Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 29 mar 2010 - Anul XV, nr. 73 (4364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Inima lui Goebbels

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Apăsăm telecomanda televizorului şi ne plouă în casă cu producţii cinematografice despre al Doilea Război Mondial – jucate deseori fals de îmbuibaţii actori haliudieni - fără să ştim prea multe despre filmele artistice realizate în Germania nazistă, înainte şi-n timpul războiului. Pe durata celui de-al Treilea Reich, s-au turnat 1.100 de filme artistice „made in Deutschland”, dintre care  - scabroasă glumă – mai bine de 500 au fost comedii. Cea mai groasă faimă şi-a atras-o pelicula „Evreul Suss” (în regia lui Veit Harlan), despre care Joseph Goebbels – ministrul Propagandei – nota cu delicateţe în faimosul său jurnal: „O operă antisemită, pe placul inimii noastre”. De unde se vede că şi Goebbels avea o inimă, păstrată probabil în tocul cizmei sale...

Filmul „Evreul Suss” şi-a atins din plin scopul propagandistic pentru care a fost creat, repurtând un succes triumfal la public, inclusiv în oraşe ca Marseille, Lyon şi Toulouse, din zona franceză neocupată. Atât de bine era reprezentat evreul ca sursă a răului pe Pământ, încât, în timpul reprezentaţiilor şi după ieşirea din sălile de spectacol, se încingeau manifestaţii spontane antisemite, unde se zbierau lozinci mobilizatoare: „Spânzuraţi-i pe toţi!” şi „Afară din ţară cu jidanii!”

Dar, de departe, cea mai cinică metaforă a cinematografiei din acei ani tragici o reprezintă filmul „Omul de la gaze”. O realizare de artă clădită în jurul unui banal funcţionar, care citea contorul de gaze din apartamentele clienţilor, bătând apropouri străvezii în direcţia situaţiei amuzante din lagărele de concentrare. Să te strici de râs!

Se admite cu obiectivitate că o mare cantitate a cinematografiei realizate la ordinul lui Adolf Hitler reprezintă artă din cea mai pură. Iar pentru artă, pentru sacralitatea ei, regizorii Reich-ului au recurs – însă doar când n-au avut încotro - la câte un compromis. De pildă, la unul dintre filme, s-a apelat pentru figuraţie la numeroşi ţigani – pare-se că pe-atunci nu existau romi - selectaţi după diferite criterii, dintr-un lagăr de concentrare nazist.

După isprăvirea filmărilor, artiştii ţigani au revenit în lagăr, unde îi aştepta nerăbdător „Omul de la gaze”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Inima lui Goebbels.
 Vizualizări articol: 958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Inima lui Goebbels3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei