Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 8 ian 2009 - Anul XIV, nr. 4 (3990)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Beria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O editură harnică din Ploieşti (!) începe să-şi merite numele: „Elit”.A izbutit să rămână de ani buni în peisajul cultural românesc tipărind puţine ciurucuri de scandal; operând cu precădere în perimetrul a ceea ce numim „istoria recentă”, a trimis în librării lucrări de referinţă, pe care oricine şi le-ar dori în bibliotecă: cartea doctorul personal al lui Mao, Liu Zhisui, jurnalele lui Goebbels, Ciano, Halder, amintirile Svetlanei Aliluieva, cercetări asupra destinelor celui de al III-lea şi al IV-lea (prezumtiv) Reich ş.m.a.

O recentă apariţie (Amy Knight, „Beria – o mitologie a crimei”) îşi propune să răspundă la întrebarea „cine a fost cu adevărat Beria, care a fost locul lui în istorie”. Răspunsul nu-i chiar simplu şi, pentru a-l formula, autorul a avut nevoie de peste 300 de pagini tixite de documente, parte cunoscute, parte inedite. În mare, imaginea asasinului a milioane de ruşi n-are nici cum şi nici de ce să fie despărţită de sintagma „criminal sângeros” ce l-a definit şi-l va defini în veci. Este, însă, revelat mecanismul intim al terorii şi se propun corecturi de imagine, fie prin negarea unor acuze, fie prin recurgerea la nuanţări adesea surprinzătoare. Prin 1953, posesorii Marii Enciclopedii Sovietice au primit prin poştă un text despre Marea Bering, odată cu sfatul imperativ să-l lipească tot la litera B, peste articolul dedicat lui Beria.

Se încerca aneantizarea unui personaj care, în pofida oricăror astfel de strădanii, nu poate fi scos dintr-o istorie pe care a marcat-o ca nimeni altul. După cum s-a văzut, nu numai în dictaturi (URSS), ci şi în democraţii (USA), şefii Securităţii sunt sortiţi să ajungă preşedinţi ai statului, aşa că Beria părea prin tradiţie destinat să-l moştenească pe Stalin. Aşa cum rezultă surprinzător din cartea lui Amy Knight, contrar tuturor opiniilor adânc încetăţenite, o astfel de preluare a puterii ar fi fost… benefică pentru „închisoarea popoarelor”: Beria nu era atins de paranoia lui Stalin şi, fiind dotat nu numai cu cea mai exactă cunoaştere a realităţilor ţării, ci şi cu o inteligenţă remarcabilă, s-a postat, după moartea „tătucului”, pe poziţii înoitoare, militând pentru destindere internă şi în relaţiile internaţionale, pentru curmarea abuzurilor şi adoptarea unor reforme democratice. A fost prea târziu pentru repararea propriei imagini şi, probabil, prea devreme pentru o Rusie încă năucită de teroare. Hruşciov şi-a luat inima în dinţi, a obţinut ajutorul capilor armatei şi, cu toţii dârdâind de frică, izbutesc, până la urmă, să-l aresteze pe Beria.

De aici începe partea cea mai interesantă a cărţii, fiindcă despre ororile perioadei s-a scris, până acum, o întreagă bibliotecă, dar despre sfârşitul lui Beria nu circulă decât zvonuri şi legende. Nimeni  nu ştie sigur dacă, într-adevăr, a fost judecat şi a existat un proces; se bănuieşte că a fost împuşcat cu 5-6 luni înaintea pronunţării sentinţei, iar mecanismul juridic pus în operă de Hruşciov abia acum este deplin revelat. Cum toate s-au petrecut înainte de Congresul XX şi de demascarea crimelor lui Stalin (multe înfăptuite cu consistenta contribuţie a lui Beria), procurorii n-aveau cum să facă uz de însăşi esenţa reală a acuzării, aşa că a fost nevoie să se născocească învinuiri de… spionaj, de sabotare a agriculturii (!) şi alte astfel de născociri, după un model utilizat chiar de Beria în instrumentarea proceselor staliniste: acuzare  prestabilită, acuzatul urmează să recunoască.

 A fost „judecat” de o Comisie Specială metamorfozată în tribunal politic, având o componenţă în afara oricăror norme juridice: nici tribunal militar, nici tribunal civil, ci „un grup de tovarăşi” aleşi în primul rând pentru ostilitatea faţă de acuzat. Generalul Moskalenko, cel care, de fapt, a instrumentat cauza, interogându-l luni în şir pe Beria, a făcut parte… dintre judecători, ceea ce sfidează orice normă de drept. Se vede clar că a fost vorba de o răfuială acutizată de lupta pentru putere în delicatul şi primejdiosul moment al preluării moştenirii lui Stalin. Oricum, Beria a avut parte de ceea ce merita, şi, mai ales, exact în condiţiile şi după regulile stabilite chiar de el. Ce lecţie a istoriei!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beria.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 13 voturi
Beria5.0513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei