Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 22 ian 2009 - Anul XIV, nr. 16 (4002)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Şotii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
De câte ori ajungea la Iaşi, Caragiale se întâlnea cu bunul său prieten Petre Missir, la acea vreme judecător supleant al Tribunalului din „a doua Capitală”. Odată, a venit şi nu l-a găsit. Şi atunci, autorul „Năpastei” i-a lăsat un răvaş ce avea să devină celebru prin concizie, jovialitate, metrică, ingeniozitate: „Missiraş /  Sunt la Iaşi / (Sau la Ieşi) / Dacă eşi / De la slujbă / Vin’ la Cujbă. / Al matale / Caragiale”.

Este dat de exemplu în studiile privind versificaţia românească, a ajuns în (unele) cărţi de şcoală, iar sintagma „Al matale, Caragiale” o întâlnim azi pe afişele unor spectacole teatrale. Cu cât creşte distanţa în timp, cu atât dispare îndoiala asupra paternităţii ghiduşiei versificate. Marea surpriză apare când parcurgi culegerile de documente literare. Primul semnal îl dă chiar „andrisantul”, Missir, care, la 17 iunie 1912 (chiar în ziua apariţiei versurilor în presă) îi scrie lui Nicu Gane: „Dragă amice, văd în „Viitorul” publicate versurile lui Caragiale „Missiraş / Sunt la Iaşi” etc., cu un comentariu pe care l-ai fi povestit dta (…) eu mă simt cu totul străin de chestie. Nici nu-mi aduc aminte să fi primit o asemenea comunicare şi nici că a existat la Iaşi o crâşmă cu numele lui Cujbă şi pe care să fi o frecventat cu Caragiale. Fiindcă e vorba şi de mine, te rog comunică-mi ce ştii. Ori poate este invenţie şi povestea ce ţi se atribuie?” („Documente din arhive ieşene”, coordonator, D. Ivănescu, vol.II, pag. 63)

Se îndoieşte tocmai Missir, care mai primise misive ghiduşe de la Caragiale; într-o scrisoare către fiul său, nedatată, vorbeşte despre o telegramă… în versuri expediată de Conu’ Iancu şi publicată apoi de Ranetti în „Furnica”, mai apoi, în 1922, şi în „Adevărul literar şi artistic”. Dar… semnată. Am dat peste răspunsul lui Gane (21 iunie 1912) într-o carte de memorialistică, la vremea ei celebră: „Oraşul amintirilor”, de Eug. Herovanu, proaspăt achiziţionată de la un anticar bucureştean (pag. 325). Gane o dă cotită: „Iubite Missiraş, este adevărat că versurile lui Caragiale (sic!) au fost povestite de mine unui reporter de la „Viitorul”. Însă eu le-am auzit de la fiu-meu Alexandru, care, şi el, le-a auzit la Curte (n.n.: despre ce „curte” să fie vorba?). Aceste versuri sunt foarte răspândite la Iaşi, sunt, pot zice, în gura tuturor. Cine le-a născocit, habar n-am. Au ieşit din pământ ca floarea de câmp nesămănată de nimeni. Trebuie însă să recunoaştem că versurile sunt nostime, corecte şi foarte potrivite cu caracterul umoristic al lui Caragiale. De asemine nici eu, că-s mai bătrân decât tine, nu-mi aduc aminte să fi existat vreodată o crâşmă a lui Cujbă care să fi servit ca loc de întâlnire al intelectualilor la Iaşi. În sfârşit, vrând-nevrând, vei rămâne celebru alături de Caragiale. Eşti în cea mai bună companie.”

După cum se vede, în acea vreme lumea avea răgaz pentru epistole, şi umor să guste şotii. Cine să fie autorul celebrei invitaţii la Cujbă, mister. La începutul lunii, Caragiale murise, la Berlin, şi nu-i total lipsită de temei supoziţia că s-a aşteptat decesul scriitorului pentru lansarea poezioarei fără riscul vreunei dezminţiri. Greu de crezut că, totuşi, ar fi isprava vreunui ieşean, fiindcă literaţii din urbe cunoşteau prea bine geografia crâşmelor şi n-aveau cum să inventeze un Cujbă doar din necesităţile… rimei. Dac-o fi scris-o chiar Caragiale?... Atât de cunoscute erau versurile din patru silabe în târgul Ieşilor, c-au făcut şcoală şi au apărut pastişe. Când Missir, precursor al traseiştilor politici de azi, a făcut saltul la conservatori, pac şi răvaşul, la fel de anonim: „Missiraş / De la Iaşi / Sau din Ieşi / Cum de eşi? /Dintre vechii junimişti / Făcuşi ţâşti / La Tachişti!”

De reţinut comentariul împăciuitorist al lui Herovanu, care, după ce teoretizează că „valoarea unei anecdote nu stă în adevărul istoric, ci în adevărul ei moral, adică în verosimil şi caracteristic, nu prin ceea ce afirmă, dar prin ceea ce evocă”, trage concluzia: „lucrurile povestite ar fi putut să se fi întâmplat aşa cum se povestesc, după cum şi versurile atribuite lui Caragiale ar fi putut să fi ieşit, chiar în forma în care le cunoaştem, din mintea şi pana maestrului.” Aşa că… asta e.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şotii.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Şotii5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei