Văd că s-au mai stins mizeriile scrise la finele articolelor din ziare, unele redacţii epurându-le pe cele care n-au legătură cu conţinutul textelor. În ce mă priveşte, niciodată n-am citit opiniile postate la finele articolelor mele. Nu le-am citit, dintr-un motiv mare şi lat: nu ştiu cui aparţin ele, fiindcă oricine îşi poate găsi un nume de împrumut, care să-l absolve de responsabilitatea scriselor sale.
Totuşi, acum un an, pe când lucram la un anume ziar central, un binevoitor s-a oferit să-mi facă o selecţie a mesajelor, conţinute în ceea ce se numeşte „forumul” de după ce se trage cortina în urma tabletelor. Am rămas înmărmurit. O mulţime de măscăriciuni, o grămadă de calomnii. Nu tu ironie rafinată, nu tu argumentaţie inteligentă, nu tu umor binevoitor. Ce e asta, frate, partidă de scuipat în grup? Cui folosesc mizeriile astea?
„Fiţi neînduplecaţi în privinţa ideilor, nu a persoanelor. Reînviaţi arta uitată a dezacordului energic, dar civilizat!” Astfel recomandă un specialist de talia lui Paul Greenberg, în cartea sa de referinţă, intitulată „Ziarul”. Polemica modernă trebuie să se poarte de o manieră urbană, fără a degenera în insulte şi ameninţări, la adresa unui condeier cu a cărui idee este posibil să nu fii de acord. Şi ce dacă nu eşti de acord? E musai să fim cu toţii de acord, ca pe vremea stalinismului? Să ne amintim cuvintele lui Winston Churchill: „Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi face tot posibilul ca opinia ta să fie respectată.”
Unul scria despre mine că-s pedofil şi că vând droguri într-un bar pe care-l deţin (ce n-aş da să deţin un bar!); altul a aflat că-s masturbist (de unde o fi aflat?); în timp ce un al treilea – psihiatru, fireşte - constata că-s psihopat şi c-ar trebui să fiu internat de urgenţă, într-un loc neapărat cu gratii. Cineva ştia din sursă sigură că-s securist, în timp ce o persoană mai directă recomanda să fiu spânzurat, fiindcă nimic nu-i mai sigur decât ce faci tu, cu mâna ta.
Mai grav este că unele mitocănii, pasămite de răspuns, apăreau semnate pe forum cu numele meu, ca şi cum eu m-aş fi contrat cu cei ce mă înjurau. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată. Dar nici nu voi înţelege vreodată ce câştigă ziarele, îngăduind publicarea unor astfel de murdării.
(20 feb 2009, 16:25:56
Sau... e un raspuns la ceea ce un utilizator al formului comenta cu ceva vreme in urma?