Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 13 iun 2011 - Anul XVI, nr. 137 (4735)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Un act ruşinos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La data 26 iunie 1941, adică la patru zile după ce România a intrat în război ca aliată a Germaniei, oraşul Iaşi a fost bombardat pentru prima dată de trupele ruseşti.

Zvonuri calomnioase au fost împrăştiate de către elementele fasciste. Ele pretindeau că bombardamentele avioanelor ar fi fost orientate de evreii din oraş, care instalau semnale luminoase de culoare roşie în coşurile caselor. Aberaţia mergea mai departe, susţinând că bombardierele ar fi fost chiar pilotate de profesionişti evrei, plecaţi cu un an în urmă din Iaşi.

Chiar dacă zvonurile lansate n-aveau pic de logică, ele au manipulat masele credule. Cum poţi spune că evreii orientau avioanele, când şi casele lor fuseseră ţintite de bombe, când şi ei căzuseră victime raidurilor aeriene?

Drept urmare a acestei dezinformări, un ruşinos pogrom – primul din cel de-al Doilea Război Mondial - a fost pornit, la 29 iunie 1941, asupra locuitorilor evrei. Femei, copii, bătrâni şi bărbaţi au fost căsăpiţi fără milă, însângerând oraşul Iaşi, pe care tot evreii îl dezvoltaseră.

E dureros de descris acel măcel. Evreii au fost adunaţi cu forţa în curtea poliţiei, unde s-a tras cu mitralierele asupra lor.

Apoi, după ce morţii au fost stivuiţi şi aruncaţi în căruţele care adunau şi cărau gunoiul din oraş, supravieţuitorii au fost conduşi de soldaţi înarmaţi la gară. Acolo, au fost îmbarcaţi în trenuri speciale, care erau de fapt nişte adevărate trenuri ale morţii, cu paie pe jos şi vagoane lipsite de ferestre. Din cauza caniculei şi a aerului care se termina cu rapiditate, ele constituiau adevărate camere de gazare pe şine de cale ferată.

E greu de estimat numărul de vieţi omeneşti secerate în cursul pogromului. Unele surse vorbesc de 13.000 de morţi, altele de 15.000. Dar numărul precis al celor ucişi nu este cunoscut nici până azi.

Mai cu seamă că seria dezvăluirilor legate de crimele comise în acele zile continuă. În anul 2010, un colectiv ieşean de istorici şi arheologi, condus de Adrian Cioflâncă, a descoperit noi gropi comune, la Popricani, în apropierea Iaşiului.

 Din punctul de vedere uman, cifrele nu au decât o importanţă statistică şi o importanţă relativă. Abandonând aritmetica morţii, chiar dacă o singură persoană nevinovată ar fi fost ucisă, tot crimă inadmisibilă s-ar fi numit.

Privit după şapte decenii, Corneliu Zelea-Codreanu - cel care mergea şi la şedinţele Parlamentului îmbrăcat în costum naţional, cum merge azi Sofia Vicoveanca la nunţi - nu e decât un caraghios, un mare caraghios. La fel şi profesorul ăla sărit, A.C. Cuza, care cerea eliminarea evreilor din viaţa publică.

În 1941, jumătate din populaţia Iaşiului era evreiască. 50.000 de evrei. Acum, mai sunt vreo 300. Mă doare inima când mă gândesc unde putea fi Moldova cu evrei şi unde e acuma, fără.

România e azi în mâna românilor. Eşti mulţumit, bârlădene Zelea-Codreanu? Eşti mulţumit, profule A.C. Cuza?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un act ruşinos.
 Vizualizări articol: 1167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.11/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 9 voturi
Un act ruşinos4.159

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Excelent trimis de
(13 iun 2011, 15:30:23
FELICITARI!!!!!!!!!
2.   ... trimis de
(14 iun 2011, 18:50:42
Nu era Codreanu mai caraghios decat articolul dumneavoastra rasplatit cu o panacida si niscaiva vin fermentat !
3.   ... trimis de
(14 iun 2011, 18:55:04
citat de pe wikipedia din biografia domnului Mihuleac: "A absolvit Facultatea de Geografie-Geologie-Biologie şi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi." Acum nu mai am nici o mirare de ce acest articol este de ra-hathappy Imi cer scuze domnule Mihuleac. Nu-i vina dumneavoastra ca bateti campii desi daca nu ati fost platit pe articol inseamna ca ati primit exact cat valoreaza. Reveniti la Georgrafie-geologie, etc si poate veti avea mai mult succes !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei