Fiindcă a avut de-a face, la viaţa lui bogată în experienţe, şi cu dictatorul Ceauşescu, şi cu iluminatul socialist Gorbaciov, şi cu saxofonistul Clinton, şi cu bolşevicul Bârlădeanu, şi cu ţărănistul Coposu, şi cu pacostea femeilor Petre Roman, şi cu minerul Miron Cozma; cu toţii lideri, fiecare pe craca sa de activitate. Dar a ajuns la suprema înţelepciune de a-l durea la trişcă de toţi şi de toate.
Dacă vreodată Ion Iliescu se va întâmpla să-şi ia şi el bilet pentru lumea ulterioară - lucru în care eu nu cred sută la sută, şi-n care el nu crede nici unu la sută – va fi perfect inutil să i se ridice un monument, cum se obişnuieşte în cazul personalităţilor atât de bengoase. Ar fi un pleonasm. Ce rost are să-i înalţi monument, când el a reuşit performanţa de a fi un monument, încă din timpul vieţii?
Eu cred că echipa de zidiri monumente trebuie doar să-l prindă pe Iliescu în clipele când aţipeşte, în mod firesc, pe la vreo întâlnire publică mai extenuantă, să-i strige „Păsărica!” şi să-l toarne pe loc în bronz, în ciuda protestelor sale, izvorâte probabil dintr-o modestie exagerată.
Când mai trage câte-un mărunt aghios prin şedinţele alea plictisitoare şi inutile, am certitudinea că Iliescu visează – zâmbind pe-o diagonală de 16 centimetri - un catren mititel, cuprinzând câteva din cuvintele cheie, care i-au marcat existenţa post-revoluţionară:
„Pentru consens luptăm cu-ntreaga oaste,Cu trandafirul spânzurat în piept;
Când veacul greu ne bagă sula-n coaste,
Avem în frunte-un despot înţelept.”