Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 mar 2009 - Anul XIV, nr. 68 (4054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Surprize - surprize!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Un studiu relativ vechi (2005) intră abia acum în atenţia comentatorilor. Se intitulează „Educaţia informală şi mass-media” şi este datorat Institutului de ştiinţe ale educaţiei, care, astfel, îşi justifică oarecum existenţa: dacă n-are cum influenţa direct şi efectiv starea culturală a naţiei, barem să-i detecteze principalele linii directoare, într-o analiză de stadiu soldată, cum se va vedea, cu destule surprize.

Principala ţintă a investigaţiei este elevul de clasa a X-a, raporturile lui cu mass-media, dar şi cu ceilalţi factori constitutivi ai „educaţiei informale”. Constatările nu-s deloc îmbucurătoare şi ne temem că, din 2005 până acum (de fapt, din 2004, când s-a efectuat cercetarea), trendul a gravitat şi mai apăsat către zona subculturii suverane. 36% dintre subiecţii intervievaţi declară că n-au citit nici o carte în ultimele trei luni; dacă adăugăm şi procentajul non-respondenţilor (7,4%), rezultă cifra de 43,4%: aproape jumătate din totalul tinerimii investigate n-a deschis o carte într-un întreg trimestru – în timp ce acelaşi eşantion de elevi din Franţa raportează lectura a 50 de cărţi anual, deci, aproape una pe săptămână!

De altfel, 35,8 din ai noştri tineri consideră că şcoala „nu contează, ci numai abilitatea de a face bani din orice.” Cele mai citite reviste, la respectiva categorie de vârstă şi studii: „Bravo” (38,8%), „Cool girl” (20,8%), „Popcorn” şi „Bravo girl.” Emisiunile preferate la TV: Cronica cârcotaşilor, Teo, Vacanţa mare, Ciao Darwin!, De trei ori femeie”, Surprize-surprize (unele, între timp, decedate; odihnească în pace!). Autorii cercetării constată că „există o preferinţă pentru umorul gros, fără perdea” şi că „peste jumătate din populaţia de elevi nu diferenţiază un enunţ despre un fapt de un altul, care afirmă o opinie şi aproape 2/3 nu sesizează ideea principală dintr-un text.”

Toată preţuirea, în schimb (69%) pentru emisiunile TV marcate de trivialitate şi violenţă. Importanţa şi preţuirea acordate unor valori fundamentale se traduc, cifric, astfel: 49,8% consideră adevărul doar „oarecum important”, 41% binele, de asemenea, numai „oarecum important”, şi 55,6% cinstea, „oarecum importantă”. Valorile ierarhizate, în ordine, de profesori: adevăr, dreptate, cinste, responsabilitate, libertate, muncă. Elevii au altă ordine: bani, libertate, plăcere, iubire, dreptate, putere. Drept pentru care pare logică orientarea nu către modele din lumea dascălilor (doar 4,7%), ci din aceea a divertismentului!

Am văzut, mai sus, cât de puţin se citeşte. Dar şi acest puţin, din ce se constituie? 20,1% din literatură clasică română şi universală, 11,4% din literatură de consum şi doar 0,9% literatură contemporană română şi universală. Ordinea în care sunt preferate emisiunile TV: 1 – jocuri, concursuri, umor, divertisment; 2 – filme seriale; 3 – trupe muzicale (rap, hip-hop ş.a.): 4 – sport; 5 – manele. Pe ultimele locuri (6-7) talk-show-urile pe teme de economie, cultură, politică etc.

Consecinţă sau nu, 52% dintre profesori observă lipsa motivaţiei elevilor pentru a învăţa, 43% sunt oripilaţi de indisciplina şi de lipsa de respect faţă de dascăli, 12,9% constată flagranta inexistenţă a unui sistem de valori, ca şi absenţa interesului pentru cultură. Orice astfel de cercetare sociologică exprimată, statistic, prin valori cifrice, posedă cuvenita marjă de eroare.

Dea Domnul să fie cât mai mare!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Surprize - surprize!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Surprize - surprize!5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei