Că tot se suflă acuşi în cele 22 de lumânări festive pentru aniversarea căderii vechii orânduiri, zic şi io vreo două vorbe. Ca unul care am scris o carte inspirată de comunism, recunosc că fapta mea e o formă de nostalgie. Dar nu o nostalgie după societatea în sine, de a cărei prăbuşire dau fericit din coadă, ci după compania în care mă aflam atunci. E un paradox: în lumea aia cenuşie, oamenii erau mai profunzi, mai inteligenţi şi mai strălucitori.
Să ne gândim doar la studenţii care formau o elită de care conducerea ţării se temea, nu ca acum, când învăţământul superior a devenit un sport de masă, accesibil oricărui prost, şi sperie doar discotecile. Apropo: acum 25 de ani, treceam prin complexul studenţesc „Titu Maiorescu” din Iaşi - complexul „Puşkin”, cum îi zicea pe atunci - şi auzeam muzică de Pink Floyd, Deep Purple, în cel mai rău caz de Barry White evadând pe geamul camerelor de cămin. Acum, trec prin acelaşi loc şi ascult producţii de genul „Sunt un bărbat, cel mai luxos” ori „Picioarele epilate sunt ca sarea în bucate”. Cum vine asta, adică picioarele respective sunt niţel sărate?
Apoi, lumea în care – vorba vine - mă învârt: a artiştilor, a scriitorilor în special. Cei mai mulţi proprietari de condei de azi sunt slugarnici faţă de reprezentanţii mici şi mari ai puterii politice şi economice. Să ne gândim numai la preşedintele ţării, care deţine un harem întreg de artişti, pe lângă haremul firesc, de doamne şi domnişoare. Ştim cu toţii: ca orice curve, ei o fac pentru parale şi alte avantaje, dar la unii, chiar că nu mă aşteptam.
Se vorbeşte aiurea în această perioadă despre demonstraţia anticeauşistă, care cică ar fi avut loc la Iaşi, pe 14 decembrie 1989, dând o pildă populaţiei din Capitală. Printre ei şi câţiva aşa-zişi scriitori.
Când văd ce linguşitori ai puterii mici şi mari au devenit cei mai mulţi dintre „răzvrătiţii” de acolo, mă umflă râsul. Dar ce mai contează: bine că şi-au băgat la teşcherea drepturile de revoluţionari. Fiindcă ăştia şi la impozitele care ne cocoşează pe toţi au alese scutiri şi înlesniri.