Revista culturală„Cronica” se află de ani buni într-o stare îngrijorătoare de leşin cultural, fiind încăpută în mâinile puternice ale unui poet pe nume Valeriu Stancu, care-o ţine strâns, strâns de tot, aproape s-o sugrume. Dar gazeta, care tocmai şi-a rotunjit 45 de ani de existenţă, făcea pe vremuri performanţă intelectuală, fiind respectată, uneori chiar temută, întotdeauna citită.
Pentru a aminti zăpezile de altădată, câţiva scriitori nostalgici – membri în colegiile redacţionale din anii de glorie - au editat, în paralel, o replică la actuala „Cronica”, intitulată „Cronica veche”. Scriitorii Mircea Radu Iacoban şi Ştefan Oprea, profesorii universitari Adrian Neculau şi Liviu Leonte sunt doar câţiva dintre cei ce s-au înhămat la această lăudabilă iniţiativă, care poartă, pe prima din cele 24 de pagini, poemul „Floare de lotus” al regretatului Mihai Ursachi şi editorialul „45”, de Nicolae Turtureanu.
Primul număr al revistei „Cronica veche” se citeşte în general cu plăcere, chiar dacă pe alocuri aduce – prin mesajele textelor şi prin fotografiile din vechea viaţă de redacţie - cu o întâlnire de 20 de ani de la terminarea şcolii. Dar nu-i nimic rău în asta, fiind totuşi vorba de o şcoală superioară. Şi, fiindcă la asemenea prilejuri festive sunt împrospătate obligatoriu şi amintirile mai picante – ah, nebuniile tinereţii ! - , „Cronica veche” le dedică două treimi din ultima pagină.
Glume din istoria revistei, cu mai mult sau mai puţin haz. Aşa este cea legată de eroarea care a făcut ca în loc de titlul „Legea euristică” să apară „Legea curistică”, sau cealaltă, când redactorul şef-adjunct – Andi Andrieş – a fost lăsat să participe o zi întreagă la diverse întâlniri oficiale, purtând nişte pantaloni rupţi generos în fund, sau mai bine zis în cur, fără să i se atragă atenţia.
De câteva zile, a apărut şi numărul doi al revistei „Cronica veche”. Dar pe ăsta încă nu am apucat să-l citesc.