Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2010 - Anul XV, nr. 20 (4311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Citiţi-i pe cei bătrâni!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Multe nume reprezentative pentru gândirea românească interbelică au statutul sugerat de sintagma „citate, dar necitite”. Citate cu respectul cuvenit adică, mai ales când este vorba despre represaţii lui Dej. Citite, mai deloc. Nichifor Crainic, care a făcut puşcărie şi înainte şi (mai ales) după 1944, nu se bucură nici măcar de această recuperare de complezenţă, fiind plasat, datorită sinuozităţilor biografiei, în umbra suspiciunii de colaboraţionism. Cei 15 ani petrecuţi la Văcăreşti, Jilava, Aiud, par a conta mai puţin, sau chiar deloc faţă de cei şase cât a fost redactor la „Glasul Patriei”...
L-am văzut în trecere, o singură dată, la Mogoşoaia, acum 40 de ani; de citit, l-am citit târziu şi, dacă nu-s chiar entuziasmat de poetul Crainic (deţinător, între altele, al unui premiu naţional de poezie!), recunosc că-i greu de rezistat seducţiei textelor sale de filosofie a politicii. N-avem nici răgazul, nici spaţiul necesar pentru o „repede ochire” asupra acestui sclipitor joc al ideilor; intenţionez doar să atrag atenţia asupra neaşteptatelor similitudini între situaţii româneşti despărţite de peste şase decenii: nimic nu-i nou sub soare.
În pragul marii crize din anii ’30, Nichifor Crainic scria... de-a dreptul profetic: „Ce trăim în interiorul ţării? O criză cumplită, care, în sentimentul exagerat al momentului, ia proporţiile imaginare ale unei apropiate catastrofe. Inteligenţa politică versatilă şi deprinsă cu gimnastica escrocheriei a şi găsit explicaţia: criza noastră este produsă prin repercusiune de la criza mondială. Prin urmare, dacă e să căutăm un vinovat al restriştei cumplite pe care o trăim, acest vinovat nu e altul decât criza mondială. Cu alte cuvinte, nimeni nu e de vină. Imaculaţi, conducătorii noştri politici şi-ar fi făcut datoria, dacă nu năvălea peste noi criza mondială! Să reţinem această abilă sustragere de la responsabilitate, care e specifică mentalităţii aşa-zis democratice”.
De fapt, crede Crainic, responsabilitatea, întreaga vinovăţie, ar reveni „acestor societăţi anonime pe acţiuni care sunt partidele politice” (excelentă definiţie, n.n.) şi, în realitate, „Democraţia e o întreprindere îndărătul căreia stă Banca (...) Banul îndulceşte toate asperităţile. Orice posibilitate de sancţionare a fărădelegilor e anulată de faptul că oamenii politici îşi recunosc reciproc fărădelegile. De aici această universală îngăduială, expresie a unei universale complicităţi.”
Aceste rânduri datează din 1931: Mă-ntreb dacă nu şi-au păstrat barem... o brumă de actualitate! Citez tot din Nichifor Crainic: „Dreptatea socială nu se face prin suprimarea dreptului de a poseda, ci prin suprimarea excesului de bogăţie” – opinie, fără îndoială, greu de acceptat astăzi. Merită luată în discuţie doar ca beneficiu auxiliar de inventar pe marginea polemicii stârnite de propunerea legislativă prin care se cere impozitarea averilor de peste un anume prag. Că nu prin (sau nu numai prin) impozitarea imorală a bietelor pensii mici s-ar mai petici bugetul, ci şi prin contribuţia solidară a celor avuţi.
Să ne amintim acum, la două zile după sărbătoarea Unirii, spusele lui Moş Ion Roată: „Dumneavoastră, ca fiecare boier, numai ne-aţi poruncit să aducem bolovanul, dar n-aţi pus umărul împreună cu noi la adus (...) că la război înapoi şi la pomană, năvală şi parcă nu prea vine la socoteală. Iar de la bolovanul dumneavoastră am înţeles aşa: că până acum noi, ţăranii, am dus fiecare câte o piatră mai mare sau mai mică pe umere; însă acum suntem chemaţi a purta împreună tot noi, opinca, o stâncă pe umerele noastre.” Actualizând istorisirea lui Creangă (cum altfel, câtă vreme fiica fiicei fiicei lui Ion Roată, Laura Burgă, este, acum, doctorand la Harvard?) şi înlocuind „ţăran” cu „pensionar”, tâlcul rămâne acelaşi. Intuit cândva şi de Voltaire: „Arta de a guverna constă în capacitatea de a lua cât mai mulţi bani de la o parte de cetăţeni, pentru a o da altora.”

P.S. Sâmbătă, l-am încurcat pe Tănăsescu cu Vlădescu. Nu-i mare tristeţe, tot pe-acolo-i.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Citiţi-i pe cei bătrâni!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Citiţi-i pe cei bătrâni!5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei