Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 3 iul 2010 - Anul XV, nr. 154 (4445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Zbârciogul de aur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ţara arde şi baba se piaptănă – iaca de ce ne arde nouă acum, de ecarisaj cultural! Pe jumătate în glumă, pe jumătate în serios, propuneam cu ceva timp în urmă instituirea unui concurs dotat cu „Zbârciogul de aur”, trofeu menit să încoroneze cele mai idioate texte de muzică uşoară. Au trecut câteva luni, piesele s-au tot adunat şi, implicit, concurenţa a devenit acerbă, aşa că juriul va avea misie grea!Încărcătura politică a momentului mă avertizează însă că fac jocul ministrului Vlădescu, care abia aşteaptă exemple de neruşinată însuşire a drepturilor de autor ca argumente în susţinerea deciziei domniei sale de creştere a impozitului pe respectivele drepturi. Într-adevăr, pe statele de plată ale instituţiilor ce au tangenţe cu achiziţionarea şi difuzarea muzicii s-au instalat de ani buni tot soiul de bieţi meseriaşi improvizaţi, impostori semi-analfabeţi, meşteri în rapida toporâre a textelor de muzică uşoară aduse  până-n pragul ridicolului.

„Onorabilii” încasează ilicit purcoaie de parale nemeritate. Spun „ilicit” în sensul practicării fără har, pregătire, îndreptăţire şi atestare (ca să nu mai vorbesc de obligativitatea firicelului de talent poeticesc) a unei profesii altfel onorabilă şi pretutindeni în lume respectată. Fiecare difuzare radio, tv sau într-un spectacol cu încasări a cântecului cu pricina se trece în cardex şi textierul îşi ia partea (ne)cuvenită. Lună de lună, banul se-adună. În locul lui  Vlădescu, pe al de-ăştia i-aş impozita cu 110%, punându-i să aducă şi bani de acasă drept amendă pentru poluarea culturii române în formă continuată şi agravantă. Ministrul, însă, impozitează otova, şi valoarea şi non-valoarea, lovind de fapt în gazetarul sau scriitorul onest, rămaşi pe dinafara „dreptului de folosinţă”, fiindcă articolul de ziar sau cartea se publică o singură dată şi n-au cum vieţui „pe rod” la nesfârşit.

Cum cinic se procedează în România, măsurile de austeritate ard la buzunar întâi şi-ntâi pe cei mai necăjiţi; oricât s-ar impozita „opera” textierilor, le rămâne de-ajuns pentru asigurarea tihnei „creaţiei” – adică, înşirarea de vorbe goale făcute să sune din coadă după reţeta patentatămine/tine/bine, flori/mii de culori, noapte/şoapte, mare/soare/tare ş.a.m.d.Drumul logic al oricărei creaţii artistice este de la idee către exprimarea acesteia prin cuvânt, culoare, sunet. În cazul muzicii uşoare, s-ar presupune că, descoperind niscaiva versuri incitante prin sugestivitate şi substanţă ideatică, onor compozitorul îşi propune să le „traducă” pe note, dându-le vesmânt muzical într-o creaţie nouă, aptă să conjuge fericit melodia cu poezia. De regulă, se întâmplă exact pe dos: compozitorul cutare, atins de aripa inspiraţiei, imaginează o linie melodică, după care cheamă textierul şi-i cere să potrivească niscaiva vorbe în ritmul (metrica?) impus. Desigur, depinde şi de genul muzical. Dacă-i vorba de chillout, new-age, trance, cuvintele sunt puţine şi, barem în intenţie, „adânci”. În muzica rock sau pop, domină mai degrabă instrumentele.

Piesele gen Dance vehiculează cronic texte jalnice, de doi bani. Rămâne în sarcina hip-hop-ului, rap-ului şi hiper-ritmatului Reggae să încerce concilierea între ceea ce se spune şi modalitatea în care se spune. Taman aici se comit cele mai gogonate isprăvi, declanşate de incultura şi neprofesionalismul dominante în nefericita relaţie muzică-text. La întrebarea „ce importanţă daţi versurilor în alcătuirea unei melodii?”, media opiniilor de pe bloguri situează importanţa „complementară” (!?) a textului în jurul unui procentaj de 40%.

Eu unul, nu-s în stare să accept în vecii vecilor o tâmpenie rimată doar pentru că-i bine susţinută muzical. Poate-s de vină şi anii în care am lucrat la radio şi tv, poate şi reflexele impuse de şcolirea într-ale filologiei. Nu-s mare fan al muzicii uşoare şi-o ascult doar la radioul maşinii. Pe bord, am un carneţel prins magnetic în care, ostenind să tot lungesc lista textelor ce literalmente nu izbutesc (nici nu-şi propun!) să spună nimic, notez doar idioţeniile cele mai moţate – treabă de care s-ar cuveni să se ocupe, barem preventiv, cei cu putere de decizie în promovarea pieselor şi aşezarea lor în undă. Exemplificări din generoasa recoltă  a imposturii din muzica uşoară românească, în rubrica viitoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zbârciogul de aur.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Zbârciogul de aur5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei