Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 sep 2010 - Anul XV, nr. 222 (4513)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Două jucării stricate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O postată lucrată, trei lăsate în paragină: peisaj obişnuit în câmpia moldavă. „Săgeata albastră” ridică trâmbe de praf şi nori de frunze roşietice trăncănind prin fost gări ajunse biete halte şi traversând sate sărace, spuzite de eflorescenţa antenelor parabolice înşurubate în chirpiciul străbun. Rămân în urmă grămezi de pepeni dungaţi ca godacii de mistreţ, plopi aproape desfrunziţi şi mormane de gunoaie în care scormonesc câini de pripas. Nu-i aglomeraţie; se apropie seara, călătorii picotesc, trenul îşi vede de drum fără cine ştie ce grabă – nu dau turcii! Iată însă că vocea care anunţă în difuzoare apropierea cutărei opriri sună mai puţin impersonal ca de obicei, marcată evident de îngrijorare: „Dacă există vreun medic în tren, îl rugăm să vină la vagonul 3. Atenţiune! Dacă este vreun medic...” Lumea devine atentă, ciuleşte urechile şi caută din priviri pricina alarmei – doar ne aflăm chiar în vagonul 3.

 Undeva, în celălalt capăt, conductorul se agită în preajma ultimei banchete; spătarul înalt nu îngăduie la vedere decât o pereche de pantofi de damă colbăiţi, semn că posesoarea zace întinsă la orizontală. Dacă nu cădeam la Medicină, în 1956, cu 1 în teză la română, acum mi-aş fi oferit serviciile. Încerc, totuşi, să dau o mână de ajutor. Bolnava, de încadrat în vârsta a IV-a, de-ar exista şi un astfel de capitol al apusului trecerii noastre prin astă lume, ţine ochii închişi şi buzele strânse. Este, desigur, leşinată.

Nu apare nici un medic, în schimb se adună mai  toată suflarea femeiască din vagon: stropiţi-o cu apă... luaţi-i pulsul... puneţi-i ceva sub cap... deschideţi fereastra... descheiaţi-o la gât... De atins, n-o atinge nimeni: dacă-i ceva contagios? O doamnă elegantă, cu pălăriuţă mov, se răsteşte la conductor: „Opriţi, dom’le, trenul, nu vedeţi că moare?” Primeşte un răspuns de bun simţ: „Şi dacă oprim, ce se rezolvă?” „O fi vreun doctor prin satele astea.” „Până-l găsim, ajungem la Tecuci. Am chemat Salvarea în gară.” Doamna cu pălărie cutează gestul văzut în filmele de pe canalul „Crime” şi-şi apasă degetul pe carotide leşinatei. Constată: „Puls are. S-o stropim cu apă.” Apare o sticlă de apă plată. Ceferistul şovăie şi, până la urmă, se hotărăşte: mai întâi doar picură, apoi stropeşte generos fruntea răspudrată a leşinatei. Moment în care îşi face loc prin mulţime un bătrânel uscat, înalt, cu ochelari fund de sifon. Scoate batista şi-ncepe să şteargă, cu pudră cu tot, faţa femeii inerte. „Păi, ce faci, dom’le?” „Lăsaţi. E nevastă-mea.” „Şi unde ai fost până acum?” „Aici, unde să fiu?” „Şi n-ai văzut că...”

- Ce să văd? Aşa face mereu.

Între timp, leşinata s-a ridicat de-a binelea în capul oaselor. Deschide gura pungă şi scoate un soi de şuierat:

-  Şşştefane, piei din faţa mea!

Soţul, jenat, către conductor: „Iar bagă lumea în boale! Voia să-i cumpăr harbuz. Cine mănâncă harbuz în tren? I-am spus că-i iau când ajungem la băi, la Sărata, da’ ea nu, că niciodată nu ţin seama de... De-o viaţă, cum ne ciondănim, cum leşină.!”

„Săgeata” clămpăneşte la macazuri – intrăm în Tecuci. Se vede, lângă clădirea gării, maşina albă a Salvării.

- Doamnă, a venit Salvarea.

- Ce Salvare? De ăsta salvaţi-mă! – şi arată cu degetul uscat către consortul stingherit şi ruşinat.

Intră paramedicii: „Unde-i accidentata?”

- Nicăieri – oftează conductorul.

Bătrânul îşi ajută consoarta să se ridice de pe banchetă. Se alege cu un reproş:

- Poate-mi rupi mâna!

Două jucării stricate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două jucării stricate.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Două jucării stricate5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Titlu trimis de
(21 sep 2010, 22:57:18
Stimate Domnule Iacoban:

Imi face placere sa citesc articolele dumneavostra, desi unele au mai multa substanta decit altele. Daca doriti, cred ca ar fi destul de interesant sa va dati cu parerea despre calitatea invatamintului ( de-a lungul timpului, dar in special cel de-acum). Nu demult ati scris ceva despre liceul Stefan cel Mare; dat fiindca liceul sarbatoreste 150 de ani, cred ca ar fi multe de "observat". As fi curios de asemenea sa stiu care este punctul dumnaevaostra de vedere relativ la generatiile curente de liceeni, studenti,....

Cu respect,
V Lauric/florida

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei