Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 nov 2009 - Anul XIV, nr. 258 (4244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Ciocârlia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

M-a întristat o ştire: pe plaiul românesc, ciocârlia a fost trecută între speciile primejduite de apropiată dispariţie! Pasărea care „are-n guşă o orchestră”, cum scrie prietenul nostru basarabean Arcadie Suceveanu, singura aripată care cântă în timp ce zboară (sau invers: zboară în timp ce cântă), mai prezentă în creaţia populară decât pasărea măiastră şi adevărat simbol mioritic, n-o s-o mai asculte generaţia ce va să vină!
Ciocârliile, din familia Passeriformes, cuibăresc pe pământ şi cântă în tăriile văzduhului. Nu numai poluarea şi restrângerea habitatului le condamnă, cât vânătoarea practicată la noi mai ales de oaspeţi italieni: dau un pumn de dolari şi curăţă România de ciocârlii – cine mai are nevoie de tril „live”, dacă există inscripţionat pe CD? Din metrou, din avion, din limuzină, n-ai cum auzi ciocârlia şi, probabil, mulţi or fi crezând că glasul ei adevărat e-acela al naiului lui Fănică Luca, ori al aranjamentului simfonic enescian. Dacă, din 1970 şi până acum, au dispărut 30% dintre speciile de pe Terra ce trăiesc în sălbătăcie, ducă-se şi ciocârliile!
Oricum, România rămâne ţara europeană purtătoare al atu-ului biodiversităţii: în Carpaţi trăiesc 35% dintre lupii continentului, 50% dintre urşi, 30% râşi. Ciocârlia e-un ghemotoc de pene tern şi modest colorate; vânătorii o împuşcă nu pentru c-ar poseda cine ştie ce virtuţi culinare în trupuşorul cât o sarma, ci din simpla plăcere a tirului. Ar putea încerca satisfacţii similare trăgând la talere, în poligon, dar doborârea măruntei ţinte însufleţite autentifică altfel ieşirea în teren, echivalând cu ştampila pe delegaţie: „da, dom’le, am fost în România, la vânătoare de ciocârlii, îţi trimit poza prin e-mail!”
Ne place, nu ne place, dispariţia unor specii face parte dintre legile firii. În istoria planetei au fost cinci perioade crâncene (în Ordovician, Devonian, Permian, la începutul şi la finalul Triasicului) când s-au produs cataclisme în urma cărora au dispărut aproape toate speciile marine şi trei sferturi din cele terestre, evoluţia trebuind s-o ia de la capăt. A şasea perioadă o trăim acum – prima din istorie în care vinovate nu-s dezastrele naturale, ci omul. Incredibil, dar datorită acţiunilor sale necugetate, dispar definitiv circa 40 de specii de vieţuitoare în fiecare zi!
Ca (fost) vânător şi etern pescar, percep schimbările din ecosistem mai acut şi, pot spune, chiar mai dramatic; văd limpede cum, încet-încet, sălbătăciunile se împuţinează, se chircesc, dispar, şi pot face comparaţii cu ceea ce a fost odată. După tracasările zilnice, scurtele ieşiri în natură la sfârşit de săptămână n-au cum îngădui românului receptarea nuanţată a semnalelor SOS pe care natura agresată încearcă să ni le transmită fie şi numai prin diminuarea drastică a efectivelor de animale şi păsări sălbatice. Aţi mai văzut cârdurile de căprioare prezente iarna, cândva, pretutindeni în preajma şoselelor? Unde-s norii de raţe sălbatice care, ridicându-se la primul foc, umbreau stufărişurile? Cu numai 30 de ani în urmă, se împuşcau zeci de iepuri la o singură bătaie; acum, vânătorul trebuie să-i mulţumească norocului dacă-i aduce în bătaia puştii un urecheat-doi pe sezon! Ciocârlia nu-i singura cu existenţa primejduită. După dispariţia dropiei şi a zăganului, alte 25 de specii riscăm să le vedem, în acest deceniu, pentru ultima dată – între ele, până şi familiara ciocănitoare. Şi asta fiindcă ariile în care păsările cuibăresc ori le traversează nu-s, la noi, protejate în conformitate cu normativele europene.
De altfel, nu de mult, Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie tocmai pentru omisiuni repetate de a se conforma legislaţiei comunitare privind protejarea păsărilor sălbatice. Uniunea Europeană o să ne condamne, ceea ce, oricum, vine prea târziu: nu va schimba prea mult soarta păsărilor ameninţate, nepoţii noştri fiind sortiţi să vadă doar pe desktop ciocănitoarea Woody şi să asculte la cască Ciocârlia pe ritm de rapp, convinşi că-s simple invenţii artistice de amuzament. Şi-atât.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciocârlia.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.76/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 17 voturi
Ciocârlia4.8517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei