Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Papa şi popa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Taman când se împlinesc 200 de ani de la naşterea lui Darwin şi 150 de ani de la apariţia operei fundamentale „Originea speciilor”, presa ne surprinde cu informaţii de-a dreptul incredibile, care subliniază vraiştea din învăţământul românesc, unde fiecare face ce vrea şi după cum îl taie capul.

Citeşti şi te cruceşti: „fiecare celulă, fiecare frunză, fiecare insectă sau oricare organism strigă prin limbajul complexităţii: Dumnezeu m-a creat!” Nimic şi nimănui de reproşat, dacă fraza de mai sus ai auzi-o rostită de la amvonul bisericii, ori ai întâlni-o în cartea de religie. Ea străluce, însă, în… manualul de biologie pentru clasa a IX-a, aflat la îndemâna elevilor încă din 2002 şi, zice-se, aprobat de Ministerul Educaţiei!

De altfel, cartea de şcoală editată la Oradea poartă şi un titlu elocvent: „Măiestrie şi strălucire divină în biosferă”. Argumentaţia „ştiinţifică” a autoarei (Maria Popa) se constituie din fraze de următorul calibru: „plantele au fost create în ziua a treia a săptămânii de creaţie, conform afirmaţiilor scripturale, toate în aceeaşi zi, indiferent de complexitatea lor.”

Cercetând mai atent activitatea editorială a abonatei Maria Popa, constatăm că avem de a face cu o adevărată personalitate renascentistă, autoarea redactând nu numai manuale de biologie, ci şi de Limba franceză pentru clasa a IX-a, de Anatomie, fiziologie şi patologie umană (în colaborare cu Al. Croitoru), alcătuieşte culegeri de teste pentru bacalaureat şi admiterea în facultate, dimpreună cu „Note teoretice şi teste de genetică”, scriind şi literatură pentru copii – „Jucăriile Mariei”, prezentată ca „o cărticică plină cu jucării pentru cei mai mulţi copii.”

De unde se vede că, de fapt, jucăriile Mariei Popa se orânduiesc mai ales pe raftul manualelor şcolare, îndeletnicire deosebit de lucrativă pentru cei care s-au dedulcit s-o practice, numai că devine de-a dreptul suspectă atunci când disciplinele şcolare sunt vădit deturnate de la rosturile lor aflate în slujba ştiinţei („Numele Dumnezeului nostru se doreşte a fi proslăvit prin acest manual” - !!),  elevii sunt bombardaţi cu întrebări de calibrul „Pe vremea când Isus Hristos a fost pe pământ, existau viroze?”, iar Darwin este mereu pus la colţ pe coji de nuci, elevilor sugerându-li-se că teoria evoluţionismului ar fi o ipoteză neglijabilă şi… nimic mai mult.

Deşi în nici o ţară europeană nu s-a editat, până acum, un astfel de manual, al cărui nivel ştiinţific (!) pleacă de „afirmaţii scripturale”, spre a se întoarce tot la ele, chestiunea n-ar fi scandaloasă dacă, în şcoala românească, s-ar discuta şi teoria evoluţionistă. Nici vorbă! Suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care darwinismul a fost scos din programa şcolară!

Isprava a izbutit-o intelectualul Hârdău, care, în 2006, s-a străduit să se arate mai catolic decât Papa – câtă vreme până şi Benedict al XIV-lea a recunoscut că „evoluţionismul (teoria lui Darwin, n.n.) este mai mult decât o ipoteză.” Ca să nu mai vorbim despre faptul că o Rezoluţie a Consiliului Europei, adoptată în 2007, recomandă statelor UE să promoveze predarea în şcoli a „teoriei evoluţioniste ca principală teorie ştiinţifică.”

Deci, Papa, da, UE, da, Hârdău, nu – şi Popa… profită. Un singur ministru al unei ţări europene, cel de la Belgrad, a avut o iniţiativă similară şi a trebuit imediat să demisioneze, mai ales datorită protestului... cui credeţi? Al Patriarhului ortodox al Serbiei, care s-a pronunţat hotărât pentru predarea evoluţionismului în şcoală! Situaţie complet pe dos în USA, unde profesorul Behe (Pennsylvania) a trebuit să se adreseze Tribunalului Federal pentru a primi dreptul de... a critica teoria lui Darwin în şcoală -  ceea ce, desigur, configurează cel de al doilea pol al exagerării.

Trăim într-un veac şi-ntr-o orânduire în care libertatea de gândire se numără printre principalele drepturi ale omului. Cine vrea să creadă că se trage din maimuţă, e slobod s-o facă. Cine-i convins că lumea-i creaţie divină, e la fel de îndreptăţit la opinie şi la respectarea crezului său. Preţuirea noastră pentru religia ţării şi biserica românilor nu justifică pudica ascundere a celeilalte teorii: dimpotrivă!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Papa şi popa.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.52/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 25 voturi
Papa şi popa4.5525

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei