Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Vocaţia de subaltern

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

M-am chiorât ca prostul în „Nomenclatorul calificărilor profesionale”, încercând să aflu recunoaşterea celei mai de succes meserii practicate în ţara noastră. Bineînţeles, fiecare profesie îşi are foloasele şi ponoasele, dar nici una nu este mai frumoasă şi mai bogată în satisfacţiuni ca profesia de subaltern. Nu există nici o atestare pentru ea, nu se organizează cursuri de îndemânare şi nici şcoli postliceale, nu se dau masterate şi doctorate; şi totuşi, de 19 ani încoace, subalterni de mare talent, unii chiar de geniu, strălucesc de-ţi iau ochii în viaţa publică românească.
Mulţi îşi doresc să-şi lege la mână brăţara acestei profesii, dar puţini sunt aleşii; fiindcă, pentru a ajunge un subaltern de calibru, îţi sunt necesare multe talente: ceva înzestrare de actor, puţin din arta măcelarului, o halcă din lipsa de prejudecăţi a vedetei porno, tupeul fără limite al proxenetului şi nu în ultimul rând capacitatea de a linguşi fără istov.
Dar numai cu talentul nu izbândeşti. Subalternului de vocaţie îi trebuie şi o concepţie de caporal: astfel, în faţa şefilor săi ierarhici, va coborî toate stachetele umilinţei; dar simultan va fi nemilos cu proprii săi subalterni, fiindcă visul oricărui subaltern este să domnească, dintr-o bună zi, peste subalternii personali.
La fel de important la un bun subaltern e să deţină şi un trusou de zâmbete: un zâmbet mare cât o zi de post pentru şeful ierarhic, un zâmbet anemic pentru amanta acestuia şi un zâmbet viril pentru nevasta lui, căci şi nevasta e om şi trebuie să se ocupe cineva de ea.
Dar mari sunt satisfacţiile subalternilor: pentru ei, nicio ascensiune socială nu e prea grea; în faţa lor, chiar şi criza mondială cea mai severă îşi leapădă efectele şi îşi îndoaie servil spinarea, luând poziţia regulamentară de ghiocel.
Oricât de năucitoare i-ar fi izbânzile, subalternul de carieră nu trebuie să uite niciodată cea mai importantă menire a sa pe pământ: aceea de a-l vinde sub preţul pieţei, la momentul oportun, pe şeful pe care l-a slugărit ca un sclav.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vocaţia de subaltern.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 7 voturi
Vocaţia de subaltern4.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei