Urmând a se împlini șase săptămâni de la dispariția celui ce a fost Paul Everac, familia mă roagă să scriu câteva rânduri ce vor fi citite la slujba de pomenire sau, dacă am înțeles bine, publicate într-o carte lansată tot atunci, la „Bellu”. Cum niciodată nu m-am priceput să scriu texte de introdus cu formula „întristată adunare” și întemeiate pe encomiasticul „de mortui nil nisi bene”, până la urmă s-a înfiripat tot obișnuita tabletă de gazetă.
Despre Everac am mai scris chiar în acest colțde pagină și n-am nici un motiv pentru a-l vedea altfel acum, când nu mai este. Cel puțin două chestiuni au fost și rămân incontestabile. Prima, de ordin cantitativ, se referă la dimensiunile creației, cele peste 120 de piese, în bună măsură reprezentate, conferindu-i rangul de cel mai jucat dramaturg român al tuturor timpurilor. Nu-i deloc puțin lucru! A doua ține de receptarea operei și-i rezumabilă în sintagma ”scriitor controversat”. La care nu pot să nu subscriu, cu precizarea că atât admirația față de teatrul lui Everac, cât și contestarea lui se întemeiază doar pe mai temeinica ori mai firava cunoaștere a scrierilor sale publicate sau reprezentate.
Everac mi-a dat nu o dată să-i citesc texte respinse de cenzură și am fost martor la tot soiul de conclavuri în care i se cerea imperios „taie asta!” ori „schimbă aia!” - așa că îmi pot îngădui un punct de vedere mai nuanțat și, vreau să cred, mai aproape de adevăr. Everac trăia din scris. Dacă ar fi respins cu cerbicie toate „sugestiile”, nu-i rămânea decât să se întoarcă la slujbele din care plecase - cantaragiu de sfeclă la Fabrica de zahăr din Arad ori contabil la nu-șce GAC din Moldova. Ceea ce nu poate constitui o justificare; rămâne, însă, o explicație. Oricum, se fac exerciții de caracterologie pe marginea unui portret evident retușat. Din păcate, istoria literară nu poate lua în considerare decât spectacolul produs la față de cortină, glosând pe marginea a ceea ce a citit, nu ce ar fi putut să citească. Nu afirm că, investigată în partea ei umbrită și necunoscută, opera în cauză ar furniza surpriza marii disidențe, dar, cum s-a întâmplat să aflu din culisele vremii, ar evidenția un autor mult mai incomod, mai vertical și mai anti-sistem decât cred că-l știu cei ce-l etichetează sever pe Everac-aprobatul, în absența oricăror informații privindu-l pe Everac-respinsul, ori interzisul...
Devenit patriarh al cuvântului rostit pe scenă (și așa, din pricina bărbii, sătenii din Podul Dâmboviței îl salutau cu „săru-mâna, părinte!”) Everac a reprezentat stirpea pe cale de dispariție a acelora care încă mai cred în literatură. Ciudat, dar tocmai postura de apărător al valorilor culturii române l-a marginalizat și trimis în desuetudine! De obicei, aniversarea zilei de naștere a lui Everac aduna la Podul Dâmboviței crema teatrului românesc. Repede, interesul confraților s-a sleit: de ce să mai vină? Nu mai este șeful Televiziunii, teatrele nu-l mai joacă, nu mai împarte roluri, nu-i chemat în jurii, elitiștii îl tratează cu sictir - dă mai bine dacă te ții de-o parte.
Ultima dată i-am fost musafir când împlinea 85 de ani. Amfitrionul s-a prefăcut a nu băga de seamă cvasi-abandonul ce-i „onora” aniversarea, încercând să anime asistența cu concursuri tinerești rămase, până la urmă, făr-de competitori și-n coadă de pește. A considerat, însă, ca de fiecare dată, necesară o prelegere „Everac despre Everac”, cel mai jucat dramaturg român al tuturor timpurilor trecându-și în revistă prestația în câmpul literelor de la debut până la zi. Copleșitoare fie și numai înșiruirea de titluri, darămite catalogul personajelor, ce pune în evidență o atât de policromă, diversă și mustuoasă „comedie umană” balcanică. Din tot acest evantai de piese, fatalmente inegale, am convingerea că barem trei-patru sunt menite să rămână – fără nici o îndoială, cu totală îndreptățire. Și iar exclam: nu-i puțin, nu-i deloc puțin!...
Îl priveam pe venerabilul dramaturg cum se străduia, printre puținii amici rămași, să se convingă pe sine că încă-i reper în prim-planul lumii de himere a scenei românești, deși ropotele aplauzelor veneau doar de departe, de pe banda vechilor înregistrări scoase din „fonoteca de aur”. Și-mi ziceam: „ia priviți-i cum se duc!” Și dusu-s-a. Excelent l-a portretizat Alex Ștefănescu: „Paul Everac a încercat toată viața să zboare cu un avion imaginar. Nu a reușit, dar măcar a încercat”.