Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2009 - Anul XIV, nr. 63 (4049)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Vosganian, poetul ministru

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne amintim cu simpatie de serialul american de televiziune „MASH”, ecranizare a romanului omonim al scriitorului Richard Hooker. E mai puţin cunoscut că, înainte de a fi publicat în 1968, romanul „MASH” a fost refuzat, pe parcursul a şapte ani, de 21 de edituri.

De fapt, „MASH” copia soarta altor cărţi importante ale lumii. De pildă, 40 de edituri au considerat nepublicabilă cartea „Oameni din Dublin” a lui James Joyce; în vreme ce „Bucuria vieţii”, de Irvin Stone, roman consacrat lui Van Gogh, a avut parte de doar 18 uşi trântite în nas. „Conjuraţia imbecililor” (apărută şi la noi, la editurile „Nemira” şi „Polirom”) a cunoscut şi ea această umilinţă, fiind tratată cu refuzuri, vreme de opt ani, unul mai lung ca altul. După opt ani, deprimat, autorul, John Kennedy Toole, şi-a curmat zilele, iar cartea sa şi-a împlinit destinul ei ciudat, fiind publicată şi răsplătită cu preţiosul premiu „Pulitzer”.

Hooker, Joyce, Toole. Spre ei mă poartă gândul, ori de câte ori câte un ageamiu literar din ţara noastră este publicat, doar fiindcă are în buzunar legitimaţia de ministru, de primar sau de fost preşedinte al ţării. Apropo, cred că suntem singura ţară unde un premier în exerciţiu – vă mai amintiţi de Radu Vasile? - a publicat un roman şi un volum de versuri; aşa cum suntem singura ţară unde un ministru - nu al culturii, ci al economiei şi finanţelor – a fost, în acelaşi timp, vicepreşedintele „Uniunii Scriitorilor”, mandatul său evidenţiindu-se şi prin obţinerea premiului internaţional de poezie „Nichita Stănescu”, primit, în aprilie 2006, prin slugărnicia unor critici literari, care la de-astea tare pricepuţi se mai arată. Sunt curios ce-ar avea de zis Nichita Stănescu despre acest premiu şi despre acest poet, Vosganian, care – făcând un carcalete din preocupările sale vaste – ar putea scrie oricând „Rondelul accizei”, „Oda scutirii de TVA” şi „Romanţa declaraţiei de venit”.

De fapt, când îi va veni rândul, despre Vosganian se va scrie în dicţionarele Larousse şi Robert: „scriitor suprarealist, care, într-un timp, s-a crezut ministru al economiei şi finanţelor din ţara sa, vecină cu Bulgaria.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian, poetul ministru.
 Vizualizări articol: 752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Vosganian, poetul ministru4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei