Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 oct 2010 - Anul XV, nr. 232 (4523)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Basarabia necunoscută

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iurie Colesnic şi-a început cariera ca „învăţător de cultură fizică în satul Buda”, pentru a ajunge respectat director de edituri şi de studiouri cinematografice, precum şi autor al unor volume de versuri, eseuri şi scenarii de film. Nu ştiu care-i cel mai merituos dintre cele 15 titluri ce-i ornează lista creaţiilor literare, dar sunt sigur că seria de volume intitulată „Basarabia necunoscută” reprezintă o contribuţie deosebit de preţioasă la înfiriparea unei istorii culturale a românilor de peste Prut. Care-i neaşteptat de bogată, spectaculoasă şi, în egală măsură, ignorată – cel puţin la noi.

Evocând un impresionant şir de personalităţi de la sfârşitul veacului XIX şi până-n zilele noastre, Colesnic este convins că „Nu mai suntem singuri atâta timp cât ochiul lor veghează deasupra noastră. Nu mai suntem singuri din momentul în care i-am regăsit şi i-am pus la locul lor pe fresca memoriei noastre.” O atenţie deosebită acordă foştilor deputaţi în Sfatul Ţării, mai toţi cu destin tragic curmat în universul concentraţionar sovietic, dar şi intelectualilor care, în 1940, au ales să rămână în „Republica Moldovenească”.

 Unul dintre cei care, deplin încrezător în propaganda moscovită, a refuzat să se refugieze peste Prut a fost scriitoraşul Al. Terziman (Isaac Alterzon), autor al unor strofe modest-epigonice de calibrul „Stau şi-ascult în fapt de seară / De pe culmea unui deal / Sfântul cântec de la ţară / Doina tristului caval.” Premoniţie: tristul caval din fanfara NKVD n-a rezonat deloc la declaraţiile lui Terziman precum că a rămas în URSS din simpatie pentru mişcarea de stânga şi din preţuire pentru valorile comunismului stalinist. Dimpotrivă: a ajuns să fie catalogat drept „spion român”, cu atât mai mult cu cât şi-a permis să militeze pentru curăţarea limbii „moldoveneşti” de zgura importurilor din rusă şi ucraineană. Drept pentru care a ajuns deţinut în „Iujlag" NKVD din Taişet, unde şi moare în 1943. Sigur că prima reacţie în faţa unei astfel de biografii s-ar rezuma în cuvintele „aşa i-a trebuit!”; am evocat-o pentru a se vedea cât de paradoxale pot fi uneori farsele destinului: oricum o întorceai, orice motivaţie invocai, de NKVD nu scăpai!

Cazul cel mai flagrant reprezentându-l acela al fostului deputat în Sfatul Ţării Ştefan Balamaz. De origine albaneză sau macedoneană, a rămas în istorie prin faptul că-i unul dintre cei trei deputaţi care au votat, la 27 martie 1918, împotriva unirii Basarabiei cu România. Şi el a ales să rămână dincolo de Prut, convins fiind că votul contra îi va conferi statut privilegiat şi va intra în graţiile noii stăpâniri. Care, împotriva oricăror aşteptări, îl... arestează. Povesteşte Balamaz: „Când m-au luat la cercetări, care au durat zile şi nopţi în şir în bătăi crunte, fără hrană şi fără somn, am încercat să le spun anchetatorilor despre atitudinea mea anti-unionistă şi pro-sovietică – la care ei, între loviturile pe care mi le dădeau cu pumnii şi picioarele, îmi zbierau în faţă: Tu, porcule, eşti o curvă mai mare decât trădătorii care au votat pentru unire, deoarece ai făcut asta din ordinul Siguranţei, al cărui agent ai fost, pentru ca prin exprimarea unui vot contra să creezi în faţa opiniei publice mondiale aparenţa unui sufragiu liber exprimat. Înţelegi dar, rahatule, că eşti mai rău decât ei? Unealtă blestemată a burgheziei româneşti! Iată ce am primit în loc de mulţumire!”

 Ai primit ce meritai – am spune noi, dar nu putem trece cu vederea absurditatea situaţiei în care ruşii i-au oropsit crunt taman pe cei care i-au servit! Şi cărora, de fapt, se cuvenea să le mulţumească şi să-i răsplătească. Răsplata lui Balamaz a urmat firul logicii staliniste: întemniţat, i s-a pierdut orice urmă într-o groapă comună din  imensitatea Gulagului sovietic. Poate că-i mai bine aşa...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Basarabia necunoscută.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 32 voturi
Basarabia necunoscută4.8532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   F5 din respect pt talentul dvs trimis de
( 2 oct 2010, 22:10:20
daca maine as deschide un ziar, as face tot posibilul sa public si eu editorialele dvs., domnule Iacoban.
Sunteti minunat, iar scrierile dvs. sunt pe masura talentului.
Citesc editorialele semnate de domnia voastra, impreuna cu familia, seara, cand stam la masa. E ca o rugaciune pentru noi.
Multa sanatate, domnule Iacoban si la cat mai multe aparitii in Monitorul.
PS: Va marturisesc ca din respectul pentru dvs si operele dvs., eu, sotia si copiii stam cu degetele lipite de F5, sa nu fie material mai citit ca cele care va poarta semnatura.
Am vb si cu rudele noastre de la Brosteni si Solca sa faca le fel, insa nu s-a bagat net pe strada lor...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei