Scriam, săptămânile trecute, despre un ridicol clasament al „vitalității culturale”, alcătuit (culmea!) de un institut de cercetare al Ministerului Culturii, care situează Iașiul pe locul 6 (!!), plasându-l la egalitate cu Alba Iulia și mult în urma orașului Sf. Gheorghe! Unii sunt de părere că bizarul clasament s-a voit, de fapt, o grațioasă floricică trimisă de subalterni ministrului de etnie maghiară (Sf. Gheorghe, orașmai potent cultural decât Iașiul!) sau încă un ghiont la adresa unui orașcu primar „roșu”. N-așcrede că s-ar putea ajunge chiar până acolo, deși argumente ar fi din belșug.
În ultimii ani, Iașiul a fost evident persecutat în ce privește alocarea de fonduri (aici, chiar c-ar încăpea o comparație cu „mai vitalul” Sf. Gheorghe!) și, când vina n-a fost exclusiv ieșeană (a se vedea cazul aeroportului, pe merit și pe bună dreptate „suflat” de suceveni), cam tot ce (și cât) se aprobă altora, în fosta capitală ajunge pe sponci ori deloc. Pilduitor poate fi și anunțul dat luni în șir la radio de Ministerul Turismului, prin care românii sunt invitați să viziteze mai toate marile orașe ale țării, cu excepția... Iașiului, depozitarul celui mai mare tezaur muzeistic din România.
Iorga spunea că n-ar trebui să existe român care să nu viziteze Iașiul. Iorga da, Udrea, ba! Dar cred că n-a fost vorba decât despre o umilă tentativă de aplicare slugarnică și neroadă a unui program copios copiat după modelul... Washington, potrivit realităților moldave taman ca nuca-n perete. Însuși punctul de plecare este aiuristic, fiindcă legislația română în materie de subvenționare a culturii are cu totul alte prevederi și utilizează alte pârghii pe Dâmbovița și Bahlui decât pe malul Potomacului. Arătam atunci că este culmea prostiei să evaluezi „vitalitatea culturală” (ce sintagmă!) în funcție de... cât investește în domeniu primăria, fiindcă, la noi, în orașele în care funcționează mari instituții de interes național, acestea sunt subvenționate direct de Ministerul Culturii. Se adaugă, apoi, subvențiile acordate de Consiliul Județean, Primăria situându-se, prin forța împrejurărilor, undeva, pe locul al treilea. Dacă mai și împarți suma acordată de primărie pe cap de locuitor (340.000 la Iași, față de 30.000 la Sf. Gheorghe), chiar că se ajunge... în zona retrogradării!
Goethe spunea că „Nimic nu-i mai dăunător decât o eroare veche”. Cea pe care o comentăm s-a și învechit: în 2009, același institut așeza Iașiul pe locul 8! Mai ciudat este că au apărut condeie ieșene care, în contextul stabilirii candidaților pentru Capitala Culturală Europeană în anul 2012 (Iașiul ar concura cu... Alba Iulia și, desigur, cu Clujul), mai-mai că înclină să dea dreptate alcătuitorilor de clasamente calpe. Dincolo de moftul ce pretinde intelectualului elevat să se arate etern nemulțumit de starea culturală a urbei ce-o onorează cu prezența, se uzează un argument ultravehiculat: Filarmonica este între schele, Teatrul Național, sub schele, Palatul Culturii, așijderea. Chiar așa-i, numai că jumătate din clădirea Filarmonicii a fost de acum reconstruită, curând se redeschide Teatrul Național, iar Palatul Culturii... Dumnezeu știe, fiindcă-s ieșean din 1956 și, de atunci, Palatul tot în reparație-i. În aprilie se va inaugura ultramodernul complex Palas, așa că musafirii mofturoși vor avea, în sfârșit, parte și de fațade fățoase, făr-de care, zice-se, Iașiul n-are cum concura la titlul de Capitală Culturală (?).
Numai că și de-ar cânta pe un tăpșan, sub cerul liber, Filarmonica ieșeană tot o orchestră de mare prestigiu internațional rămâne, și n-are cum s-o eclipseze... fanfara de la Alba Iulia, chiar dacă suflătorii în alămuri ar evolua într-un palat de cristal. Una-i una, alta-i alta. Nu mai înșir aici interminabila listă de institute academice, redacții, mari instituții de spectacole, muzee, edituri etc., etc. ieșene. Și de s-ar afla în adormire, tot ar reprezenta mai mult decât... dar nu vreau să jignesc pe nimeni. Nici cei de la Alba Iulia, nici cei de la Sf. Gheorghe nu-s vinovați de aberațiile ministeriale. Adaug, totuși, un argument: nu de mult s-au decernat Premiile Academiei Române – cea mai înaltă distincție dintre cele ce răsplătesc performanța în artă și știință. De-ar fi să înșir numele și premiile obținute de ieșeni, mi-ar trebui încă pe-atâta spațiu al rubricii de față. Am căutat informații privitoare la Premiile Academiei acordate la Alba Iulia și la Sf. Gheorghe. Nici unul. Ciudat: în orașe cu atâta... vitalitate culturală?