 191.500 de metri cubi, cantitate cu care s-ar fi putut ridica 30 de blocuri cu câte zece etaje! Au fost puși în operă 100.000 de mp de sticlă (echivalentul producției pe un an al unei întregi fabrici), 4.000 de tone de metal, din care 24.128.738 kg oțel, 202.000 de tone de agregate, 120.000 mp membrane bentonitice (care ar putea acoperi 17 terenuri de fotbal), 120.000 mp membrane bituminoase (suficient pentru a izola/reabilita peste 2.000 de apartamente), au fost implantați, pentru consolidarea versantului Palatului Culturii, 3.000 de piloni forați, cu o lungime totală de 60 km. Mai mult de 1.700 de firme din Iași și din regiune (specializate în proiectare, geodezie, topometrie, structură, rezistență, construcții, instalații, utilități, finisaje, decorațiuni, servicii conexe, peisagistică ș.a.) au fost implicate în edificarea Palas. Investiția totală depășește 260 de milioane de euro; numai construirea parcării a necesitat peste 73 de milioane de euro, grădina publică, 2,5 milioane, iar lucrările de infrastructură și utilități, 3,5 milioane euro. Circa 3.000 de muncitori români, cărora li s-a alăturat forță de muncă din China sau Sri Lanka, au construit și amenajat obiective de mare complexitate, cum ar fi consolidarea arealului, parcarea subterană cu cinci niveluri, impresionanta cupolă de la Palas Mall, clădirile cu funcționalitate diversă etc.
În contextul crizei mondiale din ultimii ani, care a afectat și România, când o mare parte din proiectele aflate în execuție au fost închise, ori chiar abandonate – ceea ce a dus la pierderea a numeroase locuri de muncă și a generat falimente cu implicații asupra bugetelor locale și naționale - dezvoltarea Palas a continuat, sumele investite regăsindu-se în economia reală, cu efecte benefice asupra menținerii locurilor de muncă, precum și în rămânerea pe piață, în condiții de profit, a unui număr important de societăți comerciale implicate direct sau indirect în realizarea proiectului.
Dacă ni s-ar îngădui o sugestie, am propune amânarea inaugurării cu două-trei săptămâni: să înfrunzească parcul și să înfrățească „iarba verde de acasă”...