Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2011 - Anul XVI, nr. 140 (4738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Ne place, nu ne place...

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Istoria e istorie. Ne place, nu ne place, asta e! „Ce este istoria fără politică – se întreba Manzoni – o călăuză care merge, merge, fără a avea pe nimeni  să-i arate drumul şi, prin urmare, se osteneşte în zadar. După cum politica fără istorie e ca unul care merge fără călăuză.” Chiar în această ordine de idei a publicat recent o carte de mare interes istoricul ieşean Gh. Buzatu, intitulată, simplu „Nicolae Ceauşescu” şi ornată, în deschiderea celor 750 de pagini, cu ştiuta fotografie „într-o ureche”. Informaţia este pur şi simplu copleşitoare, iar  elocvenţa documentului aproape că face inutile comentariile specialistului: evenimentele evocate ne-au marcat tuturor vieţile şi-s parcă prea apropiate pentru a le considera istorie. Dar asta sunt, iar documentele secrete scoase acum la lumină nu fac decât să demonstreze cât de neinformaţi am fost şi cât de diferită era imaginea publică oferită de comunicatele oficiale faţă de realitatea politică obiectivă şi netrucată.

Iată, de pildă, două stenograme. Prima consemnează discuţiile de la Beijing (iunie 1971) dintre Ceauşescu şi Mao Zedong. Liderul român a izbutit să ţină piept unui Mao delirant, obsedat de fantoşe şi risipit în alegorii puerile. Dacă printre consecinţele acelei vizite nu s-ar număra şi tentativa de implementare  la noi a modelului cultural-propagandistic chino-coreean, dialogul de la Beijing ar putea rămâne în istorie ca o remarcabilă mostră de abilitate politică: Ceauşescu, sub aparenţa că-i „cântă în strună” marelui Mao, şi-a susţinut cu tenacitate punctele de vedere, izbutind să ducă acceptabil până la capăt o discuţie care, pe ici, pe colo, lăsa impresia alunecării în absurd. Merită citită rând cu rând (pag. 280-286).

Şi mai interesant este Compendiul întâlnirii şi tratativelor purtate în Crimeea de Brejnev şi Ceauşescu (aug. 1977). A fost o înfruntare extrem de dură, mai ales pe tema Basarabiei, în timpul căreia Ceauşescu n-a bătut nici o clipă în retragere; dimpotrivă, a ripostat energic şi totdeauna argumentat, dovedind, alături de o demnă atitudine naţională (să-i spunem „naţionalistă”?) foarte buna cunoaştere a chestiunii în toate articulaţiile ei intime. Cum nu putea să emită direct pretenţii teritoriale, liderul român încerca barem să obţină recunoaşterea alipirii ilicite a Basarabiei în 1812. Riposta cinică a lui Brejnev: „Ţarismul urmărea scopuri de cotropire, dar, în afara lor, aspiraţii nobile şi obiective de izbăvire a popoarelor de sub jugul turcesc, extrem de reacţionar, şi alipirea acestora la societatea social-economică şi culturală rusă, mai progresistă în acea vreme. (...) În comparaţie cu iadul turcesc, această <închisoare a popoarelor> (Rusia, n.n.) era un rai.” O astfel de argumentare ar fi putut justifica la fel de bine cotropirea a jumătate din sud-estul european! Ceauşescu: „Nu vom fi niciodată de acord cu ideea şi nu vom recunoaşte niciodată că există o oarecare naţiune şi limbă moldovenească separate.” Brejnev: „Dumneavoastră aţi fost la moldoveni şi v-aţi putut convinge că ei există în realitate.” Ceauşescu: „Da, am fost, dar ei au vorbit cu mine româneşte.”

Într-un alt moment al discuţiei, Ceauşescu a remarcat: „Până şi Eminescu, adept înverşunat al unirii Moldovei şi a Munteniei, care întotdeauna s-a considerat român, este fondatorul poeziei române (moderne, n.n.), a făcut mult pentru dezvoltarea limbii şi literaturii române, moldovenii îl numesc moldovean.” Aici, Brejnev a rămas fără replică. A intervenit Potapov, şeful Sectorului România la CC al PCUS: „Dorinţele românilor pot da naştere unor consecinţe dăunătoare. Ele pot genera dorinţa altor ţări europene, vecine ale României...” Ceauşescu a ripostat imediat: „Pe cine aveţi în vedere, pe unguri?” Potapov a dat, diplomatic, înapoi: „Nu am pe nimeni concret în vedere, da-i inutil să răscoleşti trecutul.”

Observaţia finală a lui Potapov (care a redactat Conspectul): Ceauşescu „îşi exprimă destule de precis şi cuprinzător opiniile, care erau similare concepţiilor promovate de istoriografia română contemporană. Se creează impresia fie că le studiază meticulos, fie că participă la elaborarea lor (...), cunoaşte bine esenţa problemelor abordate.”         

Ne place, nu ne place, chiar aşa era.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ne place, nu ne place....
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Ne place, nu ne place...5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ceausescu era patriot ....nu ca politicienii de trimis de
(17 iun 2011, 10:18:50
Patriotismul la noi a disparut complet. In primul rand datorita politicienilor nostri extrem de cinstiti si cu dragoste de ţară - puşi doar pe jaf si capătuială. Dar nu e numai vina lor, asta e clar… Pur si simplu nu ştim să ne promovam valorile. Naţionalismul a devenit o ruşine pentru mulţi şi asta cred că şi din cauza mass-mediei, care ne arată zi de zi cine cu cine s-a mai bătut, cine a mai omorat pe cine sau ce injurături i-si mai trag intre ei diversi “prieteni” etc .Liderii UDMR ne calcă in picioare prin fel de fel de afirmţii lansate la nivel inalt , alt nebun ungur il spanzură pe Avam iancu si totul rămâne aşa cum a fost fară să se ia măsuri serioase de către guvernul ' idioţit parcă"...care se lasă "călărit" de unii din UDMR si ne calcă totul in picioare :neam ,ţară , demnitate .popor ...Nu sunt o adeptă a epocii lui Ceauşescu ...dar a făcut si multe bune ...dacă traia el ...tăceau ungurii ca in biserică...si nu-si mai băteu joc de noi ..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei