Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2009 - Anul XIV, nr. 94 (4080)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Cărţi esenţiale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Există cărţi esenţiale pentru cunoaşterea şi înţelegerea relaţiei citadinului cu urbea sa. Una dintre cele mai aşteptate pleacă abia acum spre tipografie: „Istoria Iaşilor” de Dan Bădărău, care zace, în manuscris, de mai bine de jumătate de veac! După dispariţia autorului, o parte din materia cărţii, „reevaluată”, a fost utilizată în elaborarea unor lucrări pe coperta cărora Dan Bădărău figurează în calitate de prim co-autor.

În construcţia şi extensia pe care o am în faţă (şpalturi), nu a fost niciodată editată. Distinsul intelectual care a fost Dan Bădărău a elaborat cartea de istorie a capitalei moldave nu numai cu deosebită acurateţe şi rigoare în utilizarea izvoarelor, nu numai cu respectarea tuturor canoanelor ce le presupune investigarea ştiinţifică serioasă şi responsabilă, ci şi animat de o nedesminţită iubire faţă de oraşul cu destin de excepţie în istoria românilor. Nu ni se oferă un text sec şi arid, deşi cercetarea coboară adesea până la amănunţimi şi detalieri mărunte, ci o scriere în care, cu certitudine, s-a investit sentiment.

Cu atât mai mult se cuvine oferită cititorului aşa cum autorul a gândit-o şi a alcătuit-o. Nu cunoaştem altă carte de istorie a Iaşilor cu atât de mare bogăţie a surselor utilizate, cu astfel de solidă arhitectură a paginii, în care fiecare afirmaţie se sprijină pe invocarea unui temei documentar, cu atât de largă investigare şi în câmpul informaţional relativ accesibil oferit de arhive şi biblioteci, dar şi apelându-se  la dactilograma inedită (”…amănuntul genealogic îl avem dintr-un studiu dactilografiat al lui…”), la mărturia indirectă, la textele uricelor, pisaniilor, catastifelor, unele pentru întâia oară cercetate atent şi încadrate cum se cuvine în ansamblul secvenţei istorice cercetate.

De altfel, bogatul aparat ştiinţific din subsolul paginilor poate fi considerat ca având şi o anume valoare în sine, el conţinând trimiteri spre o sumedenie de surse astăzi ignorate şi uitate. „Istoria Iaşilor”, de Dan Bădărău, a fost proiectată în două volume. Primul, cel de faţă, acoperă perioada de la începuturi şi până la 1821. Cel de al doilea s-ar fi apropiat de zilele noastre, dacă autorul ar fi primit, de sus, îngăduinţa răgazului pentru definitivarea operei. Oricum, perioada căreia îi este consacrată acest prim volum este cea mai dificilă, întrucât coborârea abruptă pe scara timpului duce la înceţoşarea conturelor şi la aburirea imaginilor, ceea ce justifică aproximaţiile şi ipotezele dificil de verificat. Multe dintre acestea sunt luate în discuţie de Dan Bădărău, care oferă răspunsuri adeseori polemice când propune îndreptarea tezelor amendabile, fie pricinuite de superficialitatea celor ce le-au pus în circulaţie, fie desfiinţate prin rezultatele cercetărilor mai recente. (Ceea ce-i posibil să se întâmple, ici-acolo, şi-n cazul „Istoriei...” de faţă, fiindcă trecerea celor 50 de ani de la ultima redactare nu s-a produs fără acumularea de date noi, unele, poate, punând sub semnul întrebării ipotezele lui Dan Bădărău.) 

Intervenţiile în text au fost minime şi, credem, necesare. Mai întâi, ar fi vorba de aducerea scriiturii mai aproape de exigenţele ortografiei actuale. Apoi, de preocuparea pentru menţinerea subtilei savori lexicale, înlocuind, totuşi, formele prea de tot vetuste. A  mai fost nevoie, desigur, de actualizarea denumirilor din trama stradală. Mai dificilă, ca gest editorial, s-a arătat eliminarea unor paragrafe de complezenţă, evident cu silnicie adăugate de autor în ideea unei captatio benevolentiae menită să asigure sau să grăbească editarea. Cartea fiind scrisă în anii ’50, adică în perioada victorioasei înfloriri a poncifelor lozincarde şi a politizărilor de mucava, au fost presărate (cu destulă parcimonie, totuşi) mici firitiseli prisoselnice. Opul s-a descuamat de la sine de pospaiul parazitar, fără cea mai mică afectare a fondului ştiinţific şi a încărcăturii de interes contemporan. Suntem sigur că, de ar mai fi avut când şi cum, Dan Bădărău ar fi fost primul dispus să elimine eflorescenţele parazite. O remarcă: de regulă, moştenitorii oricărui autor se interesează în primul rând de eventuala cotă ce le-ar reveni din încasări. Succesorul legal al lui Dan Bădărău, Dumitru Contoloru, din Tg. Jiu, se dovedeşte a fi… atipic: a sponsorizat editarea. Rara avis!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cărţi esenţiale.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Cărţi esenţiale5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei