Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 28 mai 2009 - Anul XIV, nr. 122 (4108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Certeze

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ţara Oaşului nu conteneşte să surprindă. Cimitirul de la Săpânţa, bisericile de lemn de la Budeşti, Deseşti, Bârsana, muzeele de la Sighet şi Negreşti, la care se adaugă peisajul unic de la poalele munţilor Igniş şi Gutâi – iată repere dintr-un itinerariu de-a dreptul obligatoriu pentru călătorul ajuns în nord-estul românesc.

O surpriză de cu totul altă natură furnizează celui neavizat traversarea comunei Certeze, ocrotită de căuşul dealurilor Huta-Certeze şi aburită de ceţurile ridicate de pe Tisa. Aţi văzut, desigur, localitatea filmată admirativ, din toate unghiurile, de operatorii TV şi comentată în termeni gen „chapeau bas!” de reporterii rămaşi cu gura căscată la impactul cu ineditul primei luări de contact – spre a o ţine apoi tot într-o exclamaţie de surpriză şi încântare. În acte, Certeze figurează drept comună încă de la… 1205 (!). Dovezile arheologice certifică existenţa aşezării de prin sec. XIV. Un document al regelui Ludovic cel Mare o menţionează la 1347. Vatră străveche, aşadar. Cum se înfăţişează ea la începutul veacului XXI? Toată lumea cade în admiraţie, fiindcă nu există oraş românesc în stare să alinieze, de-a lungul unei străzi de câţiva kilometri, vilă măreaţă, lângă alta… şi mai măreaţă. De fapt, vilă este prea puţin spus, fiindcă aceste construcţii, multe (pentru noi) cu valoare de unicat, ar putea aspira mai degrabă la denumirea de „reşedinţă”, atât prin grandoarea soluţiilor arhitecturale, cât şi prin calitatea materialelor puse în operă, unde marmura şi termopanul sunt mai mult decât banale.

Din câte am aflat de la Primărie, cei 5670 de locuitori trăiesc în 1800 de case noi – ar veni, deci, cam 3 suflete la o clădire ce ar putea găzdui în pace şi onor 3-4 familii de… moldoveni. Iar ritmul constant de construire adaugă, anual, alte 25-30 de noi „reşedinţe” unui fond locativ şi aşa supradimensionat, fiindcă, în pofida spectaculosului edificat, impresia pe care ţi-o lasă traversarea comunei este aceea de sub-populare şi (din acest punct de vedere) de orăşel… cvasi-mort. Viloaiele par nelocuite, ori, cel mult, parţial locuite, şi de câte ori am trecut prin Certeze, n-am zărit un câine, o pisică – adică, obişnuitele semne ale permanenţei şi continuităţii vieţii urbane (că rurale, nu pot să-i zic). Impresie, totuşi, falsă: la Certeze funcţionează 230 (!) de societăţi de construcţii şi sunt înregistrate 1500 de automobile, în afara celor trecute pe firme. Multe dintre respectivele firme prestează activităţi de construcţii şi amenajări exterioare/interioare pe tot cuprinsul ţării. E-un miracol acolo, au aterizat extratereştrii pe dealurile Huta, apa minerală Nova-Oaş posedă proprietăţi stimulative miraculoase, ordinea şi meticulozitatea ardelenească fac minuni? Primarul dă o explicaţie mult mai simplă: certezenii au lucrat şi lucrează în străinătate şi tot ce câştigă investesc în case. Funcţionează, se zice, o aprigă competiţie locală, fiecare sătean dorind să-şi edifice o vilă mai maşcată şi mai ţâfnoasă decât aceea a vecinului. Dacă X a izbutit să-şi ridice o casă care se roteşte după soare, megieşul îşi va face şi el una, dar care, musai, să se învârtă… mai repejor.

Explicaţia este valabilă doar până la un punct, fiindcă (de pildă), 80% din locuitorii Ostrei bucovinene lucrează în străinătate, iar restul de 20% tot pentru străini trudesc, fiindcă singura fabrică rămasă în zonă nu-i proprietate românească. Ce-i în Ostra, se ştie şi se vede: străvechi blocuri ceauşiste şi doar câteva case mai acătări ridicate în ultimii ani. Se apare însă că certezenii aplică soluţia emigrării temporare încă… din bătrâni şi, spre lauda lor, trimit tot ceea ce câştigă în ţară. De aici încolo insinuându-se şi un posibil reproş. Satele ungureşti arată a aşezări ungureşti. Satele austriece par mici staţiuni balneare populate cu case în inconfundabilul stil austriac. Orăşelele spaniole sunt clădite în specificul hispanic. Şi celei mai sărace localităţi greceşti, şi celei mai înstărite îi recunoşti de departe specificul arhitectural şi constructiv tipic Eladei. Ce vedem la Certeze? Aici o bucăţică din Spania, alături o fărâmă dintr-un burg german, dincolo, un patio italian ce se învecinează cu o vilă tipică pentru Ţările de Jos – nimic, dar absolut nimic românesc. Fiecare şi-a adus, de pe unde s-a bejenit, câte un proiect din părţile locului şi l-au transplantat ţn Ţara Oaşului! Cum adică, se va spune, nici aşa nu-i bine? Harnicii şi întreprinzătorii ardeleni au adus un colţişor din opulenta Europă şi l-au împământenit pe plai mioritic; ce ar fi trebuit să construiască, case cu prispă şi motocei la horn? Poate Primăria să interzică construirea de turnuleţe ca-n Siracuza? De ce s-o facă? Fiindcă, iată, există sumedenie de particularităţi constructive autohtone care nu exclud travertinul şi termopanul, dar „sună” cât de cât româneşte. În oraşele americane funcţionează Comitete de stradă ce avizează orice proiect şi nu acceptă nimic care să iasă din tipicul constructiv al zonei. La noi, disciplina în construcţii nu ia în considerare decât date tehnice, alinieri şi regimuri de înălţime, ignorând tot ce ţine de specific şi tradiţie. O fi bine aşa?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Certeze.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 18 voturi
Certeze4.9518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei