Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iun 2011 - Anul XVI, nr. 133 (4731)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Avram Goldfaden: Shakespeare al evreilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mă uit la destinul lui Avram Goldfaden, părintele teatrului idiş, şi mă gândesc cu al cui seamănă. Ultimii lui ani au fost trăiţi sub apăsarea copleşitoare a sărăciei. Deşi piesele îi erau jucate cu succes în toată lumea, banii ce i se cuveneau nu mai ajungeau la el. Rareori directorii de teatru îşi îndreptau gândul şi spre autor cufundat în nevoi.

Glumind amar, putem spune că Avram Goldfaden a fost un mare creator, căruia nu i-au lipsit decât drepturile de autor pentru a fi considerat un autor complet. Dar şi mai dureros e că discipolii săi şi-au întors privirea de la el, considerându-l un bătrân senil, terminat din punct de vedere artistic. Fără să vrea, discipolii săi arătau cât de mare şi urâtă poate fi ingratitudinea omenească.

În această perioadă, părintele teatrului evreiesc a trăit umilinţe greu de îndurat, de parcă ar fi încercat să demonstreze prin exemplul personal că geniile sunt lipsite deseori de cel mai elementar simţ practic. Sărăcia l-a împins spre acte extreme, cum e acela de a-şi vinde, unul câte unul, toate valorile, apoi toate bunurile din casă. A început cu bijuteriile, a continuat cu mobila, a terminat cu hainele.

În 1904, cu ultimii bani, obţinuţi din vânzarea lucrurilor sale, Goldfaden s-a întors în oraşul pe care, alături de Iaşi, îl iubea cel mai mult: New York. Simţea că sfârşitul era aproape şi voia ca ultima cortină să cadă pentru el aici, în metropola unde numele său devenise un punct de reper artistic.

La New York, s-a dedicat din nou scrisului, cu elanul din tinereţe. Noi piese de-ale sale vedeau luminile rampei, reprezentate cu un succes care făcea pereţii sălilor de teatru să se cutremure, sub forţa aplauzelor.

Dar lungile turnee din cursul anilor, asociate cu vitregiile şi sărăcia din ultima parte a vieţii şi-au spus din păcate cuvântul. Ele s-au materializat într-o tuberculoză fatală, care l-a doborât la 68 de ani, o vârstă încă tânără pentru un creator artistic.

În 1908, într-o zi mohorâtă de 9 ianuarie, părintele teatrului evreiesc era condus pe ultimul lui drum spre cimitirul evreiesc Brooklyn. O mulţime imensă, formată din circa 75.000 de oameni simpli, însoţea cortegiul funerar.

A doua zi, scriind despre eveniment, „New York Times” îl numea „Shakespeare al evreilor”, dar în egală măsură „un ilustru bard evreu”, „un poet şi un profet” al poporului său. Goldfaden intră şi rămâne acolo unde îi este locul: în istorie. 

În urma sa, au rămas circa 60 de piese, care continuă să se joace şi astăzi, şi mâine, cu un şi mai mare succes, în lumea largă. În urma sa a rămas însă şi o familie, care a continuat să trăiască în cea mai lucie sărăcie. Ceea ce a şi determinat-o pe văduva lui să afirme, cu inima cernită, într-o scrisoare adresată unui prieten: „America ştie doar să facă înmormântări frumoase.”

Iaşiul i-a rămas recunoscător lui Goldfaden. „Teatrul Evreiesc de Stat”, care a funcţionat aici între 1948 şi 1965, i-a purtat numele.

În onoarea lui, municipalitatea Iaşiului organizează periodic Festivalul internaţional de teatru „Avram Goldafden”. Trupe iudaice din toată lumea urcă pe scena Iaşiului, parcă pentru a lua ceva din magia creatoare a oraşului de unde a plecat „Shakespeare al evreilor.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avram Goldfaden: Shakespeare al evreilor.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Avram Goldfaden: Shakespeare al evreilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei