Distanţele din lumea asta sunt relative, depinde din ce unghi alegi să te uiţi la ele şi cu ce instrument le măsori. Din punctul de vedere strict geografic, ca să particularizăm, localitatea Ungheni e la vreo 20 de kilometri de oraşul Iaşi, pe când Hollywood-ul e – hă-hă-hă! – de cealaltă parte a rotocolului ăstuia ciudat, căruia îi spunem „Pământ”.
Cu toată depărtarea geografică de care vorbim, un magician deosebit de înzestrat a făcut ca Ungheniul şi Hollywood-ul să stea ambele colea, la masă, cot la cot, umăr la umăr, bând o cafeluţă şi un mic brandy, sporovăind ca două localităţi înrudite.
Magicianul care a reuşit performanţa unei astfel de apropieri este un anume I.A.L. Diamond, scenarist şi producător (împreună cu reputatul Billy Wilder), al unor comedii de mare succes, precum „Apartamentul”, „Floarea de cactus”, „Irma cea dulce” sau „Sărută-mă, prostule!”.
Acest I.A.L. Diamond, pe numele lui de născare Iţic Domnici, a văzut lumina zilei în anul 1920, la Ungheni, iar la vârsta de 9 ani a fost purtat spre America, de unul dintre valurile de emigrare provocate de politica antisemită, dusă în mod constant de ţara noastră.
Chiar dacă părea destinat unei cariere de matematician, Diamond-Domnici a ales literele şi marele ecran, lucrând succesiv pentru toate studiourile americane importante ale filmului: „Paramount Pictures”, „Universal”, „Warner Bros”, „20-th Century Fox”. Talentul său a fost deosebit de apreciat, fiind răsplătit cu cele mai importante premii din branşă, inclusiv cu o statuetă „Oscar”.
Dacă membrii familiei acestui om dăruit ar fi rămas pe meleagurile noastre, alegând să-şi slujească ţara în care s-au născut, probabil că ar fi sfârşit în anul 1941, într-una din gropile comune, descoperite lunile trecute în localitatea Popricani, de către istoricul Adrian Cioflâncă.
De murit, Diamond-Domnici tot a murit; dar în 1988, şi nu oriunde, ci la Beverly Hills. Până şi asta e o chestie.