Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 ian 2011 - Anul XVI, nr. 11 (4609)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Bolovanul (II)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apărarea lui  Eminescu de insolenţa agresivă a demolatorilor iconoclaşti poate fi trecută legitim printre gesturile de sorginte patriotică, însă victimizarea lui speculativă peste măsura realităţilor istoriceşte atestate poartă mai degrabă sonuri naţionaliste: adicătelea, suntem un popor pe cât de talentat, pe atât de damnat, ale cărui valori nu se pot exprima plenar fiindcă „atâta străinătate” dinlăuntru şi din afară (recte, austro-ungarii şi evreii) le împiedică prin orice mijloace, recurgând până şi la crimă. „Somnul lin” al poetului este an de an tulburat în preajma lui 15 ian. de pescuitorii în apă tulbure meşteri în ocolirea şi ignorarea argumentelor pentru ei incomode şi dispuşi să încerce în a se sprijini chiar şi pe ridicole... combinaţii numerologice!

Prof. univ. N. Georgescu, eminescolog cu merite reale în cercetarea unor „amănunţimi” ale manuscriselor eminesciene, cade şi el, până la urmă, victimă unor demersuri bizare şi de-a dreptul hazoase, dacă n-ar porni de la realităţi prea de tot triste. Răspunsurile aiuristice ale poetului cu mintea rătăcită la întrebările din 12 iunie 1889 sunt „traduse” în cheie aiuristică, spre a se concluziona că „moştenitorul lui Matei Basarab” nu făcea altceva decât să se exprime... cifrat (de ce?), după cum ar demonstra-o „relaţiile numerice dintre cuvinte”. Citez: „dacă adresantul uită să adune la primul răspuns de 33 carate pe următoarele 15 cuvinte, este atenţionat a doua oară, după care, în cel de al treilea răspuns, cifra 48 se repetă de 6 ori: semnal puternic. Asta pe prima diagonală a încrucişării (33+15+15). Pe cea de a doua diagonală a încrucişării ies frumoasele sume: 32+16+16, adică 16x4=64. Simetriile sunt atât de bine construite încât este limpede (!! – n.n.) că textul, în întregul său, a fost lucrat migălos. Patru întrebări şi patru răspunsuri, 4x4=16; aceasta poate fi şi cifra de bază care trebuie luată în calcul. Primele trei întrebări au 16 cuvinte (socotindu-se „ce-ai” drept două cuvinte). A patra întrebare are 7 cuvinte („te-a”, două cuvinte) şi bănuim că trebuie să mai fie unul  (dar... nu-i, n.n.) pentru totalul de 24 de cuvinte al tuturor întrebărilor (...) Adăugând cifra 1 pentru cuvântul presupus lipsă, iese suma 112: exact 16x7=112. În text sunt 7 cifre (odată 64 şi de 6 ori 48...” – şi tot aşa înainte. La o astfel de lectură „rebusată”, „Internaţionala” poate da „God Save the King”!

De altfel, întregul eşafodaj al aşa ziselor demonstraţii se întemeiază pe „revelaţii” de calibrul Petrache Poienaru l-a lovit cu piatra pe Eminescu fiindcă pronumele Petru vine de la piatră (!!- n.n.), după cum alt autor din aceeaşi tagmă sugerează că amicul poetului, Ocăşanu, este agent austro-ungar fiindcă numele Ocăşanu vine de la „ochi”, şi, se ştie, spionii trag cu ochiul! La fel de „logice” sunt revelaţiile doctorului Ovidiu Vuia: „Creierul (lui Eminescu, n.n.) era de greutate normală, 1490 gr., ca al lui Schiller, ori poetul german a suferit de plămâni, nu a avut tulburări psihice.” Deci: dacă amândouă creierele cântăreau la fel, Schiller murind de ftizie, nici Eminescu nu putea avea tulburări psihice!

Curat logic, hai să ne haidem! Un oarecare Ionuţ Ţene, în „Napoca News”, îşi începe articolul scriind de asemenea agramat „Mihai Eminescu ca şi poet”, apoi „ca şi redactor”. Aceste ŞI inutile şi parazite, fiindcă  enunţurile nu presupun comparaţii, spun totul despre nivelul de cultură al celor ce se amestecă nechemaţi într-o sensibilă dispută de istorie literară. Iar Ţene decide fără să clipească: „Pe 28 iunie (corect: la 28 iunie) i se înscenează nebunia poetului (...) la ordinul serviciilor secrete austriece”. Nu-i nevoie de probe, de acum încolo, „se ştie” şi atât – bolovanul a pornit la vale, cum să-l mai opreşti? Întrucât 16x7=112, în presa considerată serioasă apar curent titluri de genul „120 de ani de la uciderea lui  Eminescu”, de parcă gata, s-a tranşat, quod erat demonstrandum! 

Bietul Eminescu!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolovanul (II).
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Bolovanul (II)5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei