Cum am mai spus-o şi în alte rânduri, cel mai adesea se întâmplă ca ziarele din Românica noastră cotidiană să publice anumite veşti cică sumbre, aproape funebre din punctul de vedere al editorilor, fără ca să se ştie că de fapt ele sunt socotite de către cititori ca fiind bune, foarte bune, chiar de-un roz excelent.
Aşa, bunăoară, suntem avertizaţi – pe baza unor studii de-o indiscutabilă competenţă, furnizate de specialiştii unei mari universităţi mondiale, alta decât „Ştefan cel Mare” din Suceava şi „Al. I. Cuza” din Iaşi – că învăţarea limbii engleze de către copiii sub şapte ani le poate afecta capacitatea de însuşire a limbii materne. Aşa încât, avertizează jurnalele, fiţi cu mare băgare de seamă, voi, părinţi, când vă îndopaţi vlăstarele cu acest produs de larg consum, pre numele lui „limba engleză”!
Dar părinţii, în special cei de naţionalitate română, nu pot decât să sară într-un picior de bucurie, la auzul unei asemenea întorsături de situaţie. Ce-aţi spus, că vlăstarele noastre nu vor mai putea vorbi şi nici scrie onorabil româneşte, ca o consecinţă a îmbuibării cu limba mustăciosului Shakespeare? Păi, asta-i de bine, nu? Sigur, e de bine, pentru că orice părinte român responsabil îşi doreşte ca măcar copiii săi să aibă o viaţă mai acătării, care se poate duce oriunde în lumea asta largă, numai aici nu, în România, ţara unde viaţa nu se trăieşte, ci se târâie. Şi atunci, la ce bun să-şi mai frământe aluatul fraged al minţii cu buchea limbii materne, când oricum mititeii sunt sortiţi exportului? Slavă Domnului că apar tot mai multe şcoli cu predare în engliş, astfel încât învăţarea acestei limbi utile poate să înceapă de foarte timpuriu, încă din faza uterină. Nu va fi nici o surpriză când, în curând, primul cuvânt rostit de bebeluşi va fi „mother”, nu „mama”, iar prima lor înjurătură va fi „fuck you”, nu clasica „du-te în aia a mă-tii!”
Să ne privim în ochi şi să încercăm să răspundem sincer: la ce-ţi mai ajută astăzi să ştii vorbi, scrie şi citi româneşte? Ca să înţelegi discursurile sultanului Traian Băsescu? Păi, nici membrele haremului său nu cred că le înţeleg prea bine! Ca să descifrezi ce delirează băietu’ lu’ Prigoană? Ca să citeşti în original operele complete ale marilor scriitori Marius Tucă şi Turcescu, cetăţean român de culoare?
Ca să te bucuri de autograful pe care uriaşa condeieră Mihaela Rădulescu, lansată în lumea literară de respectatul critic Dan Iosif, ţi-l acordă pe ultimul ei best-seller?