Manualele de comunicare insistă pe arta de a pronunţa cuvintele răspicat şi clar, pe un ton convingător. „Bâlbâiţii şi oamenii care vorbesc neclar constrâng interlocutorul să le acorde mai multă atenţie decât le-ar acorda în mod normal. Atenţia se concentrează asupra cuvintelor rostite îngăimat, neclar, bâlbâit, prea repede sau prea încet, mormăite ca pentru sine”, punctează profesorul Ştefan Prutianu, cunoscutul autor de best-seller-uri apărute la editura „Polirom”.
De obicei, oamenii cu defect de vorbire nu doar că te sleiesc de forţe ascultându-i, dar mai stârnesc şi ilaritate: cum să nu te buşească râsul ascultând un peltic, un gângav, un fornăit, un rârâit când se screme să-ţi transmită un mesaj plin de sevă? Un cusur de vorbire îţi coboară în derizoriu orice frază, oricât ar fi ea de adâncă. Nu de aceea Caragiale a ales un sâsâit pentru rolul lui Dandanache, din „O scrisoare pierdută”?
Dar Caragiale e un amator faţă de televiziunile române, care îşi ilustrează gustul pentru absurd, desemnând o pleiadă de fonfi, peltici şi bolborosiţi pentru rolurile principale din tocşouri. Temele sunt majore, dar vocile par împrumutate din teatrul lui Eugen Ionescu. Cristoiu vorbeşte ca un galoş care înoată prin clisă; Lucescu, analistul eolian (de-al lu’ Vântu, adică) pare un tractor cu defect major la cutia de viteze; Horia Ivanovici se visează o mezzosoprană pe scena unui cămin cultural sătesc; Valentin Stan vânează octavele unei femei care n-a mai avut de secole un orgasm ca lumea, lui Dinescu i-ar fi necesară o rezecţie de limbă ; iar peste ei, ăl mai ucigă-l toaca dintre toţi, Grigore Cartianu, omul cu laringele în intestinul gros.
Marele orator atenian Demostene era şi el un bâlbâit, dar a vorbit singur, cu pietre-n gură, până s-a corectat. De ce nu exersează şi Cristoiu cu nişte pietricele de râu în gură? Foarte simplu: din dispreţ pentru telespectatorul român. Cristoiu, Lucescu, Stan, Ivanovici ori omul cavernelor Cartianu se cred atâta de deştepţi, încât îi doare undeva că lumea face eforturi să descifreze ce le iese lor prin borta gurii.